Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ensin Selänpäässä lyötiin – sitten juostiin ja otettiin kiinni

Tämä ei ole kertomus urbaanien lieveilmiöiden rantautumisesta haja-asutettuun Valkealaan.

Elokuun toisena lauantaina Selänpään kylän urheilupyhätön hiekkapinta toimi näyttämönä leikkisin mielin järjestetylle pesäpalloilun harrasteturnaukselle.
Isäntäseura Selänpään Jäykkien harrasteryhmän tasoa mittasivat Iitin ja Kouvolan joukkueiden lisäksi ensikertalaiset Haminan Vehkalahdelta. Kymenlaakson harrastepesikseen ilmoittautunut ja vuosikymmenen alkupuolella vastuussakin ollut Villen Maila ei ollut tässä turnauksessa mukana.
Kiilaan kokoontuneita ryhmiä ei käy luonnehtiminen lyöntijärjestyksiltään tasapaksuiksi tai varsinkaan tylsiksi – ikähaitarit kulkivat ala-asteelta aikuisuuden kautta aina eläkeiän kynnykselle. Se kallistui ehdottoman positiiviseksi seikaksi jo yksistään kentällä vallinneen yhteisen riemumielen todettuaan.
Itse Lauri ”Tahko” Pihkalaa siteeraten liikunta voi antaa oivaltajalleen niin suuren ilon ja täyttymyksen, ettei sitä saisi kehitykseen tai taitotasoon vedoten keneltäkään riistää.
Näiden turnajaisten ottelut vietiin läpi nykyaikaisen jaksopelin periaatteita noudattaen, eikä ratkaisuja tarvinnut kertaakaan hakea yhdeksännen vuoroparin kautta.
Joukkueista konkaripainotteinen Selänpää sekä nuoremmilla varustettu Vehkalahti saivat osakseen kahden kohtaamiseen päiväpuhteen siinä missä Iitti ja Kouvola pelasivat kukin vain kerran. Viittaamme tällä erää kintaalla sarjataulukoille ynnä muille paremmuusjärjestyksen mittareille, vaikka nämä kuuluivatkin KPL harrastepesiksen sarjaohjelmaan, jota on pelattu pitkin kesää.
Päivä jätti sellaisen kuvan, että ajatus paremmuudesta ja huonommuudesta on täysin toisarvoinen jo yllä esitettyihin liikunnan hyveisiin nähden. Tosissaan sarjassa silti pelataan.
Turnauksen ainoaksi aidosti tasaväkiseksi peliksi osoittautui ”välipeli” Iitti-Vehkalahti. Mielenkiintoa, sitä todella riitti: verrattain maltillisin numeroin avausjakson voittaneet iittiläiset joutuivat jälkimmäisellä puoliskolla ulkopelissään jopa entistä tulisemmille hiilille. Suoran 2-0 -voiton juoksulukemat 7-2 ja 12-1 eivät edes kylmimmällä järjellä katsoen tee oikeutta vehkalahtelaisten vimmatulle yritykselle.
Yli vuosisataisia seuraperinteitä kantavat Selänpään Jäykät tekivät vuoroillaan selvää jälkeä niin Vehkalahdesta (18-0, 19-0) kuin Kouvolasta (15-6, 3-0). Tuloksista varsinkin jälkimmäinen on omiaan täydentämään täysin korrektia kuvaa isäntien tasokkuudesta.
KPL:n höllässä alaisuudessa kokoontuvat kouvolalaiset ovat parin vuoden saatossa kehittyneet Sarkolan sekalaisesta seurakunnasta Nevantien noheviksi näpäyttäjiksi. Kertaheittomittelöitä he ovat aiemmin pelanneet Kuusankosken ja Valkealan avoimia pesisporukoita vastaan.
Mitä siis opimme elokuun toisena lauantaina? Ainakin järjestäneen tahon Kimmo Laukkasta lainaten kivaa oli kaikilla. Sen syvemmälle sukeltamatta todettakoon, että sehän on urheilun tarkoitus.
• Teksti: Otso Virtanen
Kuvat TH

Selänpään Jäykät tarjosi kaikin puolin loistavat olosuhteet pesäpalloturnaukselle. Peleissä kotijoukkue oli ylivoimainen.
Pelaajien joukkoon mahtuu harrastepesiksessä monen ikäisiä.

Jaa artikkeli: