Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hauskaa yläsalissa

Valkealan srk-keskuksen joulukuista oppilaskonserttia muistelee varmasti moni muukin jälkeenpäin hymyssä suin. Erään kappaleen esittämisessä tuli pakollinen tauko nauramisen myötä. Nauru tarttui osaan yleisöstäkin.

Jouluaattoilta oli vielä kahden viikon päässä, joten aikaa joulutunnelmaan pääsemiseen oli vielä. Oppilaskonsertissa taustalla ollut joulukuusi oli jopa hämäävä. Konsertin ohjelmiston kanssa kun täytyi käyttää jo mielikuvitusta, että sen saisi liitettyä mahdollisimman pitkälti talveen. Toki selvästi talvista ja jouluistakin sisältöä oli mukaan ujutettu.

Lauluja kuultiin kahteen otteeseen. Kimmo Hakolan säveltämän Oravan laulun tunnelmoi Ville Majuri. Joulunrauhaa toivat Oona Pilli-Sihvola laulaen ja Aino Viholainen kanteleella säestäen. Kappaleena oli Otto Kotilaisen säveltämä Varpunen jouluaamuna, jonka alkuperäiset sanat ovat Zacharias Topeliuksen ja suomennos Konrad Alexis Houghbergin. Hannu Syrjälahden Pakkasaamun tarkeni tulkita kanteleellaan Aino Viholainen.

Ville Majuri pysyi hyvin tahdissa.
Oona Pilli-Sihvola tulkitsi herkästi Topeliuksen klassisten sanojen suomennoksen.

Soittaen vuodenvaihteeseen

Harmonikan soittajia kuultiin neljään otteeseen. Matin robotin Ari-Matti Sairalta tulkitsi Lucas Vantanen. Iskelmien maailmaan johdatteli Minttu Lantta. Sinun kanssasi, säveltäjänään Yölinnusta tuttu Simo Silmu, soi romanttisin ottein.

Astor Piazzollan Chiquilin de Bachin sävelissä duettoivat Elian Gardemeister harmonikalla ja Daavid Gardemeister pianolla. Elian johdatteli myös murisevan rytmikkääseen Karhun tanssiin Lasse Pihlajamaalta.

Eric Demarsan’n klassiseen Lintuun liidätti Anni Putkinen viulullaan. Illan toinen viulisti, Väinö Pitkänen, päätti konsertin Niccolò Paganinin Cantabilen kevyen juhlallisiin säveliin.

Lucas Vantasen soittosuoritus ei aiheesta huolimatta ollut konemainen.
Minttu Lantan soittaman kappaleen tekijätiedoissa toistuvasta si-tavusta voi tulla mieleen vaikka pii, jonka kemiallinen merkki on Si.
Elian Gardemeisterin toinen kappale murahteli niin kuin vain harmonikka antaa myöten.
Anni Putkisen viulu soi kaihoisaa ja monille armasta klassikkoa.
Väinö Pitkänen tulkitsi Paganinia.

Georg Friedrich Händelin Sonaatti F-duuri, osat Larghetto, Allegro, Siciliana ja Giga puhalsi kaikumaan Alisa Nokkala huilullaan. Gigaan liitetään yleensä mielikuva tallennusmääristä. Se voi kuitenkin tarkoittaa myös tiettyä barokkiajan tanssia tai olla osana sonaattia. Tyypillisesti se on barokkisarjan viimeinen osa.

John Thompsonin Tuulimyllyt ja Meri Louhoksen Aasin pyöräytti sormillaan pianon äärellä kaikumaan Elsa Savolainen.

Nelikätisesti kuultiin Anne Terzibaschitschin säveliä, kun Petra ja Venla Ahola soittivat Kuusipuun ja Sirkuspolkan.

John Thompsonilta iski pianolla Kipinöitä Elias Hiltunen. Elias otti haltuunsa myös Robert Schumannin Valssin a-molli. Yiruman kappale on PKMO:n taitajilta sen verran monesti mainittu, että kerrottakoon vain sen viittaavan jokeen. Kappaleen kulkemisesta vastasi Daniel Tilli.

• JK

Alisa Nokkalalle valikoitunut säveltäjä tunnetaan esimerkiksi Vesimusiikistaan.
Elsa Savolainen siirtyi Tuulimyllyjen liikuttamisesta Aasiin. Kappale ei yhtään jukuroinut vastaan.
Elias Hiltunen lämmitteli Kipinöillä ennen Valssin a-molli pyörteitä.

Artikkelikuva: Siskokset soittivat yhdessä.

Jaa artikkeli: