Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ennätyksellisiä rakennusvuosia

Valkealan alue vetää yhä vuoden 2009 alussa toteutuneen
kuntaliitoksen jälkeenkin. Selvä muutos kuntaliitoksen
jälkeen kuitenkin tapahtui. Syitä on monia. Oleellisimmat
ovat tonttitarjonta ja muuttotappio koko Kouvolassa.

Kouvola, Kuusankoski, Anjalankoski, Elimäki, Jaala ja Valkeala liittyivät yhteen vuoden 2009 alussa.

Liittyminen sinänsä oli poliittisesti rumaa peliä suoranaisine valheineen. Tulos olisi saattanut olla toinen, jos olisi kerrottu rehellisesti tosiasiat. Selvitysmies esimerkiksi väitti, että Valkealassa on alueen vanhin väestö. Juuri lapsiperheet halusivat Valkealaan, niin maaseudulle kuin taajamiin.

Maalaiskunnat ja entinen Kouvola auttoivat liitoksen myötä vahvemmin Kuusankoskea ja Anjalankoskea, jotka joutuivat metsäteollisuuden murroksen kouriin. Kokonaisuus on alusta alkaen ollut taistelua muuttotappiokierteessä. Yhden tehtaan lopettamisen vähentämien työpaikkojen saaminen takaisin vaatii vuosien työn.

Valkealan tonttitarjonta on ollut viime vuosina heikkoa. Maaseudulla on ollut tontteja tarjolla, jos niitä on osannut etsiä. Taajamien uudet alueet ovat joutuneet odottamaan, että asuntomessujen tontit saadaan ensin kaupaksi.

Itse asiassa Valkealassa oli tarjolla huikea vaihtoehto asuntomessualueeksi. Lappalanjärven pohjoispuolen valinta kaatui erityisesti luonnonsuojelulliseen vastustukseen.

Alla mainittu koulun säilymisen varmistaminen ei näissä olosuhteissa ole toteutunut. Kaikki varsinaiset kyläkoulut on lakkautettu.

• AK

Alla oleva pääkirjoitus ja siihen nivoutuva juttu ovat vuodelta 2007 eli juuri ennen kuntaliitospäätöstä. Ne analysoivat Valkealan vuoden 2006 tilannetta. Luvut ovat suurempia kuin Kouvolassa keskimäärin. Alueen kokonaistilanne olisi toki muutenkin vaikuttanut Valkealaan.

Rakentavaa

(18.1.)
Valkealassa rakennetaan paljon. Viime vuosi oli ennätyksellinen, kuten rakennustarkastuksen katsauksesta koostetusta jutusta voi päätellä. Suuri osa luvista ja valmistuneista oli asuinrakennuksia. Neliöihin ja kuutioihin mahtuu myös monenlaista niin liike-elämän vilkastumisesta kuin huolenpidosta kertovaa rakentamista.

Moni muuttaa uuteen kotiin, jonka rakentamiseen on itse osallistunut; toiset ostavat talon valmiina ja iloitsevat uuden sisustamisesta ja puutarhan suunnittelusta. Jokaisella on monta hyvää perustetta asua Valkealassa.

Valmiin ostaja joutuu joskus tekemään kompromisseja asunnon ja ympäristön viihtyisyyden välillä. Valkealaan rakentavat tietävät varmasti, mitä tahtovat. Yksikään yksittäinen kielteinen uutinen ei himmennä sitä tosiasiaa, että Valkealasta on mahdollisuus valita asuinpaikka, joka on juuri sopivan rauhallinen ja vireä, elävä ja viihtyisä.

Eniten kodinrakentamista tarvitaan silloin, kun yksi sukupolvi väistyy tilalta kirkonkylään lähemmäs palveluja ja nuorempi polvi laittaa tilan päärakennuksen kuntoon tai rakentaa kokonaan uuden. Tämä ei kuitenkaan läheskään kata ennätyksellisiä lukuja rauhalliselle maaseudulle suuntautuneesta rakentamisesta. Moni kylä on saanut iloita uusista asukkaista, jotka ovat tuoneet elämää kylään ja varmistaneet samalla koulun säilymistä.

Kaikki eivät iloa jaa. Meitä ihmisiä on niin omaan rauhaansa tottuneita ja muutoksia pelkääviä, ettei uutta toivoteta tervetulleeksi. Valitettavasti monen onni on joskus jonkun epäonni, vaikka asioitaa haluaisikin katsoa valoisasta näkökulmasta.

Aina ei kaikkia näkemyksiä voida sovittaa yhteen. Pääasia on, että ainakin yritetään. Usein kaikille hyvä ratkaisu löytyy, kun rauhassa yhdessä pohditaan.

Auli Kousa, päätoimittaja

Tilastoja vuodelta 2006

Valkealan kunnan rakennustarkastus myönsi vuonna 2006 kaikkiaan 379 lupaa, mistä varsinaisia rakennuslupia oli 314, toimenpidelupia 60 ja ilmoituslupia 5.

Luvat

Lupia myönnettiin viime vuonna 76 uuteen asuntoon, joista kahdeksan on paritaloissa. Rivitalo- tai kerrostalolupia ei uusia viime vuonna ollut. Myönnetyistä luvista kertyy huoneistoalaa yhteensä 10.878 m2.

Lomarakennuslupia myönnettiin 39, joista 20 uutta rakennusta. Liikerakennuslupia kertyi kuusi ja maatalousrakennuslupia 25, joista 17 on uutta.

Suurin viime vuonna myönnetty lupa koski Utin varuskunnan muonituskeskuksen laajennusta ja peruskorjausta. Kerrosalaltaan rakennus on 2144 neliömetriä ja tilavuudeltaan 8690 kuutiometriä.

Seuraaviksi kooltaan yltivät Jokelan päiväkoti, Valkealan Joona Oy, puutarhavarasto ja myymälä, Sydänkangas Oy, huolto- ja korjaamohalli ja Kiinteistö Oy Jokunen, teollisuusvarasto.

Valmistuneet

Uusia asuntoja valmistui vuoden 2006 aikana Valkealaan 107. Pieniä asuntoja oli uusia lupia enemmän, johtuen lähinnä palvelutalon 23 ja rivitalon 13 asunnosta.

Suurimmat valmistuneet rakennukset olivat Utin Jääkärirykmentin ajoneuvosuoja, Valkealan Iltatähti ry, palvelutalon laajennus, As. Oy Valkealan Jokelanpuisto, rivitalot 1-3, Osuuskauppa Ympäristö, Utin ABC liikennemyymälän laajennus, Kymenlaakson Vesi Oy, tekopohjaveden esikäsittelylaitos ja UPM Kalson viilutehdas, viiluvarasto. Hyvin näkyvä oli Uttihalli, joka otettiin käyttöön helmikuun alussa 2006.

Tilastotiedot vuosilta 1997-2006 kertovat, että aivan kaikkia lupia ei ole käytetty. Selkeä linja näkyy lupien ja valmistuneiden yhteytenä niin, että luvan saaneet rakennukset ovat valmistuneet eniten seuraavana vuonna.

Pinta-alaltaan lupia on myönnetty eniten vuosina 2000 (32.590 m2), 2003 (32.229), 2004 (32.148) ja 2006 (32.063). Selvimmin seuraaviin vuosiin on valmistuminen siirtynyt 2000 myönnetyissä luvissa. 2001 myönnettiin lupia vain 22.142 m2 kun rakennuksia valmistui kuitenkin 29.796 m2.

Valmistuneiden rakennusten katselmukset painottuvat selvästi loppuvuoteen. Huhtikuussa määrä alkaa nousta ja toukokuu on huippu, mikä viime vuonna tarkoitti 176 tehtävää. Seuraavat kuukaudet ovat kiireisiä, kunnes joulukuussa taas hiljenee.

Vuonna 2006 valmistui pelkästään asuintarkoitukseen tarkoitettuja rakennuksia 65, lomarakennuksia 21 ja maatilarakennuksia 12. Valmistuneiden rakennusten kokonaismäärä on koko 2000-luvun pysynyt kahdensadan yläpuolella. Maatilarakennusten määrä vaihtelee rajuimmin vuosittain. Asuntojen määrä on yleislinjaltaan nouseva ja lomarakennusten laskeva.

Viime vuosi oli ensimmäinen, jolloin haja-asutusalueelle rakennettiin enemmän (36) asuntoja kuin kaava-alueelle (33). Melko lähellä on oltu vuosina 2001, jolloin suhde oli 18-21, ja 2004, jolloin suhde oli 34-25.

Selänpään perinnemaisema on ollut yksi houkuttelevimmista maaseutualueista. Oikealla näkyy pohjoisen Salpausselän etelärinne, johon syntyi tiivis maaseutualue.

Artikkelikuva Valkealakodin rannasta kertoo yhden oleellisen syyn, miksi Valkealaan yhä halutaan.

Jaa artikkeli: