Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Etiopian lähetit Valkealassa

Lähetystyössä Etiopiassa toimiva Korpin perhe pitää upeana sitä, että he pääsevät tapaamaan lähettäjiä.
Lähettien tapaamisessa Valkealan seurakuntakeskuksella aloitettiin nimikierroksella. Sen jälkeen laulettiin virrestä 426 ensimmäinen ja toinen säe.
Seurakuntapastori Mervi Rosnell luki Psalmia 139. Mervi mainitsi, että Valkealassa on erittäin aktiivisia vapaaehtoisia. Lähetystyö lähtee yhteisestä uskosta siihen, että Jeesus kuoli meidän kaikkien puolesta syntiemme sovitukseksi. Raamatun mukaan tämä ilouutinen Jumalan armosta ja Ikuisen elämän saamisesta Jeesuksessa kuuluu viedä kaikille kansoille.

Afrikan eläimistä on tehty paljon leluja.

Vantaalta ja Valkealasta

Lähettiperheen äiti on kotoisin Vantaalta, suomalais-saksalaisesta perheestä. Isä on kotoisin Valkealasta, Aitomäestä. He menivät naimisiin 2013. He asuivat vuoden Espoossa ja neljä vuotta Genevessä. Kauniaisissa he asuivat vuoden lähetystyöhön valmistavien opintojen merkeissä. Poika syntyi kesken sitä aikaa, joulukuussa 2018.
Vaimo opiskeli Suomessa informaatioverkostojen diplomi-insinööriksi ja sosiaali- ja kulttuuriantropologian kandidaatiksi. Sveitsissä hän opiskeli kehitysmaatutkimuksen maisteriksi. Opintojen jälkeen hän työskenteli kehitysyhteistyössä ja humanitaarisissa tehtävissä Genevessä sekä suoritti paikallisessa opiskelijalähetyksessä työharjoittelun.
Mies opiskeli tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Valmistuttuaan hän työskenteli aluksi yritysstrategiatehtävissä Suomessa. Sveitsissä hän työskenteli liikkeenjohdon konsulttina.
Miehen hengen pelasti Lissabonissa vaihto-opintoja tehdessä surffari. Hän ei nähnyt varoituskylttiä ja aallot alkoivat viedä. Sitten pelastaja saapui ja toi hänet rantaan turvaan. Jos apu olisi viipynyt, pariskunta ei olisi koskaan tavannut toisiaan, eivätkä Korpit olisi nyt lähdössä lähetystyöhön.

Seurakuntakeskuksessa kuultiin Etiopiasta.

Lähetystyöhön

Puolisoilla on erilaiset tarinat uskoontulosta. Kuullessaan opiskeluaikoina evankeliumista, se osui ja upposi vaimoon. Hän kuvaa tunnetta asian huomaamisesta: -Ikään kuin joku olisi laittanut valot päälle. Maailma ja itämainen hengellisyys olivat sitä ennen vieneet mukanaan. Miehellä sen sijaan usko Jeesukseen on kulkenut elämässä mukana lapsuudesta lähtien. Nyt he kulkevat yhdessä uskon tietä. Johannes 15:5-kohdalla Korpit haluavat muistuttaa, että kaikilla kristityillä on oma paikkansa Herran suunnitelmassa.
Korpit kertoivat heidän ottaneen ensimmäisen kerran yhteyttä Kylväjään jo lähes seitsemän vuotta sitten. Ajatus lähetystyöstä jätettiin muhimaan, ja lähetyskutsu jäi hetkeksi taka-alalle. Ajatus nousi pintaan uudelleen. Geneven neljän vuoden aikana myös vahvistui, että pariskunta halusi työskentelemään alueelle, jossa kristittyjä on vähän tai ei ollenkaan. Vaimo mainitsi haluavansa kertoa ihmisille Jeesuksesta sekä auttaa heitä kokonaisvaltaisesti kehitysyhteistyön kautta.
Miehellä puolestaan konsultintyö oli tuottavaa. Hän ei kuitenkaan nähnyt sen jatkamisessa merkitystä. Häntä puhutteli päätöstä tehtäessä Matteus 10:39, jossa kehotetaan seuraamaan Jeesusta eikä elämään itseä varten. Vaimoa puolestaan kosketti Johannes 14:6, jossa Jeesus sanoo olevansa tie, totuus ja elämä. Hän mainitsi kohdan rohkaisevan elämään kristittynä Suomessa ja motivoivan viemään hyviä uutisia Jeesuksesta eteenpäin mertakin edempänä.

Ruoka vaatii vaivannäköä.

Etiopiassa

Tilaisuudessa näytettiin Kylväjän kesäpäivilläkin nähty kuvaesitys Korpin perheen ensikuukausista Etiopiassa. Paikallisia ihmisiä näkyy monissa kuvissa. Addis Abebasta nähty liikennevideo antoi kuvaa kaupungista.
Idässä väestöstä suuri osa on muslimeja ja kristinuskoon kääntyminen on vaikeaa. Perhe voi hylätä ja kristityksi kääntynyt voi kohdata vainoa. Korpit mainitsivat Etiopian olevan hauras valtio, jossa on jännitteitä. Poliittinen yhteiskuntarauha on veitsen terällä. Myös heinäsirkka-aalto on vaikeuttanut entisestään ruokaturvatilannetta ja lisännyt osaltaan köyhyyttä. Korona tuo myös uusia riskejä, sillä terveydenhuolto ei ole maassa huippuluokkaa. Toisaalta, jos koronan takia asetettaisiin liikaa rajoitteita, saattaisivat riskit rikollisuuden nousuun kasvaa.
Korppien lapsi avaa kuvainnollisesti ovia. Lapsia rakastavat etiopialaiset haluavat heittää häntä ilmaan ja tulevat mielellään juttelemaan. Oromon kielen osaaminen yllättää. Koronan takia Suomeen evakuoitu Korpin perhe on pitänyt whatsapp-yhteydellä yhteyttä kielenopettajaan. Korpeilla on kodinhoitaja Etiopiassa. Se kuuluu kulttuuriin, paikalliset voivat muuten loukkaantua. Ja apu onkin ollut tarpeen. Ruoat täytyy tehdä itse pitkän prosessin kautta. Kodinhoitaja on myös katsonut lasta kielikoulun aikana. Suomessa lapsenhoidossa täytyy vuorotella kielituntien ajan.
Netti on Etiopiassakin käytössä, mutta yhteydessä voi olla vaihtelua. Maa kehittyy ja muuttuu nopeasti. Korpit kertoivat, että lehmä meinasi kerran tulla sisään asuntoon. Kaupassa täytyy olla hinnoissa tarkkana. Pyyntihinta on ulkomaalaiselta kovempi. Kadun varressa on monella yrittäjällä pieni teltta, jossa myydään tavaraa. Paikallinen ruoka on herkullista ja tulista.
He kertoivat, että hautajaisiin osallistutaan kunnioituksesta, vaikkei vainajaa olisikaan tuntenut.
Maaseutukohteessa, jonne Korpit ovat myöhemmin muuttamassa, on rauhanomaiset suhteet ja hyvä vastaanotto odotettavissa. Sinne he suuntaavat tekemään kehitysyhteistyötä sekä tavoittavaa työtä.
Etiopiassa joutuu kohtaamaan paljon köyhyyttä. Korpit mainitsivat, että se panee miettimään, kun koko ajan näkee kerjääjiä. Asian kanssa joutuu koville.
Kulttuuriin tutustuminen on osoittautunut mielenkiintoiseksi. Meillä Suomessa ollaan asiakeskeisiä. On tärkeää, että asiat saadaan tehtyä. Etiopiassa ollaan enemmän ihmiskeskeisiä. Tämä näkyy jo siinä, että toisia tervehditään pitkän kaavan mukaan, ja myös perheen, jopa eläinten kuulumisia kysellään. Korpit ovat nauttineet ja oppineet kulttuurista. Viiden kuukauden pohjalta perheen äiti alkoi täällä Suomessakin jutella vieraiden kanssa. He odottavat innolla, mitä saavat oppia tulevaisuudessa.
Suomeen evakuoitu Korpin perhe odottaa nyt paluuta Etiopiaan aikaisintaan lokakuussa.
Perheen taaperon elämässä melkein koko elämän ajan on paistanut aurinko. Suomeen perhe tuli sen verran varhain, että oli vielä lunta. Kevät alkoi. Ystävien ja työn tukijoiden kodeissa vietetyn ajan jälkeen Korpin perhe hankki Myrskylästä mökin. Sinne voi aina tulevaisuudessakin tulla Etiopiasta ja pojallakin on nyt oma paikka, johon juurtua Suomessa.
Korpin perheen lähettikirjeen voi halutessaan tilata Lähetysyhdistys Kylväjän toimistolta: [email protected] tai 09 2532 5400
JK
Etiopian kuvien lähde: Lähetysyhdistys Kylväjä

Jaa artikkeli: