Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Energiaa pimeän talven varalle

Jättömaa kylässä tarjosi niin paljon hyvää mieltä ja muistoja, että niillä pärjää pitkälle syksyyn.

Vaikka Kouvolan keskus­taan kaavailtu Jättömaa Yhdessä kotiin-festi­vaali jouduttiin perumaan, päät­tivät Jättömaa ry, UUS HOI SIE ja Huhdasjärven kyläosuuskun­ta lyödä hynttyyt yhteen. Siitä syntyi Jättömaa kylässä.

Ajatuksia musiikista-palstalta tuttu Vesilinja esiintyi Jättömaalla.

Jättömaan välitön, sydämelli­nen ja rakastava tunnelma löy­tyi myös Huhdasjärvellä. Tämä hyvänmielentapahtuma tarjosi vierailleen taas kerran unohtu­mattoman viikonlopun hyvän musiikin ja taiteen parissa.

Kaksipäiväinen tapahtuma Huhdasjärven kylätalossa ja sen pihapiirissä myytiin loppuun nopeasti. Festivaaleille myytiin 400 lippua / päivä, jotta tapah­tuma pystyttiin pitämään turval­lisena.

Taiteilija ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla viihtyi molempina päivinä festivaaleilla.

Esiintyjiä oli valtaisa mää­rä. Musiikki soi UUS HOI SIE, ja Jättömaa-lavoilla. Kyläta­lon sisällä kuultiin erinomaisia esityksiä muun muassa eloku­vaohjaajana tunnetulta Jari Ha­loselta, Kouvolan ylpeydeltä Maanalaiselta Flanellilta, sekä ainutlaatuiselta vibrafonistilta Arttu Takalolta.

Jokivarren saarelma toimi unenomaisena esiintymislavana. Nostettakoon sieltä esiintyjistä esimerkkinä Wimme Saari.

Wimme Saaren konsertista saatiin nauttia luonnon keskellä.

Tämä saamelaisartisti on ke­hittänyt uudenlaisen joikaus­tekniikan, ja hän on tehnyt pal­jon yhteistyötä Tapani Rinteen kanssa.

Kuvataide ja performance-esitykset levittäytyivät vapaasti koko alueelle. Alueella saattoi halutessaan yöpyä teltoissa niil­le merkityillä paikoilla, mutta järjestettynä oli myös edullinen bussikyyti Kouvolaan.

Maaginen tunnelma

Kouvolasta syntyisin oleva Arttu Takalo juhlii tänä vuon­na yhdessä Pohjois-Kymen Musiikkiopiston ja Kouvo­lan Musiikkiluokkien kanssa 50-vuotispäiviä.

Arttu Takalolta on tulossa syksyllä uutta musiikkia.

Artun isä oli musiikkialan ammatti­lainen. Perheen molemmat pojat ovat myös löytäneet jo nuorena musiikin elämäänsä. Artun veli Antti Takalo esiintyi Jättömaal­la Puolustusvoimat-yhtyeensä kanssa.

Arttu aloitti soittamaan rum­puja 8-vuotiaana. Piano tuli ku­vioihin jo seuraavana vuonna.

– Laulu on minulle itselle­ni ollut aina vieraampi ilmai­su. Ehkä siksi, että isäni lauloi. Mieluummin laulan sisään päin.

Menneinä vuosina Pohjois-Kymen Musiikkiopistolla ei vielä ollut omia toimitiloja. Soittotunnit pidettiin Kouvo­lan Keskuskirjaston alakerrassa. Siellä oli kellopeli, jonka mys­tistä kaikua nuori Arttu ihmet­teli.

Lopullinen niitti tuli, kun Art­tu näki Pyysalon Severin le­gendaarisen Pori Jazzin keikan vuonna 1984.

– Ihmettelin vibrafonin soun­dia. Mietin, että mitä ihmettä tuossa tapahtuu, tuo on aivan huikeaa.

Arttu soitti vuosina 1992-2004 XL-yhtyeessä, ja hän on julkaissut yhdeksän soololevyä. Vie­lä tänä syksynä on luvassa uusi levy, jossa laulajana on upeaää­ninen Kadi Vija.

Takalo on työskennellyt usei­den artistien kanssa ja tehnyt musiikkia eri kokoonpanoille, sekä TV- ja elokuvatuotantoi­hin.

– Musiikki on minulle paras tapa ilmaista itseäni. Kun puhe ja sanat ei riitä, onnistuu se soit­timen kautta.

Yksi Artun Jättömaalla esit­tämistä kappaleista oli erittäin koskettava ja kaunis Hitta nå­gon att tycka om. Allekirjoitta­nut ei tälläkään kertaa selvinnyt kappaleesta kuivin silmin.

– Laulu syntyi ihan todelli­sista lähtökohdista. Minulla lä­hestyi kolmekymppiset ja aloin miettimään, mitä sitä elämäl­lä tekisi. Ei ollut perhettä, eikä puolisoa. Sydän oli aika auki. Ostin Rolandin syntikan ja siel­tä löytyi presetsoundi. Aloin tes­tailemaan sitä, ja suurin piirtein siltä istumalta syntyi se biisi.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: