Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Helmitaikaa

Kouvolatalolla esiintyi jo monelle sukupolvelle tuttu Simo Aalto avustajanaan vaimonsa Kirsti Aalto. Äkkiseltään huomasin nuoren taikurilahjakkuuden yleisön joukosta. Kenties yleisön joukossa oli myös tulevia tempuntekijöitä.
-Valkealassa ollaan joskus muinoin, ehkä 90-luvulla oltu keikalla, arveli hyvää kevättä toivottanut Simo Aalto.
Taikurin valpas katse nauliutui merkintöihini. -Pelkkää ylistystä, sanoi Simo Aalto. Täysin aukottomasti ei allekirjoittaja voi lausahdusta myöntää. Hiukan nimittäin hämmästelin, miksei Simo leijuttanut kaikkia esineitä. Tokihan nyt kannattaa leijuttaa kaikkea, ettei turhaan tarvitse nostella. Siitä tulikin mieleeni, että mahtaako kenenkään taikurin puoliso sanoa kotitöitä tehtäessä: -Alahan leijuttamaan!

Tämän hansikkaan hukkaaminen vaatii jo taitoa.

Puhaltavat oppilaat

Kouvolatalolla lapsilla oli mukanaan automaattisesti taikapuhallus. Lapset puhallutettiin. Yleensähän vain aikuisia puhallutetaan, eikä pyytäjänä ole taikuri vaan poliisi. Siksi taikurin puhalluskehotus kajahti varautuneiden aikuispuhaltajien kuuloaistin tuntumaan.
Tuonakin, helmikuun viimeisenä lauantai-iltana saattoi toivoa, ettei kodeissa otettu aikuisten kesken mitään taikajuomia vaan ihan koko perheelle sopivia janonsammukkeita.
Aikuiset meinasivat unohtaa, miten viitataan. Oppikoulusta taisi olla useimmille pitkä aika, vaikka elämänkoulusta onkin lapsia pidemmät opinnot.
Kirstin lisäksi Simo rakastaa taputuksia. Niitä oli siis luvassa. Simon moihin sai vastata. Ei ollut televisiolähetys, vaan yleisön esiintyminen kyseessä. Juuri niin, Simo nimittäin jakoi yleisön kahdeksi orkesteriksi esityksen keskellä.
Paloma-kyyhkynen oli ihmeen vilkas siihen nähden, että näytti muodostuvan kokoaan vaihtavista hansikkaista. Kanin ja hamsterin pistäytyminen kokouksessa toi Simon mieleen kanisterin. Eino-lintu olikin äänekkäin. Siivekäs vaati Simolta kätevää hypnoosia hiljetäkseen. Erkki-pupu toi pehmoista otetta esitykseen. Kolmas ihminen lavalla oli nuori Hilma, avustajakokemusta saamaan valittu katsoja.

Hilmalla oli hauskaa avustaessaan.

Pitkään viihdetaiteessa

Siihen on vielä matkaa, että Simo Aalto olisi Suomen vanhimpana esiintynyt taikuri. Pitkä yhteinen ura Kirstillä ja Simolla kuitenkin on.
Taikuri ei paljasta salaisuuksiaan, mutta saattaa arvata, että pitkän iän järjestävä temppu on kehitteillä. Ainakin Simo toivoo, ettei koskaan tarvitsisi lähteä eläkkeelle. Kymenlaaksossakin Aallot ovat esiintyneet jo monet kerrat.
Esimerkiksi 1942 syntynyt Jorma Airaksinen esiintyy edelleen vaimonsa Aino Airaksisen kanssa. Heidän sivuiltaan löysin maininnan näytösten perumisesta toistaiseksi koronavirusta koskevien määräysten vuoksi. -Tervetuloa seuraamme ko. määräysten loputtua! Suojatkaa itsenne virukselta!, välitetään terveisenä.
Taikuri Urpo Marttinen esiintyi ainakin vielä 2015 Perälän kaupassa. Hän syntyi 1939.
Maailmalla 97-vuotias jätti temppuilut taakseen, jääden eläkkeelle. Mr. Mark Raffles on hauskuuttanut yleisöä esimerkiksi tempulla, jossa avustajien tavarat vilahtelevat milloin Markin käsissä, milloin heidän taskuissaan.
Kenties parhaiten Maija Poppasen Bert-nokikolarina tunnetun Dick Van Dyken sketsiin ei pidä langeta. 1960-luvun show nimettiin näyttelijän mukaan. Sketsissä esiintyi maailman vanhin taikuri, joka hahmottamisen myötä paljastuu olevan Dick Van Dyke. Näyttelijänä hänellä on takanaan yli 60 vuoden ura, jolle ainakin kirjoitushetkellä on tietoa jatkosta.
-Airaksiset ovat tuttuja ja kun Nilsiässä käydään keikalla, tapaamme heitä. Esiintyvät siis edelleen omassa teatterissaan Taikavuoressa. Urpo Marttisesta en tiedä muuta kuin, että hän asuu nykyään Toivakassa. Mark Raffles on minulle tuntematon suuruus, Simo Aalto kertoili.

Tällä sauvalla on mittaa. Hilma katselee Simo ja Kirsti Aallon taikasauvaa.
Ilmapalloeläimet ovat lasten suosikkeja.

Kevät(t)aikaa

Simo Aalto valmistui lastentarhanopettajaksi 1980-luvulla. Hän on tehnyt töitä päätoimisena taikurina 1990-luvulta saakka vaimonsa Kirstin kanssa. He tunsivat toisensa jo lapsina, kokien nuorta rakkautta. Elämä ajoi heidät kuitenkin erilleen ja kumpikin perusti tahoillaan perheen. Vuosien jälkeen heidän tiensä kohtasivat jälleen ja sillä tiellä on pysytty, yhdessä jo esitystenkin myötä paljon aikaa viettäen. Lasten ja lastenlastenkin kanssa vietetään mielellään aikaa.
Simo Aalto on palkittu esimerkiksi 2010 Suomen Yrittäjien kultaisella yrittäjäristillä, vuonna 2000 Maailmanmestaruudella close-up sarjassa Portugalin Lissabonissa ja 1989 Lastenkulttuurin Valtionpalkinnolla.
Pikku Kakkosen Jokeri Pokeri Box-ohjelmasta Aallot ovat pirskautelleet viihdetaiteeseen omat kuvionsa.
Simo Aalto täytti pyöreitä vuosia ja juhli 6 (0v.) -synttäreitään koko tämän vuoden. Kevään keikkakalenteri luonnollisesti tyhjeni.
Keväällä Simo Aalto tekee verkkokursseja lapsille ja nuorille. Simon tytär, vatsastapuhuja Sari Aalto koettaa hyödyntää ajan muun muassa tekemällä somevideoita. Sarilla on 1,7 miljoonaa seuraajaa TIktokissa. Tähän nuorten hittisovellukseen hän sai isänsäkin houkuteltua.
Rajoitukset vaikuttavat keikkailun jatkamiseen. Toukokuussa oli jo tarkoitus jatkaa, mikäli vain mahdollista. Tamperelaisen Kauppakeskus Ratinan, Jyväskylän Kids&Pets -messujen, Tammisaaren Karelia-salin kaksikielinen esitys, Linnanmäen Vapputapahtuma ja monet muut peruuntuivat keväältä.
Tiedossa piti olla Yhdysvaltojen reissukin. OBIE’S 4F™ convention on alkuperäinen lähitaikuuden kokoontuminen. Maailman arvovaltaisimmaksi lähitaikuuden esittäjien kokoontumiseksi mainittuun tilaisuuteen pääsee vain kutsuttuna.
JK

Simo Aalto taitaa renkaiden leijuttamisen.

Artikkelikuva: Kyyhkyllä on nopeat siivet.

Jaa artikkeli: