Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ennätyksiä ja erikoisuuksia

Valkealan Jokelassa on kuluneen kesän kasvanut auringonkukka Suomen pisimmäksi.

Hannes Forsell tulee etupihalle vastaan. Ensimmäiseksi suuntaamme ihailemaan pitkäksi venähtänyttä kukkaa. Hannes kiipeää tikkaille mittakepiksi ja kertoo, että viisi metriä on ylittynyt. Tiedossa taitaa olla uusi suomenennätys, jos ei joku ole onnistunut vielä pidempää kasvattamaan. Seuraavana viikonloppuna selviää, että ennätysmitta todellakin kasvaa, mutta ennätys pysyy yhä Hannes Forsell’n nimissä. Edellinen oli 476,6 senttiä vuodelta 2013. Uusi ennätys on nyt 531,3 senttimetriä, päiväyksellä 26.9.2020.

Pappilan vanha aita on peittynyt pääosin villiviineihin. Vain aukkojen kohdilla kasvaa muuta.
Hannes Forsell nostaa verkon, joka estää lentäviä varkaita viemästä rypäleitä.

Muita ennätyksiä

Monta muutakin ennätystä Mäntsälässä tänä vuonna kirjattiin. Osa kasveista oli kilpailussa uusia, joten niiden ennätyksellisyys on vielä hieman kyseenalainen. Varsinaisia kilpailulajeja niistä ei heti tulekaan.

Vanhoissa lajeissakin uusia ennätyksiä syntyi tämän selkeän auringonkukan pituuden nousun lisäksi. Vuokko ja Markku Untila saivat amarantin kasvamaan 296,5 sentin pituiseksi. Laura Pirhonen Tohmajärveltä sai kurkun kasvamaan 30 grammaa vaille 9-kiloiseksi. Hänelle kirjattiin myös uusi pituusennätys 84,9 senttiä. Maija Karvinen Kärkölästä kasvatti 2,772 kilon perunan ja Kaisu Heikkilä Haminasta 43 kilon myskikurpitsan.

Eniten ennätyksiä ja muutenkin sarjavoittoja keräsi Mika Tiilikainen. Elefanttivalkosipulin ennätys hänen nimissään on nyt 249 grammaa, paprikan 540 grammaa ja ruusupavun 73,6 senttiä.

Ei ehkä ole kovin hyödyllistä kasvattaa punajuureen mahdollisimman pitkää juuririhmaa, mutta se ehkä eniten kuitenkin kertoo kasvattajan taidoista. Kuva vahvisti, että syötävää ei paljon kertynyt, vaikka punajuuren ennätyspituudeksi merkittiin 299,2 senttiä. Nälkään ei tarvitse jäädä, sillä samalla kasvattajalla on myös painosarjan ennätys yli yhdeksän kilon punajuurella. Se on viime vuodelta. Tänä vuonna mestaruus tuli vähän yli kuusikiloisella. Palsternakan ennätys 242 senttiä kuuluu myös sarjaamme syömäkelvoton pituus. Mika Tiilikainen keräsi kaikkiaan 23 mestaruutta.

Kuningaslaji on keltainen kurpitsa. Siinä Juho Mäkinen, Nea Rauäng ja Helena Mäkinen Hartolasta voittivat tuloksella 562 kg. Ennätys on kahdeksan vuoden takaa, jolloin Hämäläinen ja Ovaskainen pääsivät 716 kiloon.

Arviointeja tuomaristo joutui tarkistamaan kaikkiaan 239.

Siisti ja tuottoisa piha

Palataanpa takaisin Hannes Forsell’n pihalle Jokelaan. Auringonkukka on tässä vaiheessa vielä pystyssä ja harjateräksellä hyvin tuettu, kuten on myös koko auringonkukkamaa. Taimet Hannes kertaalleen istutti uudelleen. Sen jälkeen ne ovat saaneet hyvässä hoidossa kasvaa, lähinnä pituutta.

Kun on hetki ihailtu komeaa penkkiä, katse alkaa kiertää muuta pihaa. Pihasuunnittelija ehkä pistäisi osan uusiksi, sillä aika monta pensasta täytyy nurmikkoa ajettaessa erikseen kiertää. Hannes kuitenkin vakuuttaa, ettei ajaminen vie kuin tunnista puoleentoista tuntia kerran viikossa. Hän on niin hyvin tottunut tekemään aina saman kierroksen.

Esimerkiksi marjapensaista saattoi varsinkin pojan harjoitellessa pudota marjoja, mutta toisaalta jäljelle jääneet kypsyvät hyvin. Hannes kertoi vaimoa rauhoitelleensa, että antaa pojan ajaa vaikka ilman terää. Eipä tule myyriä mellastamaan.

Jättipitkien auringonkukkien ohella pihan toinen erikoisuus on viiniköynnös. Rypäleet hehkuvat tumman punaisina. Viiniä niistä kuulemma kotitarpeiksi tulee. Kysymys mausta ihan sellaisenaan saa Hanneksen irrottamaan yhden komean tertun. Jos on kovin tottunut kaupan siemenettömiin, saattaa totella kehotusta sylkäistä siemenet pois. Eivät ne makua haittaa. Maukkaan raikasta on sellaisenaankin. Hannes kertoo, että hänellä on muutama taimi sukulaista varten otettu versoista. Jos saan paikan kuntoon, taitaa sitten ensi vuoden ylimääräistä kasvuakin olla jo varattu.

Rypäleet ovat kypsiä ja odottavat poimimista. Suurimmasta osasta tulee kotiviiniä.
Porkkanat kasvavat terveinä hyvin ravitussa maassa. Toukkiakaan ei ilmesty, sillä Hannes pitää harson suojana melkein kasvukauden loppuun asti.

Rypäleillä on katos ja verkot estämässä nälkäisten lintujen saalistusta, mutta kasvihuonetta versot eivät tarvitse. Voimaa niin niille, kasvimaalle kuin muillekin pihan kasveille tulee vuorovuosin eri kompostikehikoista, joissa saavat mullaksi muuttua jäljellä olevien suurten puiden lehdet. Pari vanhaa vaahteraa alkoi niin paljon pimentää, että niistä on jäljellä enää kannot. Haravointijäte on kätevää vetää kompostiin pressulla. Hannes antaa vinkin myös harson käytöstä. Ei tule porkkanalle tauteja, kun antaa harson olla melkein syksyyn asti.

Hannes Forsell’n piha on osa Jokelan vanhaa pappilaa. Hän osti sen seurakunnalta vuonna 1982. Mukana tuli muun muassa vanha kellari, jossa juurekset säilyvät pitkälle kevääseen.

Navetan syöttökaukalot ja virtsakaivo ovat saaneet uuden käytön kukkapenkkinä.

Auli Kousa

Jokelan pappilan vanhaan kellariin on hyvä viedä juurekset säilöön.
Kukkamaa on kaunis pitkälle syksyyn.

Artikkelikuva: Hannes Forsell näyttää pienemmältä kuin onkaan, kun hän kiipeää hyvin tuetun auringonkukkamaan laitaan laittamilleen tikkaille. Hän kertoo, että kukat kilpailevat keskenään pituudesta.

Jaa artikkeli: