Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Gluteenitonta

 Valkealaan on avattu uusi gluteenittomia tuotteita myyvä leipomomyymä­lä. Sijainti Valkealan Jokelassa ei ole kovin keskeinen, mutta se ei ole myyntiä hidastanut. Os­toksille tullaan pitkänkin mat­kan takaa.

GL leipuri avattiin 27.3.2021. Jo avajaispäivänä ovella oli vä­keä jonoksi asti. Kysyntää glu­teenittomille tuotteille on selväs­ti alueella ollut.

Sana on kiirinyt, ja tieto uu­desta leipomosta on levinnyt ku­lovalkean lailla.

– Melkoinen kiire ollut leipo­misten kanssa. Suosio yllätti po­sitiivisesti, Niina Seppä kertoo.

Monet käyttävät gluteenitto­mia tuotteita jonkun tietyn ruo­kavalion, tai terveysongelmien vuoksi. Joillekin tuotteet vain yksinkertaisesti tuntuvat käyvän paremmin.

– Mietin, että onkohan koko Kouvolan alueen ihmiset muut­tuneet gluteenittomien tuottei­den käyttäjiksi, Niina nauraa.

Tarjolla oli myös suklaisia gluteenittomia herkkuja. Kuva: Laura Parkko

GL Leipuri on perheyritys, joka toimii aputoiminimenä Se­pän Liikenteen alla. Heillä oli tyhjää tilaa hallin päädyssä, jo­hon remontoitiin tilat leipomol­le.

Niinan mies on yhtiön toimi­tusjohtaja, ja Niina pyörittää täl­lä hetkellä leipomoa yksin. Tytär on tulossa ainakin kesällä avuksi.

Niina hoitaa leipomiset ja kassalla on apuna ollut per­heenjäseniä. Kuljettajat hoitavat kuljetuksia muihin myyntipaik­koihin. Yhteistyökumppaneita on jo löytynyt, ja jopa Lappeen­rannasta ja Lahdestakin on tullut kyselyitä yhteistyöhön.

Idea gluteenittomaan leipo­moon on pyörinyt Niinan mie­lessä jo vuosia. Hänen omassa perheessään ja tuttavapiirissään on paljon gluteenittomia tuottei­ta käyttäviä.

Nyt kun bussi- ja matkailu­liikenne on seisahduksissa, to­dettiin, että on hyvä aika pistää kauan hautunut idea käytäntöön.

– Minulla on leipomotaustaa, joten päätin kokeilla niiden teke­mistä itse. Ne onnistuivat oikein hyvin, joten aloimmekin tehdä grillille itse gluteenittomat liha­piirakat, Niina kertoo.

Leipomossa on myynnissä erilaisia suolaisia ja makeita lei­vonnaisia.

– Munkit ja lihapiirakat tuntu­vat olevan suurimmassa suosios­sa, Niina toteaa.

Tilaustyönä on tehty myös kakkuja erilaisiin juhliin. Vapuk­si on jo jonkun verran tilauksia.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: