Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Enkelten ääniä

Kouvolan seurakunnan Chimekelloyhtye Klangi piti Tuulen värit-konsertin Valkealan kirkossa. Johtajina toimivat Mari Lehtinen ja Elina Kirkinen. 

Sateisesta säästä oli mukava päästä kuuntelemaan rauhoittavaa musiikkia. Ohjelmassa oli klassikoita ja uudempaa tuotantoa. Monelle tuttuun Oskar Merikannon Kesäillan idylliin oli Mari tehnyt soitinnuksen. 


Monipuolinen soitin
 

Chimekellot ovat harvinainen soitin, joten sille ei ole paljon sovituksia. Vielä vähemmän löytyy suoraan kelloille sävellettyä musiikkia. Yksi yhtyeen soittajista oli säveltänyt surumielisen mutta kauniin kappaleen Romanssi. 

Kelloja soitetaan yleensä yhdessä, mutta niitä voi soittaa myös yksin tai esimerkiksi pianon säestyksellä. Mari säestikin Johann Sebastian Bachin Ave Marian ja Camille Saint-Saënsin Le Cygne eli Joutsenen kellojen soittaessa siihen melodiaa. 
 

Uutta tietoa
 

Elina Kirkinen kertoi juonnoissaan mielenkiintoisia tietoja yhtyeestä ja soittimista. Yleisö sai muun muassa tietää, että yhtyeellä on käytössään neljä oktaavia chime-kelloja ja ne järjestetään kuin pianon koskettimet matalasta korkeimpaan. 

Soittajat vaihtelevat paikkoja vaihtelun vuoksi. Nuotit muistuttavat pianonuotteja, mutta niissä on täyteläisemmät soinnut, koska säveliä voi soittaa yhtä aikaa enemmän. Kelloja voi soittaa eri tavoilla, kuten helistämällä ja kilistämällä, josta saimme esimerkin Bachin Sheep May safely grace-kappaleessa. 
Kelloyhtyeessä on oman vuoron rytmitys ja soittajien yhteistyö erittäin tärkeää. Kappaleet vaativat kovaa harjoittelua, ja yhtye harjoitteleekin viikottain. 

Harjoittelua ja lomaa
 

Mari Lehtisellä on kokemusta chimekellojen soittamisesta noin puolitoista vuotta. Hän on opettanut esimerkiksi rippikoululaisia. Aiemmin pidetyt viikonloppukurssit innostivat ihmisiä mukaan, ja kokoonpano on vakiintunut nyt aikuisiin. Mukaan pääsee, kun tuntee nuotit. 

Chimekelloyhtye Klangi on esiintynyt muun muassa Kouvolan Keskuskirkon 40-vuotisjuhlankonsertissa ja pääsiäispäivän messussa sekä Kuusankosken kirkkomusiikkiviikoilla. Ohjelmassa on yleensä klassisen musiikin helmiä ja lauluja. 

Yhtye jäi tämän konsertin myötä kesätauolle, mutta palaa loppuvuodesta esiintymään mukanaan uutta ja vanhaa ohjelmistoa.

Pulmu Hiltunen

Otsikkokuva: Chimekelloyhtye Klangi on harjoitellut tällä kokoonpanolla viime syksystä lähtien.

Jaa artikkeli: