Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ford Mustangit kokoontuivat Tykkimäen huvipuistossa

Kesä on autoharrastuksen huippuaikaa, ja siitä yhtenä esimerkkinä oli Tykkimäen huvipuistoon järjestetty Ford Mustang-harrastajien kokoontuminen sunnuntaina, kesäkuun 30. päivänä. Paikalle saapui noin 50 autokuntaa, ja huvipuistoväki sai ihmetellä näitä hienoja amerikanrautoja laitteissa käyntien lomassa.

Kokoontumisen järjesti Ford Mustang Owners Clubin (FMOC) Kymenlaakson alajärjestö. Puuhamiehenä toimi alueyhteyshenkilö Teppo Lehtinen. Päivän ohjelmassa oli ensin autojen ajo sisään huvipuistoon klo 9-10. Näin autot saatiin järjesteltyä näyttävästi paikoilleen eri puolille aluetta ennen huvipuiston aukeamista klo 11. Jokainen ajoissa paikalle tullut autokunta sai 2 ranneketta Tykkimäen huvipuistoon.
Heti huvipuiston porteista sisään astuessa oli vastassa kolme Mustangia. Silmiinpistävin niistä oli vantaalaisen Mika Vilenin omistama avomalli. Hänellä on kesämökki Vehkalahdella, joten pieni koukkaus Tykkimäen kautta sopi hänelle hyvin ennen kotimatkaa.
– Autolla ajetaan aina, kun se vain on kunnossa.
Ja varsin hyvässä kunnossa näyttivät ”poniautot” olevankin; muutama lommo löytyi uudemmista 2000-luvun Mustangeista, mutta sehän vain kertoo niiden olevan myös käyttöautoja, eikä pelkästään harraste.
Lisää autoja löytyi sitten Cinema-teatterin viereltä ja Kouvola-pyörän luota. Suurimmat 10-11 auton ryhmät oli sijoitettu Trombin lähelle, Pilvenpyörän luo ja Huvilavetin eteen, teltan alle. Autojen omistajat ja utelias yleisö vaihtoivat kommentteja, ja välillä kurkistettiin myös konepeltien alle.
Ford Mustang näyttäisi olevan koko perheen harrastus. Tyypillisin Mustang-harrastaja lienee 40-50-vuotias mies, mutta hyvin usein mukana on myös puoliso ja perheen nuorempiakin. Ja vähintään toisen polven Mustang-kuskeja oli paikalla myös Tykkimäessä.

Vaalea avo-Mustang toivotti huvipuistoon tulijan tervetulleeksi heti portilla.

Vuosi 1966 hyvin edustettuna

Kuusankoskelainen Timo Forsell ei ehtinyt autollaan ajoissa paikalle, joten hän joutui jättämään sen huvipuiston porttien ulkopuolelle. Timon viininpunainen Mustang HT on vuosimallia 1966, niin kuin monet päivän autoista olivat.
Pyydettäessä Timoa poseeraamaan jonkun toisen omistaman auton luona, hän valitsi esiintymislavan vieressä olleista autoista saman vuoden avomallin, jonka omistaa porvoolainen Jari Lankinen. Tuo vaaleansininen kaunotar valittiin sitten hetkeä myöhemmin yleisöäänestyksen voittajaksi, joten silmää autoille Timo Forsellilla näyttää olevan.
Toimitsijoiden äänestyksen voitti myös vuoden ’66 yksilö, Mustang Fastback. Tuo Fastback tarkoittaa ”luiskaperäistä” Mustangia, ja aiemmin mainittu HT (Hard Top) taas kovakattoista automallia.
Kaiken kaikkiaan tapahtumassa oli autoja kattavasti koko Mustang-historian ajalta, eli vuodesta 1964 lähtien tähän päivään. Olipa joukossa myös yksi vuoden 1967 Mercury Cougar, joka mielletään Mustangin ”sisarmalliksi”, sillä sekin on Ford Motor Companyn valmistama.
Kokoontumisen lopuksi klo 16 Mustangit ajoivat letkassa ulos huvipuistosta ja suorittivat yleiseen tapaan pienen ”cruisingin” eli ajelun Kouvolan keskustan läpi Kuusankosken Hong Kongin parkkipaikalle. Letka herätti ansaittua huomiota aina siellä missä liikkuikin.

Vuosimalli selviää rekisterikilvistä.

Kaikkien tuntema auto

Kun puhutaan Ford Mustangista, se herättää lähes kaikissa jonkinlaisia tunteita. Usein kuultuja kommentteja ovat ”Jo pikkupoikana haaveilin tuosta autosta. Jonain päivänä hankin sellaisen itsellenikin…” tai ”V8-moottorin ääntä ei voita mikään…” Ja niinpä näitä amerikkalaisia autoja löytyy yllättävän monesta tallista. Suomessa on arvioitu olevan noin 2000 Ford Mustangia.

Jari Sahala

Mustang Fastback näyttää tältä.

Artikkelikuvassa Mustang-harrastaja Timo Forsell ja yleisöäänestyksen voittaja-auto.

Jaa artikkeli: