Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hallelujah alkusoittona

Saara Aalto veti kirkon täyteen 17. joulukuuta. Kymmentä minuuttia ennen alkamista vietiin jo viimeisiä istumapaikkoja. Kirkon pihalla oli autoja monessa rivissä.

Edellisestä kerrasta, kun kävin Saara Aallon konsertista, oli ehtinyt vierähtää runsaasti aikaa. Siitä konsertista jäin kaipaamaan äänen teknistä haastamista. Silloin Saara taiteili kauniisti äänellään, osoittaen vankasti erityistä lahjakkuuttaan laulajana. Nyt jäin toivomaan, että Saara keskittyisi hienoon ääneensä ja suuntaisi jopa klassisen laulun pariin.

Vaikuttavin tämänkertaisen konsertin ohjelmistossa oli monella kielellä laulettu Jouluyö, juhlayö. Siinä on varmasti aherrettu, että ääntämys säilyisi eri kielille uskollisena. Sanaton laulanta oli myös erityisen kaunista kuultavaa.

En tiedä tarkalleen ottaen miksi, mutta Saaran asusta (ei kuvassa) tuli mieleen Tähtien sodista tutut Jedit. Sanoma konsertilla oli kuitenkin joulurauhaan kannustava.

Yhteistyötä

Mieleen jäi Saaran antama tieto siitä, että luvassa olisi saunailta Sopasilla. Keskittyminen musiikkiin vähän häiriytyi, kun jäin miettimään, onko ihan sähkökiuas vai puulämmitteinen? Onko lähellä ranta? Pitääkö Saara avantouinnista? Mitä saunan jälkeen tarjoillaan? Saara vitsaili, että kuka saunaa lämmittää, kun Sopaset ovat kirkossa. Valkeala on Saaralle nykyisin toinen kotipaikka.

Hänestä on ihanaa tuoda joulutunnelmaa kuulijoille. Suomalaisten sisukkuudesta kertoo, että kovassakin kylmyydessä pystytään luomaan rakkaussuhteita. Se antoi aihetta laululle.

Vakavia sävyjä soi Meri Sopasen toivoma kappale, joka on tehty menetettyjen ystävien muistolle. Elokuvasävelmänä Anastasiasta tuttuun Kerran joulukuun aikaan liittyen Saara mainitsi äitinsä itkeneen. Äiti oli kuullut kappaleen Saaran laulamana pitkästä aikaa, sitten Saaran lapsuuden, ja se herkisti kyyneliin.

Kylie Minogue tunnetaan esimerkiksi kappaleiden I Should Be So Lucky ja Spinning Around esittäjänä. Saara tutustui Kylie Minogueen, ja tämä kirjoittikin uudelle joululevylle kappaleen Every Christmas Day.

JK

Kuva: Lauri Laukkanen

Jaa artikkeli: