Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ennennäkemätöntä taidetta

Kesällä 2019 Ateneumissa saatiin yllättävä yhteydenotto. Yksityisen omistajan seinältä oli löytynyt aito Helene Schjerfbeckin maalaus. Sen olemassaolosta ei ollut aikaisemmin tiedetty. Tyttö Barösundista saatiin yleisön nähtäville marraskuun puolivälissä avattuun Maailmalta löysin itseni -näyttelyyn. Museonjohtaja Marja Sakarin blogin pohjalta päätin kirjoittaa teoksen löytämisestä.
Löydön lisäksi näyttelyssä on viisi teosta, joita ei ole nähty aiemmin Suomessa, esimerkiksi Tyttö madonnankuvan edessä (1881).
Joidenkin teosten jäljittämistä voi verrata salapoliisityöhön. Teoksia etsittäessä muun muassa käytetään huutokauppakamarien ja gallerioiden apua, tarkistetaan erilaisia vihjeitä ja käydään tutustumassa yksityisten henkilöiden omistuksessa oleviin oletettuihin taiteilijan teoksiin.

Poikkeuksellinen teos

Tyttö Barösundista (1885–1890) on tähän asti pysynyt vain omistajan seinällä. Sitä ei ole listattu aikaisemmin tunnettujen 730 Schjerfbeckin teoksen joukkoon.
-Kun sain sähköpostia tästä teoksesta kuvan kera, kiinnostuin heti, sillä aihe oli Schjerfbeckille aika poikkeuksellinen – kotimaan maisema, jossa talonpoikaistyttö seisoo hirsiaitan edessä polulla. Alkukesän heleässä vihreydessä ja luonnon yksityiskohtaisessa kuvaamisessa on jotain herkkää, ja siinä voi jopa nähdä kauan ulkomailla asuneen taiteilijan kotimaan kaipuuta. Teoksen aihe poikkeaa Schjerfbeckin henkilökuvista tai maisemateoksista, näyttelyn kuraattori Anna-Maria von Bonsdorff kertoi.
Kuraattori kävi konservaattori Kirsi Hiltusen kanssa tapaamassa omistajaa. He tutkivat samalla teoksen. Teos haettiin Ateneumiin hyvissä ajoin ennen näyttelyä. He totesivat sen aidoksi Schjerfbeckiksi. Teos puhdistettiin ja se sai heleämmät värinsä takaisin. Sitten maalaus kuvattiin.
JK

Artikkelikuva: Helene Schjerfbeck: Tyttö Barösundista (1885–1890). Yksityiskokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Helene Schjerfbeck: Tyttö madonnankuvan edessä (1881). Helsingborgs museer. Kuva: Helsingborgs museer / Anna Bank.


Jaa artikkeli: