Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Harpun ääreltä luontoon

Maaliskuun yhdennen­toista iltana pääsi ensimmäistä kertaa vapaasti katsomaan Kymi Sin­foniettan konsertin Thulen ää­niä osoitteesta https://kymisin­fonietta.fi/fi/konsertitverkossa sekä orkesterin YouTube-sivul­ta.

Orkesteria johti Olari Elts Kotkan konserttitalolla helmi­kuussa Joel Wardin äänittä­mässä konsertissa. Sen ohjasi ja leikkasi Perttu Inkilä.

Pertun ohella kuvauksesta vastasivat Juho Kareoja ja Se­bastian Lindroos.

Kuva siirtyy konserttitalolta luontoon. Maisemat ovat var­masti monille tutumpia kesällä, joten talvisten tunnelmien tun­nistamisella voi haastaa itseään. Luontokuvauskohteina toimivat

Langinkoski, Langinkosken keisarillinen kalastusmaja, Kar­hulan jokipuisto, Katariinan meripuisto, Sapokan vesipuis­to ja Kuusinen näkyvät luonto-osiossa.

Soittajia

Konserttivieraaksi saatiin harppusolisti Stefania Saglietti. Stefania on Suomen kansallis­oopperan orkesterista, joka on kokoonpanoltaan maamme suu­rin orkesteri.

Tänä päivänä orkesterissa on peräti 111 jäsentä.

Kymi Sinfoniettasta taituroi­vat I-viuluissa Raymond Cox, Linda Fogelsone, Heikki Leh­tonen, Katrin Nachtigall ja Tarmo Adson.

II-viuluin toivat oman soit­tokokemuksensa esille Sergei Tiutiunik, Riikka Kokkonen, Maija Andersen ja Stevan Sre­tenovic.

Eero Kesti, Manolis Cirmi­rakis ja Valerijs Avramenko soittivat alttoviulujaan. Sello­äänistä vastasivat Kati Ylitalo, Laura Bucht ja Janne Mustik­kaniemi. Kontrabassoin täyden­sivät Johannes Raikas ja Timo Wesslund, lyömäsoittimilla puolestaan Vladimir Belov.

Harpulla pohjolaan

Konsertin ohjelma löytyi pää­asiassa suomalaisen ja virolai­sen säveltaiteen parista. Viro­laisen Arvo Pärtin musiikkia ovat miljoonat kuulleet yksis­tään jo sen vuoksi, että hänen kappaleensa löytyy elokuvasta Avengers: Age of Ultron, jonka lipputulot olivat 1,403 miljardia dollaria.

Konserttiin ei kuitenkaan va­likoitunut samaa Berliner Mes­se: 1. Kyrie -kappaletta vaan Festina Lente. Edward Elga­rin musiikki on myös monien elokuvien kautta saanut lisää tunnettavuutta. Englantilaissä­veltäjän Sospiri soi Kotkassa tunnelmallisesti.

Kansainvälistä mainetta saa­neen Einojuhani Rautavaa­ran Balladista voi löytää arvoi­tuksellisuutta. Virolaissäveltäjä Tõnu Kõrvitsin elegiat kumpu­sivat virolaisesta luonnonmaise­masta ja kansanmusiikista.

Jean Sibeliuksen 20-luvun Suite caractéristique toi kon­serttiin tanssillista tunnelmaa.

• Janne Kousa

Pixabaystä kuvituskuva, ei liity konserttiin.

Jaa artikkeli: