Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Finalisti viihtyy luonnossa

Miss Suomi 2019 kiertueella finalistit esiteltiin Viking XPRS:in Club X:ssä. 24. syyskuuta oli pilvisyyttä. Muuten sää oli suorastaan hämmästyttävän ihana. Kun heinäkuun reissulla merisää yllätti tuulisuudellaan, näytti se syksyisellä risteilyllä tyyntä puoltaan.

Kapteenit viihdyttivät Miss Suomi-finalistien esittelyä odotellessa. Vaatteet olivat kuulemma Mustamäen torilta. Svengaavaan musiikkisettiin kuului esimerkiksi kappale Tyttö kaukomaan. Bändi johdatteli myöhemmin yhteislauluun.

Musiikin parissa oli helppo käyttää aikaansa laivalla muutenkin, kun kuvaruuduista pyöri musiikkivideoita. Amii Stewartin Knock on Wood vei discon aikakauteen. James Brownin Living in America vei kasaritunnelmiin ja Daruden Sandstorm vuosituhannen vaihteeseen.

Tarjoilijoiden toiminnasta sai vinkin, jota kannattaisi monen maissakin olevan noudattaa. Kun pöydistä on kerättävä iso määrä laseja ja kuppeja, sopii ostoskori siihen tarkoitukseen mainiosti. Toki esimerkiksi pärekori ajaa saman asian.

Missit laivalle

Hakijoita Miss Suomeksi oli satoja. 2. syyskuuta julkaistiin finalistit. Sen jälkeen kiertue vei Suomessa esimerkiksi Tampereelle ja Hämeenlinnaan sekä Turkissa Alanyaan.

Sunneva Kantola rentoutuu metsässä tai järven rannalla. Hän toi esille sen, että jo pienet asiat merkitsevät ilmastoteoissa.

Riikka Uusitalo (1) asuu Helsingissä, mutta on kotoisin Rovaniemeltä. Hänellä on takana myymäläpäällikön uraa. Taustalla on myös promo- ja juontohommia. Hän opiskelee elokuva- ja televisioalalle.

Laura Lahtinen (2) on kotoisin Lahdesta. Häntä kiinnostavat ympäristöarvot. Suomalaista luontoa ja suomalaisia luontoarvoja hän veisi mielellään maailmalle.

– Minä olen sitä mieltä, että suomalainen luonto on niin ainutlaatuinen, että me voidaan saada siitä paljon hyvinvointia, kun me kohdellaan sitä kuin hyvää ystävää. Laura Lahtinen muisteli lämmöllä sitä, kun kiertueella istutettiin puita.

Sonja Länsivuori (3) on Kuopiosta. Hän tanssi klassista balettia kymmenen vuotta, jonka jälkeen noin toiset kymmenen vuotta kilpa-cheerleadingiä. Hän sai myös kunnian toimia eri-ikäisten lasten ja nuorten cheerleadingvalmentajana. Nuorten hyvinvointi ja nuorten itsetuntoon liittyvät asiat ovat hänelle tärkeitä.

Riina Salokorpi (4) on Seinäjoelta. Hän on ammatiltaan lähihoitaja ja on työskennellyt paljon lasten ja vanhusten parissa. Hän haluaa kannustaa lapsia ja nuoria toteuttamaan rohkeasti omia unelmiaan.

Anni Harjunpää (5) on kotoisin Sastamalasta ja asustelee Tampereella. Hän asui melkein kolme vuotta Kyproksella ennen muuttoaan Tampereelle.

– Vaikka onkin kyse kauneuskilpailusta, kauneus ei ole minulle mikään itseisarvo. Tärkeää on se, miten kannat itsesi ja miten kohtelet muita.

– Mie oon Emmi Suuronen, 25-vuotias, aito ja alkuperäinen kouvolalainen. Yleisöstä kuului: -Jee, jonka Emmi toisti vastaukseksi.

Emmi Suuronen (6) on ammatiltaan rakennusmestari. Hänellä on startannut seitsemäs vuosi infra-alan parissa. Hän lähti tavoittelemaan jo lapsuudesta asti kulkenutta haavetta Miss Suomeksi pääsemisestä. Hän on luonteeltaan iloinen ja rempseä.

Emmi Suurosen kilpailunumero sopii hyvin luonnossa liikkuvalle.

Jutta Kyllönen (7) tuli Oulusta. Hän alkaa jammailemaan aina musiikkia kuullessaan. Tanssia hän on harrastanut 15 vuotta.

– Se, millä minä aion kilpailun voittaa, on ehdottomasti minun positiivisuus ja pohjoinen sisu.

Elisa Karimo (8) on kotoisin Helsingistä ja asuu Turussa.

– Kun uskot itseesi ja hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet, heikkouksineen ja vahvuuksineen, voit saavuttaa mitä vain, hän kannusti.

Aino Aaltonen (9) on kotoisin Turusta. – Jos minä saisin yhden asian tässä maailmassa muuttaa, niin muuttaisin sen, että me osattaisi huolehtia itsestämme ja toisistamme. Koska silloin, kun me välitetään itsestämme ja muista, niin me osataan myös pitää tästä meidän kauniista maapallosta ja ympäristöstä hyvää huolta.

Katariina Juselius (10) opiskeli kauppatieteitä Tallinnassa. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen juurensa ovat Nurmijärvellä. Siellä on vielä maatila, jossa hän tykkää viettää paljon aikaa ja työskennellä.

Paikallinen finalisti

Numerolla kuusi finaalissa kilpaillut Emmi Suuronen on kouvolalainen. Valkealassakin hän on asunut. Emmi kertoi:

– Valkeala oli kotini ensimmäiset puoli vuotta elämästäni, ja näin ollen kelakorttiini on Valkeala merkitty kotipaikkakunnakseni.

– Tällä hetkellä käyn Valkealassa rakkaan hevosharrastukseni parissa aina kuin vain aikaa löytyy. Valkealassa on tullut pyörittyä nuorempana kavereiden kanssa sekä sukulaisten luona, Emmi lisäsi.

Emmi Suuronen suuntaa vapaa-ajallaan mieluusti luontoon.

– Joka päivä käyn koirani kanssa Kouvolan metsissä lenkillä. Viihdyn luonnossa erittäin hyvin. Sienestys on parasta!

Liikunta on muutenkin Emmille tärkeää.

– Olen yläkoulun käynyt Urheilupuiston yläkoulussa liikuntaluokalla. Lisäksi harrastin nuorempana kahdeksan vuotta balettia. Hevosharrastus ja ratsastus on kulkenut alakouluikäisestä lähtien mukanani.

Hevoskuva on otettu viime kesänä Valkealassa tallilta, Emmi Suurosen omalla puhelimella.

Missikeisarinnan kokemuksia

– Olen tuottanut kiertuetta ja toiminut missien managerina jo vuodesta 2010 lähtien. Tässä ajassa minulle kehittyi vahva visio siitä, miten tämän kilpailun avulla voi tehdä hyvää ja kehittää toimintaa niin, että pystymme tulevaisuudessa työllistämään mahdollisimman paljon nuoria naisia, Sunneva Kantola kertoo.

– Vuosi sitten hankin Finnartist Oy:n osakennasta 75%, jolloin pääsin toteuttamaan omat suunnitelmani kehittämisestä. Olemme pilotoineet More Than Beauty academyn, joka on kehitetty nimenomaan vahvistamaan itsetuntoa ja esiintymisvarmuutta. Koulutus on kehitetty sellaiseksi, että se sopii periaatteessa kenelle tahansa. Siitä on hyötyä niin työelämässä kuin vapaallakin.

Kilpailun arvoista hän mainitsi: – Kilpailu mahdollistaa oman äänen esiin tuomisen, ja me haluammekin antaa vahvistusta jokaisen omalle äänelle. Vahvan itsetunnon omaavan ja kauniisti itsevarman ihmisen on helppo ja luonteva esiintyä vaihtuvissa tilanteissa. Annamme tilaa ja autamme kilpailijoita etsimään omat arvot, joita he voivat rohkeasti viedä halutessaan eteenpäin. Jokainen Miss Suomi -finalisti on älykäs, rehellisesti aito ja positiivisesti ammattimainen brändilähettiläs. Kaunis nainen saa poseerata bikineissä, jos haluaa, ja on aivan yhtä älykäs kuin nainen, joka ei halua poseerata.

– Me autamme kaikkia finalisteja saamaan äänensä kuuluville, ja esimerkiksi finaalissa suorassa lähetyksessä jokaisella on minuutin puheenvuoro, missä he saavat kertoa muun muassa omista arvoistaan yleisölle niin gaalassa kuin television kautta katsojille.

Sunneva Kantola haastatteli finalisteja.

Finaali

Alfa-TV:n lauantai-illassa selvisi 28. syyskuuta finaaliin voittajat. Jo finaaliin pääsyä voi pitää jo omanlaisenaan voittona.

Miss Suomi 2019 on Anni Harjunpää, 1. perintöprinsessa on Jutta Kyllönen ja 2. Riikka Uusitalo.

Suoran lähetyksen juonsivat Miss Suomi 1996 Lola Odusoga ja 2017 Michaela Söderholm. Eino Makunen sai elämäntyöpalkinnon. Hän oli Missikeisari ja Miss Suomi -kilpailun luotsaaja 1962-2008. Sunneva Kantola luovutti kuvataiteilija Johanna Oraksen maalauksen. Johanna oli yksi kilpailun tuomareista.

• Janne Kousa

Jaa artikkeli: