Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Erilaisten yhteisten muistojen YO-kevät

Ylioppilasjuhlat jäivät tämän kevään valmistuneilta henkilökohtaisesti kokematta, ainakin oikea-aikaisesti. Kouvolan lukiot muistivat valmistuneita tervehdyksillä internetin välityksellä.

Valkealan lukion tervehdyksen valmistuneille aloitti lehtori Mari Hiltunen. Opinto-ohjaaja Antti Sinisalo sekä ylioppilas Roosa Salminen tarjosivat sekä puhetta että laulua. Pienen juhlahetken päätti rehtori Juha Malinen.

Kaikella on aikansa

Mari Hiltunen totesi, että jo penkkareissa abit hyvästelevät koulumaailman. Viimeiset hyvästit on kuitenkin totuttu jättämään ylioppilasjuhlissa.

Koronasta muodostui tämän kevään ylioppilaiden avainkokemus, joka sitoo valmistuneet yhteen poikkeuksellisella tavalla. 

Pieni virus mullisti kirjoitusten aikataulun ja sulki ihmiset koteihinsa.

– Emme pääse tosiasioita pakoon. Emme voi sulkea silmiä yksilöinä. Elämä on epävarmaa ja hallitsematonta. Ei osata ennustaa, milloin kriisi on ohi. On hyväksyttävä, että emme tiedä, Mari toteaa.

Lakkiaispäivään pitäisi kuulua ilo ja riemu ovien avautumisesta eteenpäin. Nuoret aikuiset ovat sen sijaan kokeneet ahdistuneisuutta. Sairastumista he eivät niinkään pelkää vaan sulkeutunutta maailmaa. Sitä maailma onkin, kun nuoret eivät voineet kokoontua juhlimaan.

Mari Hiltunen lainasi tanskalaisen filosofi ja teologi Kirkegaardin sanoja: ”Elämä ymmärretään taaksepäin, mutta se pitää elää eteenpäin.” Hän totesi, että jälkeenpäin saatamme ymmärtää tämän kriisin merkityksen, mutta elämää eletään eteenpäin.

Saarnaajan kirjasta Mari luki otteen. Siinä puhutaan, miten kaikella on aikansa. On muun muassa aika purkaa ja rakentaa, itkeä ja nauraa, syleillä ja olla erossa, etsiä ja kadottaa, säilyttää ja viskata menemään.

Mari totesi, että kriisiajallakin on päätepiste. Toukokuun lopussa oli aika hiljaa kiittää ja kättä puristaa, onnitella tuoreita ylioppilaita. 

Mari toivoi kaikkien opettajien puolesta nuorille hyvää elämää. Hän kuitenkin muistutti, että nuorten puolesta ei kukaan voi sitä elää.

Mari halusi vielä rohkaista, että Jumala on antanut ajan ja luvannut pitää huolta kaikkina aikoina.

Aina voi kasvaa

Opinto-ohjaaja Antti Sinisalo totesi kursseille 17A ja 17B, että olette valmiita. Hän jatkoi, että muistakaa kuitenkin, että aina voi kehittyä ja kasvaa, tulla paremmaksi. 

– Olisi kiva kuulla mihin päädytte, pistäkää somessa viestiä, hän pyysi. 

Antti oli luvannut laulaa YO-juhlassa. Niinpä hän lauloi, vaikkakin puutarhakopissa. 

Antti totesi opona tutustuneensa siisteihin nuoriin, joille hän toivotti onnea ja menestystä, ahkeruutta ja sinnikkyyttä. Juhani Tikkasen laulussa varoitetaan vertaamasta itseään muihin, kiinnittymään kännykän omakuviin tai tyytymään sydämenkuviin, kun mahdollisuus on rajattomaan rakkauteen.

Laulun aikana näytöllä pyöri muun muassa liikunnallisia kuvia koululta. Oli köydenvetoa ja muuta joukkueliikuntaa. 

Parasta, mitä voimme tänä keväänä tarjota, on tuoreiden ylioppilaiden juhlava esiintyminen viime vuodelta. Ylvästä menoa sekin pääosin oli.

Sittenkin parasta

Ylioppilas Roosa Salminen totesi, että olo on helpottunut, vapautunut ja haikea. Hän totesi usein kuulleensa, että lukio on elämän parasta aikaa. Siltä ei tuntunut, kun oli menossa ylioppilaskirjoituksiin.

Lukion aikana on ollut paljon ystäviä, joista useiden Roosa uskoo pysyvän elämässä. Keskustelut ovat kannustaneet erilaiseen ajatteluun. Omassa roolissaan hän on saanut järjestää tapahtumia ja päättää yhteisistä asioista.

Roosa totesi myös opettajien ja oppilaiden välillä syntyneen luottamusta, suorastaan ystävyyttä. 

Taitavat opettajat saavat suuren osan kiitoksesta siitä, että nuoret saattoivat loppuun kaiken mihin ryhtyivät. Kiitosta Roosa haluaa jakaa myös kotiväelle ja lukiokavereille.

– Taputtakaa itseänne olkapäälle. Me tehtiin tää!

Roosa päätti tervehdyksensä laulamalla Mariskan sanoittaman hienon kappaleen Mestaripiirros. Sanoitus ei uskonnollisen viittauksen vuoksi nykyisin kelpaa koulukirjaan, mutta kansalle se kelpaa ja Valkealan lukion kevätjuhlaan se sopi hyvin täydentämään viestiä jokaisen ainutlaatuisuudesta.

Rehtorin puhe

Rehtori Juha Malinen totesi, että päätökseen on saatu poikkeuksellinen vuosi. 

23.3. todettiin, että uusi virus leviää. Koulut siirtyivät etäopetukseen. Ylioppilaskirjoitukset tiivistettiin niin, että toisella viikolla oli viisi koetta. Ylioppilasjuhlat peruttiin. 

Valkealan lukiolle vuosi oli muutenkin poikkeuksellisen negatiivinen. 11.11.2019 julkistettiin tieto, että Valkealan ja Elimäen lukiot lakkautetaan. Vuoden päästä loppuu opetus, eikä uusia oppilaita enää oteta. 

Rehtori toivoi, että juhlan perumisesta huolimatta ylioppilaat juhlivat valkolakit päässä. Jokaisella on takana vähintään 75 kurssia ja edessä ammattikorkeakoulu, yliopisto tai jotakin muuta. Todistukset kukin saa postissa, jos ei ollut vielä juhlapäivään mennessä saanut. Myös stipendit toimitetaan oppilaille.

• AK

Vanhoilla, nyt jo lukion päättäneillä, oli vetovoimainen esitys.
Jaa artikkeli: