Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Harjunmäellä

Päätin kävellä Harjunmäelle laskiaistapahtumassa perinteisesti käytettyä mäkeä pitkin. Ei hätää, en häirinnyt kenenkään mäenlaskua. Olihan vasta marraskuun seitsemäs.
Alueen historia kytkeytyy sota-aikoihin sekä Valkealan kartanoon. Harjunmäki oli Kustaa III:nnen sotilaita vastaan käydyssä taistossa venäläisten sotajoukkojen asemapaikka.
Iltaa kohden horisontin taa laskeutuva aurinko kultasi rinteen. Kuntoilijalle eritasoista haastetta löytyykin ympäriinsä.
Korkeusvaihtelut tuovat maastopyöräilijälle haastetta. Parkkipaikalta metsään kulkevan reitin varrella olevan mittarin ohi kuljettiin vuonna 2018 yli 200 000 kertaa. Kauniina kesäpäivinä ja talvisin riittääkin liikehdintää.
Harjunmäki on edustavaa harjumetsää. Suurin osa puustosta on valoisaa ja harvaa. Liito-oravalle sopivaa haapoja kasvavaa ja kuusivaltaista metsää alueella on hyvin vähän. Onkin suoranainen ihme, jos näkee jälkiä liito-oravasta.
Hautausmaan läheisyydessä, alueen lounaiskulmassa, mäntyvaltainen metsä on nuorta. Enimmäkseen alueella on vanhoja mäntyjä.
Kenttäkerroksen ravinteisuus vaihtelee. Rehevimmillään on mustikkatyypin kangasta. Eteläosan rinteessä ja harjun päällä on laajalti puolukkatyypin kangasta. Pienialaisia poronjäkälikköjä on paikoitellen. Uhanalaista ja rauhoitettua kangasvuokkoa on havaittu alueella. Hakkuut ovat kuitenkin vähentäneet määrää. Haitallista vieraslajia, isotuomipihlajaa, on myös nähty.
Lahopuun määrä on vähäinen. Luontoselvityksessä sitä löydettiin eniten alueen kaakkoisosasta. Valkealan kartanon aiemmat omistajat suojelivat aluetta, pitäen sitä marjapaikkana. Kaupunki hankki alueen omistukseensa 2018.
Janne Kousa

Auringon valo kultasi rinnettä.
Liikekiinteistö näkyy puiden välistä.
Kirkontornin näkee sopivasta paikasta.
Jäkälää on siellä täällä.
Puissa näkyy varjoja.
Mäeltä näkee Valkealatalon ja asuinaluetta.

Artikkelikuva: Varjoisuus on kerroksittaista.

Jaa artikkeli: