Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Harvinaisia sointeja

Ystävänpäivään saattoi valmistautua musiikinystävien järjestämällä konsertilla. Virallisesti kyseessä oli Kymi Sinfonietta. Kapellimestarina vieraili Dimas Ruiz Santos ja solistina puhallinsoittaja Abraham Cupeiro. Päivällä oli ilmaiset kenraaliharjoitukset.
Abraham Cupeiron omia teoksia olivat esimerkiksi Baleas eli valaat ja Sereas eli merenneidot. Baleas kertoo vanhasta legendasta, jossa valaat pelastavat aaltoihin vajoavan merikapteenin takaisin pintaan. Onnettomampi on Sereas. Rakastunut serea eli merenneito odottaa turhaan merimiehen selviävän mereltä, palatakseen hänen luokseen. Illan musiikki oli villiä. Monet kappaleet tulvivat juhlallista vauhdikkuutta. Viihtymiselle sai takuun heti konsertin elämyksellisellä aloituksella.
Abraham Cupeirolla on harvinaislaatuinen soitinkokoelma, yli 200 soitinta eri aikakausilta. Hän on itse tehnyt monia soittimia, ja hän käytti illan aikana monia erilaisia. Korkealle pään ylle nousevaa karnyxia, lohikäärmepäistä torvea, on vain muutama maailmassa. Duduk, Frula, Kaval, Cimpoi ja muut vastaavat loivat korkean laadun soitinesittelykonsertin.

Tanssien pyörteisiin

Tunneskaala oli laaja, ja esiintyjät sädehtivät ammattitaitoa. Silmäkulma jäi kuitenkin kuivaksi, eivätkä väreet nousseet. Ehkäpä soittajiakin olisi voinut olla jokunen enemmän.
Tansseja konsertissa oli monta. Jos tila ja tilanne olisi antanut myöten, olisin lähtenyt tanssimaan. Musiikki oli niin menevää. Väkisinkin mieleen tuli vanhojen tansseissa esiintyminen.
JK

Artikkelikuva: Abraham Cupeiron soitinrepertuaarissa on varmasti monille uusia tuttavuuksia. Niiden tausta on muinainen. Tässä hänellä on kädessään karnyx.

Jaa artikkeli: