Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Häävinkkejä joen rannasta

Kartano Villa Ruths toimi Hääjuhlien huumaa -häämessuilla tapahtumapaikkana. Paikalliset yrittäjät tekivät yhteistyötä. Valkealasta oli mukana Valkealan Joona Oy. Piha- ja puutarhakeskuksen ohella ainakin Ajan Ommel on monille täällä tuttu.

Kartano Villa Ruthsille pääsee helposti autolla. Kävelijä löytää kauniin maisemareitin Kuusankoskitalolle asti. Kartanolla järjestetään muiden muassa häitä, ristiäisiä, syntymäpäiviä, polttareita ja kokouksia. Alueeseen kuuluu 12 000 neliömetrin tontti, joten hyvällä säällä moni liikkuu varmasti mielellään ulkona. 16. helmikuuta ulkoliikunta ei juurikaan houkutellut.

Seinillä on kartanomaista taidetta.
Lady Justice-patsas on eri muodoissaan tunnettu ympäri maailmaa, ja sillä on pitkä historia. Justitia oli antiikin Roomassa oikeuden jumalatar.

Koskenranta

Koskenranta oli alunperin puunjalostustehtaan (nykyinen UPM) johtajille omistettu asuinalue. Alueella sijaitsee useita kauniita puurakennuksia. Villa Ruths nousi vuonna 1914 loivan mäen päälle, suunnittelijanaan mainetta saanut ruotsalainen arkkitehti Gunnar Asplund (1885-1940).

Keksijä Johannes Ruths tuli Kymmene AB:lle töihin vuonna 1914. Häneltä saatiin nimi kartanolle. Kymiyhtiön toimitusjohtajien virka-asuntona Villa Ruths palveli vuodesta 1943 lähtien.

Pihapiirin talousrakennus valmistui 1920-luvulla. Sen arkkitehti Bertel Karl Liljequist (1885-1954) oli kiinnostunut antiikin ja keskiajan arkkitehtuurista. Rakennuksessa pääsi saunomaan ja leipurit ahersivat leipomossa. Aitta ja liiterikin löytyi.

1960-luvulla kartano sai peruskorjauksen. Asialla oli arkkitehti Bertel Gripenberg. Hänen käsialaansa on myös pihapiirissä sijaitseva uima-allasrakennus. Nykyisin kartanoa luotsaavat Paula ja Jesse Tervolin.

Vanha kello tuo tunnelmaa.
Haarniska tuo historian siipien havinaa muistuttamalla ritarien ajasta.

Liikettä ja koristautumista

Kartanotapahtumassa mukana olleista trubaduuri Antti Laitinen on kouvolalainen. Hän valmistui musiikkipedagogiksi Savonia-amk:sta 2016. Hän soittaa useita instrumentteja, kuten huilua, saksofonia ja kitaraa. Hän esiintyy trubaduurina ja akustisissa kokoonpanoissa. Häneltä on myös mahdollisuus saada opetusta huilun-, kitaran- ja saksofonin soittamiseen Kouvolan alueella.

Antti Laitinen esitti tunnelmaan sopivaa musiikkia.

Valkealalainen Marianne Vihervaara luotsaa Ajan Ommelta, joka on jo yli 20 vuoden ajan toiminut tutulla paikallaan Kouvolan keskustassa. Naisten juhlapuvuissa on laaja valikoima eri kokovaihtoehtoja. Liikkeessä olevista sadoista puvuista moni on yksittäiskappale.

Ajan Ompeleella valmistetaan mittatilaustyönä uniikkipukuja. Liikkeessä kirjataan ylös myydyt ja vuokratut vanhojenpuvut. Siten asiakas voi olla varma, ettei samanlaista pukua ole jo toisella lukiokaverilla.

Niin naisten kuin miesten vaatteita korjataan. Morsiuspukuja tehdään asiakkaiden omistakin kankaista. Ateljeella on myös sisustuspalvelu. Julkisten tilojen verhokokonaisuuksia on Ajan Ompeleella tehty muiden muassa: Mäntylän palvelukeskukseen, Jokelaan joulukuussa 2008; Kymenlaakson Ammattikorkeakouluun, Kouvolaan syyskuussa 2009; Kaipiaisten koululle elokuussa 2012; Matkakeitaalle, Kausalaan helmikuussa 2015; Valkealakotiin kolmeen kohteeseen vuosina 2017 ja 2018; Iitin kirjastoon maaliskuussa 2018 sekä Kouvolan Asuntomessujen kohteeseen 24 eli Sydänsauna. Se valmistui heinäkuussa 2019.

Marianne Vihervaara luotsaa Ajan Ommelta.

Valkealan Joona tarjoaa tuotteita ympäri vuoden. Valikoimiin kuuluvat muun muassa mullat, lannoitteet, työkalut, kukat, puut ja pensaat. Ympäri vuoden on kunkin kauden kukkia saatavilla. Joonalla tehdään myös sidontatyöt. Näistä olikin erilaisia esimerkkejä Villa Ruthsissa esillä. Veera Alaräisänen esitteli erilaisia kukkakoristeita.

Pia Nurmi Valkealan Joona Oy:stä kertoi, että kukkavalikoimat ovat laajat ympäri vuoden. Kukat tulevat pääosin Hollannista.

-Hääkukkien kirjo on myös laaja. Pääsääntöisesti tuleva morsian on jo valmiiksi tutkinut esimerkiksi häälehtiä tai erilaisia sivustoja, ja hänellä on ajatus hääkimpusta ja muista koristeluista jo olemassa. Sitä yhdessä sitten vielä hiomme, Pia mainitsee. Hän lisää, että hääkimpun ja mahdollisen sulhasenvieheen lisäksi on voidaan toteuttaa myös esimerkiksi sormuksia ja monenlaisia muita kukkakoristeita.

Heini Ahtiaiselta sai tanssivinkkejä erityisesti häihin. Ammattikorkeakoulussa tanssinopettajaksi opiskellut Heini harrasti lapsena balettia. Heini opettaa muiden muassa lattareita, rock’n’swing -tansseja, showtanssia, balettia ja taaperotanssia. Tilaustuntien lisäksi hän pitää tanssikursseja Kouvolan Terpsikerholla.

JK

Joonan pisteellä näki erilaisia kukka-asettelun mahdollisuuksia. Niitä esitteli Veera Alaräisänen.

Artikkelikuva: Koiria ja hevosia on useissa tauluissa aiheena.

Jaa artikkeli: