Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Greta vuosikymmenelle

Greta vuosikymmenelle

Piirroksia

janne
To, 14.03.2019 – 21:23

Kouvolalainen kuvataiteilija ja koulunkäynninohjaaja Jaakko Tarkka juhlii tänä vuonna kolmikymppisiään.

 

Mikä olikaan osuvampi tapa juhlia kuin oma näyttely Poikilo-galleriassa. Kalevalanpäivänä, Kouvolatalon viimeisinä aukiolotunteina, kävijät saivat mansikkamehua, vadelma-vaahtokarkkijuustokakkua ja muita herkkuja. 

Galleria löytyi erillisen oven kautta ja rappuset ylös nousten. Näyttelyn kävijöiltä ei otettu pääsymaksua, joten galleriassa saattoi rauhassa piipahtaa, vaikkei aikataulu sallisi museokiertelyä. 

 

Hahmo
Tämän hahmon oheen kuuluu piirretty gramofoni.

 

 

Japanilais-eurooppalaista tyyliä
 

Jaakko Tarkan piirroksista osa on hyvin värikkäitä, osassa sävyjä tulee mustan viivan oheen vain värillisestä paperista. Kanteleensoittaja, lasipullon päällä istuva tyttö ja monet muut hahmot ovat verrattain uutta tuotantoa. Aiemmin Jaakko keskittyi vakavampaan nykytaiteeseen. Koulunkäynninohjaajan ja teosten maailmat hän kokee läheisiksi, myös keskenään. 

Hahmot tuntuvat tutuilta, jos on kävellyt sopivaan aikaan Lehtomäestä Tornionmäkeen. Siellä oli nimittäin useita Greta-aiheisia liitupiirroksia viime vuosien sisällä. Kuvat ilahduttivat varmasti monia koulumatkaa taittaneita lapsia, sekä muita kulkijoita. Lopulta kuvat kohtasivat karun kohtalon rankkasateiden myötä.

GretaGretaGreta -näyttelyn Jaakko Tarkka suunniteli erityisesti lapset huomioiden. Paperin ja kynien myötä tarjoutui lapsille mahdollisuus taiteentekemiseen näyttelykierroksen lomassa.
Näyttelyn hahmoja Jaakko on piirtänyt 2016 alkaen. Seinillä nähdyt siluettihahmot ovat tältä vuodelta. 
Inspiraationsa taiteilija on saanut eri lähteistä, kuten 1950-luvun lastenkirjallisuudesta, animesta, arjen havainnoista ja vanhasta piirrosanimaatiosta.

Kuvat ja niiden maailma voivat olla millaisia tahansa. Hahmot voivat seikkailla nykyajassa tai menneisyydessä. Jaakko Tarkka ei halua jäädä kiinni samaan tyyliin ja aiheeseen. Hän toivoo, että jatkossa tulee tehtyä jotakin erilaista.

JK

 

 

Näyttelyvieraita
Maija Niinimäki ja Antti Mauno katselivat kun Liina, Tilda ja Aukusti Mauno sekä Aava Kohonen piirtelivät Jaakon näyttelyn innoittamina.

 

 

 

 

hahmo 2
Piirroksissa näkyy monipuolinen värien käyttö niin papereissa kuin hahmoissakin.

 

Jaa artikkeli: