Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Gallialaisten sankarin perintö

Asterixin suosiosta Ranskassa kertoo oma huvipuisto, joka jouduttiin keväällä sulkemaan. Asterixin ystäville kevättä teki vielä raskaammaksi Albert Uderzon kuolema.
Näin keväällä onkin hyvä mahdollisuus lukea Asterix-sarjakuvia tai katsella elokuvia, jos niitä löytyy kotoa. Toki pätkiä ainakin löytyy netistä ihan suomeksi, kunhan varoo pilaversioita. Tai sitten voi kuunnella sellaisia eri Asterix-animaatioista tuttuja kappaleita kuten Plastic Bertrand – Astérix est là; Vladimir Cosma, Danielle Licari – La mélopée de Falbala ja Amel Bent – Eye of the tiger.
Voittamattomien gallialaisten seikkailuista on tehty neljä näytelmäelokuvaa. Asterix ja Obelix vastaan Caesar, Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra, Asterix olympialaisissa ja Asterix Britanniassa. Valkealan lukiolla esitettiin ainakin vuonna 2003 lasten- ja perhe-elokuvia. Äkkiseltään en löytänyt tietoa vanhoista vuosikerroista, esitettiinkö Valkealan lukiolla yksi tai useampi Asterix-elokuva. Elokuvat tarjosi kunta. Maksua ei katsojilta olisikaan voinut periä, mutta aulassa palveli kioski. Aluksi yleisöä oli niin paljon, etteivät kaikki kerralla auditorioon mahtuneet, ja lähellä asuvia pyydettiin tulemaan saman elokuvan toiseen näytökseen. Kirjastolta sai myöhemmin ilmaislippuja toisten elokuvien näytöksiin.
Animaatioelokuvia Asterixista on paljon. Huhtikuussa 2019 ensi-iltansa sai jo kymmenes Asterix-animaatioelokuva. Hahmot ovat tuttuja monista tietokonepeleistäkin. Vuosien varrella suomenkieliset äänet ovat vaihdelleet. Pääkaksikkona on kuultu esimerkiksi Matti Pellonpäätä ja Mikko Kivistä. Uusimmassa seikkailussa ääninä ovat Markus Niemi ja Markus Bäckman.
Asterix ja taikajuoman salaisuus -seikkailussa Akvavitix päättää, että taikajuoman salaisuus on syytä siirtää eteenpäin. Käynnistyy lahjakkaan tietäjän etsiminen Galliasta.

Albert Uderzo

Toinen Asterixin luojista, Albert Uderzo, syntyi 25.4. 1927. Paikkana oli Fismes, kunta Marnen departementissa Ranskassa. Hän kuoli maaliskuun 24. päivänä. Paikka oli Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine, Ranska. Perhe vahvisti, ettei kyseessä ollut koronavirus vaan sydänkohtaus.
Alberto Aleandro Uderzo oli sarjakuvataiteilijan syntymänimi. Hänen vanhempansa olivat Italiasta. Isä Silvio Uderzo ja äiti Iria Crestini tapasivat 1915, keskellä ensimmäistä maailmansotaa.
Albert Uderzo syntyi 1925. Juuri niin, luit ihan oikein. Kyseessä oli vanhempien aiemmin saama poika, joka kuoli 8 kuukauden iässä keuhkokuumeeseen. Nuoremman Albertin virallinen nimi johtui toimiston väärinkäsityksestä, ja sitä käytettiin harvoin. Kansalaisuuden hän sai virallisesti 1934 synnyttyään Italian kansalaiseksi. Albert muisteli joutuneensa lapsena syytetyksi Benito Mussolinin politiikasta. Perheeseen syntyi muitakin lapsia.
11 tai 12 vuoden iässä vanhemmat huomasivat Albertin olevan värisokea. Se ei vaikuttanut luonnoksiin, koska useimmat niistä olivat mustavalkoisia.
Albertin puoliso oli vuodesta 1953 lähtien Ada Milani. Hei saivat yhdessä Sylvie-tyttären.
Asterixin seikkailut alkoivat jo 1959. Albert myi omistuksensa Asterixin oikeudet omistavasta Editions Albert Renéstä 2007 Hachettelle. Hän teki vielä pienimuotoisempia töitä ennen kuin ilmoitti jäävänsä eläkkeelle 2011.
JK

Asterix ja taikajuoman salaisuus on Asterix-seikkailuista toinen tietokoneanimaatio. Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho oli ensimmäinen.
Kuvat: Copyright M6 Group
Jaa artikkeli: