Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hanistanin rakas

Gilles Dyrekin käsikirjoittama Vaimoni on toista maata sai mainion tulkinnan Kouvolan teatterissa. 23. tammikuuta Kahviputiikki Papulaari ja Kouvolan Teatteri tekivät yhteistyötä ja järjestivät näytelmän avoimen lehdistöinfon. Vain kevätkaudella pyörivän näytelmän ensi-ilta oli helmikuun ensimmäisenä.
Veli-Matti Karénin ohjaama näytelmä on Reita Lounatvuoren suomentama. Skenografiasta vastaa Sanna Halme, valosuunnittelusta Esa Kurri, kampauksista ja maskeerauksesta Satu Linerva ja äänisuunnittelusta Jari Rinne. Tarpeistoa hoitaa Sirpa Marttila. ABBA:n musiikilla on oma roolinsa näytelmässä, mutta mikään Mamma Mia -musikaali ei ole kyseessä.
Juha Hipin roolihahmo on toisia hillitympi. Siksi hän tahtoo välillä jäädä varjoon, kun Annina Rubinstein, Ulla Virtanen ja Panu Poutanen pääsevät kukin vauhtiin. Tasapainottelu on kuitenkin hyväksi, ja kaikki neljä eläytyvät hienosti rooleihinsa. Ulla ja Panu esittävät niin yltiörakastunutta pariskuntaa, että sellaisia ei tuosta vain vastaan tulekaan. Se tuo oman höysteensä näytelmän naurettavuuteen.

Harjoittelua

Ulla Virtasen ja Panu Poutasen esittämä pariskunta Helena ja Janne saavat vieraakseen toisen pariskunnan, Veeran ja Riston. Anninan esittämä Veera pitää mykkäkoulua. Kun hän viimein alkaa puhua on kieli aivan vieras. Illuusio ulkomaalaisuudesta kantaa näytelmää. Juha Hipillä on selviämistä huijauksen keskelle joutuvana Ristona.
Ulla Virtanen kävi lapsena Tykkimäellä. Hän on Riihimäeltä kotoisin. Hän koe-esiintyi rooliin. Toiset ovatkin ennestään tuttuja Kouvolan Teatterin lavalta.
Keksitty kieli oli Annina Rubinsteinille hauska haaste. Ulla Virtanen lisäsi kielestä, että sen pitää kuulostaa itäeurooppalaiselta.
Ulla mainitsi kovan vauhdin olevan päällä. Näytelmä on sekuntipeliä. Panu vahvisti, ettei tullut hetkeä, jolloin viisi minuuttia lukisi repliikkejä.
Veli-Matti Karén mainitsi, ettei näytelmässä ole pääroolia. Siinä ei solvata, eikä olla alatyylisiä. Vihjailua on vähän. Tekeminen on millintarkkaa. Yleisö reagoi jonkun verran. Hän huomautti myös, että yleisön reaktioita ei voi etukäteen harjoitella.
JK

Veli-Matti Karénilla on kokemusta niin lavalla kuin sen taustalta vaikuttamisesta.


Artikkelikuva: Annina Rubinstein, Ulla Virtanen, Panu Poutanen ja Juha Hippi esittävät näytelmän kvartettina.

Jaa artikkeli: