Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Häätunnelmia

Puotimuseon kesän näyttely Elämää Valkealan kylillä esittelee Valkealan alueen yhdistys- ja harrastustoimintojen historiaa. Nähtävillä on hääpukuja eri vuosikymmeniltä.
Kirkonkylällä asuva Emma Pukkila työskenteli Valkealan museolla kesäkuussa oppaana. Oppaan tehtäviin kuului myös lipunmyynti.
Emma pääsi kesätöihin kaupungin kautta. Uutta opittavaa asiaa oli paljon. Kuusitoistavuotiaalla Emmalla on kokemusta kerhon pitämisestä seurakunnalla. Kokkikerhossa pääsevät ala-asteikäiset harjoittamaan ruoanlaittotaitojaan.
Näyttelystä tuli heti avajaispäivänä myönteistä palautetta. Valkealan Museoyhdistys Ry:n puheenjohtaja Simo Teräväinen kertoi, että yläkerrassa on muutettu järjestystä. Museo pitää alueen toimintaa yllä, kun kesäteatteri on kiinni.
Toimiva WC on merkittävä muutos museorakennuksessa. Se oli poistettu käytöstä. Sinne saatiin uudet putket, ja avuliaat talkoolaiset laittoivat sen kuntoon. Henkilökunnan täytyisi muuten asioida kesäteatterin ja museon yhteisessä asiakasvessassa erillisessä rakennuksessa. Uusi hygieniatila on myös museovieraiden käytettävissä.
Simo Teräväinen kertoi, että tarkoitus on tehdä kahvila-aitta. Pihaa on tarkoitus laittaa kuntoon tämän vuoden aikana.

Emma Pukkila työskenteli kesäkuussa museo-oppaana.
Peilissä voi nähdä muutakin kuin itsensä.
Tällaisen keinutuolin tekeminen vaatii paljon aikaa taitavaltakin tekijältä.
Moni aikakauslehti on ilmestynyt vuosikymmeniä. Osa näistä on lakkautettu.

Näyttelyitä

Yläkerran Kutsut-näyttelyssä aterioidaan, juodaan kahvia, musisoidaan ja nautitaan ulkomaisia hedelmiä. Talon viulunsoittoa harjoitellut tytär esiintyy ensimmäisenä. Kutsut-näyttely kertoo 1800-1900-lukujen taitteesta. Salin kalusteet kauppias Jaakko Pokki hankki tamperelaiselta puusepältä.
Näyttely sai alkunsa Helena Nordenstrengin tekstiililahjoituksesta. Uusvanhojen pukujen valmistukseen osallistuivat Kotkan nuorten tekstiilityöpajan oppilaat Minna Mannisen johdolla. Näyttelyn verhot ja matot kutoi ja ompeli vanhojen mallien mukaisesti valkealalaisyritys Pikku-Tuku, joka on sittemmin lopettanut.
Morsiuspukujen yhteydessä kerrotaan naimisiin menneiden nimet. Margetta Kuparinen ja Markku Ala-Krekola menivät naimisiin Voikkaan kirkossa. Vihkipappina toimi Edwin Laurema. Hääpuvun valmisti mittatilaustyönä ompelija Kerttu Joutjärvi. Hän toimi myös kaasona.
Useita näyttelyn puvuista on nähty vuosikymmenten varrella Valkealan kirkossa.
JK

Taittelemalla sai aikaan erilaisia kuvia.
Ville Vallaton on jo useiden sukupolvien tuntema veijari. Valkokankaallakin on kommelluksiin joutuva poika nähty. Hank Ketchamin luomalla hahmolla on Liisa-äiti, Heikki-isä ja Rekku-koira.
Elintarvikepakkaukset ovat oman aikansa käyttötaidetta.
Kahvipakkaukset ovat monipuolisesti edustettuina. Paljon puhuttanut sana tuo Rositan vieressä nähtävä.

Artikkelikuva: Mari Kukkonen ja Tapio Lehtinen vihittiin Kiuruveden kirkossa.

Jaa artikkeli: