Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Harrastemessuilla etsittiin uutta

Litviikkimarkkinoiden lomassa järjestettiin harrastemessut, jotka oli sijoitettu Valkealatalolle ja sen tuntumaan.

Harrastemessuilla 15.8. esittäytyi useita järjestöjä tai muita organisaatioita, joilla on tilaa uusille harrastajille. Valkealatalon alakerrassa pääsi tutustumaan karateen, sirkustaiteiluun, luisteluun ja lennättämiseen. Julkisyhteisöjen tarjonta oli ulkona: kaupungin nuorisotyö, seurakunta ja musiikkiopisto.

• Tekstit: Auli ja Janne Kousa
• Kuvat: Seppo ja Janne Kousa

Luistelua

KooKoo Jäätaiturien pisteellä oli ajoittain luistelijoita kisapuvuissa. Muuna aikana oli vain pukuja näytillä.

Yleisökin pääsi kokeilemaan piruettilautaa. Annis Toiviainen ja Sara Tuominen esittelivät KooKoo Jäätaiturien toimintaa. Sara näytti mallia, miten voi monta kierrosta pysyä tasapainossa. Omaa muovijäätä seuralla ei ole, mutta sellainen on mahdollista varata esityksiin ja esittelyihin muualla kuin jäähallissa.

Sara on aloittanut pikkuhelmestä. Nyt hän osallistuu muodostelmakilpailuihin senioripuolella.

Seurassa suunnataan jo kauden kilpailuihin ja toivotaan, että ne saadaan pidettyä. Viisi oman seuran jäsentä kilpailee täysillä yksilöpuolella. Muodostelmaluistelussa on mukana peräti 120 jäsentä.
Jäätaiturit pitivät huolta myös jääkiekon esittelystä. Heidän pisteellään pääsi haastamaan kaverin pöytäjääkiekossa. Jo useamman sukupolven pelaaman pöytäjääkiekon suosiosta kertoo osaltaan Suomen Pöytäjääkiekkoliitto ry:n olemassaolo.

Kiekkopuolelle ja Jäätaitureihin voivat lapset lähteä samaa reittiä. Luistelukoulu on yhteinen. Sen jälkeen valitaan, kummat luistimet hankitaan. Taitoluistelussa ei tarvita lisenssimaksuja, joten luistimet ja asut ovat suurimmat kulut.

Luistelukouluja on aikuisillekin. Valkealassa tarjotaan syksyllä perheluistelua. Kouvolassa puolestaan ohjataan soveltavaa luistelua. Kelkat ovat apuna niille, joiden on vaikea tai mahdotonta oppia riittävää tasapainoa.

Sara Tuominen ja Annis Toiviainen esittelivät sekä taitoluistelua että jääkiekkoa.
Sara Tuominen esitteli piruettialustaa, jota messukävijätkin saivat kokeilla. Vauhti jatkui vielä hetken, kun hän hyppäsi sivuun.
Annis Toiviainen ja Sara Tuominen esittelivät pöytäjääkiekkoa.

Seurakunta ja kunta

Seurakunnalla on tarjolla muun muassa kokkikerhoja ja paljon koko perheen tapahtumia. Niistä vastaa nuorisotyön ohjaaja Minna Nikki.

Kaupungin nuorisopalveluja esitteli Pauliina Laamanen. Speden kehittämää reaktiopeliä kokeilleet saivat tikkarin. Pienimmät olisivat tarvinneet tuolin yltääkseen, joten tikkari jäi saamatta. Nuotan ovet olivat avoimet. Tapahtumalavalla pääsi yksi Rock-akatemian bändi esiintymään. Eniten päivän aikana kiinnosti graffittien maalaaminen.

Frisbee-radan on Valkealan Kajo tavallaan kunnalle tarjonnut. Veli Koski ei sitä esitellyt, koska tarvetta ei ole saada uusia harrastajia. Ihan markkinoilla kohdatessamme hän kertoi, että kesä on ollut ennätyksellinen. Kajo olisi rikas, jos saisi vaikka alle euron kierrokselta. Rikastuttava on kuitenkin ainakin henkisesti tieto, että tehty työ on osoittautunut tarpeelliseksi.

Vanessa Pelttari ja Pinja Kymäläinen viihtyivät markkinoiden ajan graffittialueella tutun ohjaajan seurana.
Pauliina Laamanen esitteli kaupungin nuorisopalveluita. Speden kehittämää nopeuspeliä kokeilleet saivat tikkarin.

Soittokokeilua

Pohjois-Kymen Musiikkiopistoon voi hakea myös kesken kauden. Osaan soittimista on jäänyt useitakin vapaita paikkoja. Ville Koponen, Ari Heinonen ja Aleksi Saraskari olivat ottaneet messuille mukaan soittimia, joihin on tilaa eli vaskipuhaltimia ja basson. Avoimelle puolelle on vielä helpompi päästä soittamaan, aikuisenkin. Hinta on korkeampi, mutta toisaalta ei ole muita velvoitteita kuin harjoitella omaa soitintaan.

Ville patisti kokeilemaan soittimia. Minibassoa on yllättävän helppoa soittaa. Ostakaa makkaraa soi minulta ja monelta muulta heti puhtaasti, kun Ville oli näyttänyt oikean käden asennon jousella ja vasemman otteet kielellä sekä jousen kohdan tarpeeksi alhaalta. Ote ei ole edes kovin tarkka, koska puolen sävelaskeleen vaihtoon otteen ero on useita senttejä.

Kun on kokeillut vain huilua, eikä hetkeen ole poikien kanssa leikkinyt pikkuautoilla, on trumpetti yllättävän vaativa. Huulet pitää saada pärisemään. Kun se onnistuu, hiljainen puhallus riittää. Soittaminen onkin sitten helpompaa, kun tekniikka löytyy. •

Ville Koponen näyttää Saralle, miten jousta pidetään ja mistä kohdasta on hyvä soittaa minikokoista kontrabassoa.
Isoveli Mikael on ottanut kitaratunteja, joten häneltä sujuu näppäily, mutta jousen asentoon hänkin tarvitsee neuvoa.
Valkealan Sanomien toimitusjohtaja Olli Kousa seuraa, miten Pauliina Laamanen saa pärisytettyä. Kun se onnistuu Ari Heinonen antaa käsiin trumpetin.

Lennättämistä

Lennokkikerho on käytännössä Kilyn eli Kouvolan Ilmailuyhdistyksen jaosto.

Lennokkikerhossa on kaiken ikäisiä jäseniä. Vanhin lähestyy 80 ikävuotta. 12-vuotias Noora lennätteli jo taidokkaasti, vaikka ei ihan pärjännyt ammattilaiselle.

8-vuotias Neo Kuusisto kokeili turvallisemmin tietokoneella. Hän totesi, että kivaa on.

Vesa Lehtinen Kouvolasta kertoi viihtyvänsä niin lennättämässä kuin rakentamassa koptereita lentokuntoon. Ne tulevat rakennussarjoina, joita on teknisesti kiinnostavaa saada kasaan. Internetistä löytyy paljon tietoa myös lentokuntoon säätämisestä. Pienten hinta on 500 euron luokkaa ja isojen noin 2 000. Kokoamisessa menee kokeneelta mekaanikolta pari päivää.

Esillä olleista suurimmissa kierrosnopeus ylittää 2000 minuutissa. Mahdollista on lentää 1400 ja 2500 kierroksen välisillä nopeuksilla. Kopteri pysyy ilmassa neljästä viiteen minuuttia yhdellä akulla. Kahden akun järjestelmällä pystyy mukavasti pitämään konetta ilmassa. Molempien latautuessa on hyväkin pitää pieni tauko.

Asko Kekkonen harrastaa myös koptereita. Kiinteäsiipisistä tuli hänelle työ. Hän pitää niitä ilmassa tuntikausia puolustusvoimien tehtävissä. Kolmen vuoden kokemuksella hän vakuuttaa viihtyvänsä työssään. Vapaa-aikana hän lennättelee pääosin sisätiloissa. Valkealatalon lisäksi Kuusankoskella on hyvä paikka.

Nooran kanssa hän lennätteli styroksista rakennettuja koneita. Rakenteet löystyvät osumista ja hajoavatkin melko helposti. Uuden saa kuitenkin alle satasella, ja akkukin on kevyt.

Vesa Lehtinen on rakentanut itse useita helikoptereita.
Pienestä kopterista joutuu maksamaan puolisen tonnia, isoista useita tuhansia.
Asko ja Noora lennättivät kiinteäsiipisiä.
Keveät koneet nousevat pienellä voimalla korkealle. Ne myös hajoavat helposti, mutta niitä voi paikata tai ostaa kohtuuhinnalla uuden.

Karatea

Jussi Mänttäri, Immo Pylvänen ja Tuomas Peräkylä ohjaavat painisalissa karaten alkeita. He toivovat lisää harrastajia aikuisten ryhmään, jonne voi tulla non-stoppina 12-vuotta täyttäneet. Tällä hetkellä seura ei voi ottaa lisää lapsiharrastajia, sillä tämänhetkinen harjoitustila on verraten pieni. Seurassa on noin 30 jäsentä, joista enemmistö lapsia.

Jussi kertoo, että itsehillintää ja itsepuolustusta hyvällä tavalla opettava karate on menettänyt suosiotaan Kouvolan seudulla muiden perinteisten budolajien tapaan. Tilalle on tullut muotilajeja, jotka herkemmin houkuttelevat mukaan varsinkin nuoria aikuisia.

Eevi Peltonen, Elina Sihvola ja Helmi Sihvola tekevät ohjauksessa muun muassa peruslyöntiharjoittelua.

Tuomas Peräkylä, Immo Pylvänen ja Jussi Mänttäri opettavat karaten perusasioita Elinalle, Helmille ja Eeville.

Sirkustaidetta

Tykkimäen Sirkuskoulun pisteellä ohjasivat Hanna Laiho ja Damian Santibanez A. Sirkuskoululla oli monenlaisia välineitä kokeitavaksi. Sanna, Vilhelmiina ja Viljami Tiitinen kävivät harrastemessuilla aamupäivällä. Vilhelmiina kokeili yksipyöräistä. Lautasen hän sai kopattua pyöritettäväksi, heitettyään sen ilmaan. Viljami kokeili myös lautasia.

Elli Papadatos on harrastanut sirkusta kolme vuotta. Ensin yksipyöräisellä ajo oli mieluisinta. Sitten hän alkoi pitämään eniten kolmen akrosta. Vaativimman taitonsa hän kuitenkin kertoo olevan kirahvilla eli korkealla yksipyöräisellä ajon. Elli on osallistunut ainakin kahteen isoon esitykseen ja joihinkin muihin pienempiin. •

Elli Papadatos taitaa myös kirahvin, mutta se ei ollut mukana.
Damian Santibanez A. on esiintynyt esimerkiksi Verlassa.
Vilhelmiina…
…ja Viljami onnistuivat molemmat omalla tavallaan tasapainoilemaan lautasen kanssa.
Elli Papadatos jonglöörasi palloilla.


Jaa artikkeli: