Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Herkuttelun keskeytys

Merkittäviä makuja lupasi ammattilaisille Gastro Helsinki, eikä syyttä. Kulinaristilla saattaa tulla onnenkyynel silmäkulmaan. Maistiaisia on paljon. Onneksi messuilla tulee käveltyä, ettei heti hyydy kuin pikapakastettu juustokakku.
Seuraavan kerran hotelli ja ravintola-alan ammattilaiset yhteen kokoava Gastro Helsinki on luvassa maaliskuussa 2022. Tapahtumaan täytyy rekisteröityä, eikä sinne oteta alaikäisiä. Kävijöiden ei kuitenkaan tarvitse maksaa tapahtumasta.
Koronavirustilanteen muututtua torstaina 12.3. tapahtuma lopetettiin neljältä. Kuulutuksia oli useita, joista ensimmäisen jälkeen oli vielä aikaa noin tunti kierrellä. Messukeskus suljettiin, joten perjantaina ei Gastroon enää päässyt.
Tuli pidettyä itseään hyvin onnekkaana, kun oli valinnut messupäiväksi torstain. Jonkinlaisia suuntaviittoja saattoi saada siitä, että suuria elintarvikealan yrityksiä oli jättäytynyt pois tapahtumasta. Messupisteitäkin oli heille ehditty rakentaa, mutta niillä ei ollut mitään tarjolla. Monipuolinen valikoima kuitenkin oli syötävää ja juotavaa Gastrossa tarjolla. Erilaiset ruokavaliot huomioitiin. Palanpainikkeeksi oli alkoholittomia juomiakin erilaisia.

Pesun tarkkailu on mahdollista ikkunallisessa pesukoneessa. Monessa ammattikeittiössä on päältä avattava pesukone, johon laitetaan uusi korillinen tiskejä. Se sitoo tiskaajaa avaamaan koneen ja laittamaan uuden korin tilalle. Toinen vaihtoehto on pitkä pesukone, johon laitetaan koreja peräkkäin. Kummassakin on hyvät ja huonot puolensa. Etenkin laseja voivat ammattilaiset pestä myös pienemmillä astianpesukoneilla. On tietysti myös astioita ja välineitä, jotka on pestävä käsin.
Jäätelöitä oli maistateltavana useissa eri pisteissä ja vaikka millaisia makuja.
Tuulihatut maksavat vaivan.
Koko on kuin gourmet-annoksessa. Maittavan annoksen ei ole syytäkään olla suurempi, onhan maistiaisia niin paljon, että kukaan tuskin joka pisteellä jaksaa käydä.

Haasteita kohdataan

Ravintola-alalle hakeutuvien määrä on valtakunnallisesti heikentynyt. Alan työtilanne on kuitenkin varsinkin normaalioloissa erinomainen. Maaliskuun alussa TE-palveluiden verkkosivuilla oli avoimia työpaikkoja kokeille yli 900 eri puolilla Suomea.
Erityisesti opiskelijoille suunnattiin paneeli, jossa alan ammattilaiset kertoivat omia uratarinoitaan.
Ravintola-alan johtamisen ammattilainen Anders Löfman on ottanut tehtäväkseen nostaa alan arvostusta työmarkkinoilla. Kannattavuuden lisäksi hän peräänkuuluttaa positiivisen ilmapiirin luomista.
Scandicin keittiöpäällikkö Sami Lylyn ja henkilöstöpäällikkö Emilia Sarkian oli tarkoitus perjantaina puhua hyvän pössiksen luomisesta työyhteisössä. He näkevät palvelutehtävissä olevien ihmisten hyvinvoinnin heijastelevan suoraan hotellivieraisiin.
Ravintoloitsija Henri Alén, ympäristövaikuttaja ja yrittäjä Saara Kankaanrinta sekä toimittaja Jari Hanska pohtivat, kuinka laadukasta suomalainen ruokatuotanto on, ja mistä ruoan laadussa ylipäänsä on kyse?
Ravintoloitsija Matti Jämsenin mielestä hyvä ruoka ei enää pelkästään riitä. Ihmiset haluavat sen rinnalle elämyksiä ja loppuun asti hiottua palvelumuotoilua.
Tapahtumassa pääsi tutustumaan myös esimerkiksi ravintolan sisustukseen, kalustukseen ja kattaukseen. Cold brew -kahvit ovat nousseet maailmalla valtavirraksi. Erilaisia kilpailuja oli useita, esimerkiksi kouluruokaa koskeva. Tehtävissä korostuivat vastuullisuus työtavoissa ja kouluruokailussa.
Perjantaina Biovaaka Oy:n asiakkuuspäällikkö Valtteri Ahosen oli tarkoitus kertoa ravintola-alan ruokahävikistä sekä sen vaikutuksesta ympäristöön, yhteiskuntaan ja ravintoloihin.
JK

On tainnut litran pakkaus vähän kasvaa. Sitä voi villisti veikata, miten isot pitäisi kekkereiden olla, jotta tällaisen määrän saisi käytettyä. Nyt voi hyvällä syyllä olettaa, että kyseessä on erikseen teetetty, tyhjä messupakkaus. En kehdannut nostella.
Se mitä ja mistä tarjoaa, on jokaisessa keittiössä pohdittava. Ainakin keskitetysti, jollei muuten.
Ammattilaisella on hyvä tuntuma siitä, millainen lihan sisälämpötila milloinkin on.
Mitä isompi määrä soseutettavaa ruokaa, sen rouheampi pitää työvälineen olla.


Artikkelikuva: Nämä herkut olivat ”katsoa saa, mutta ei koskea” -linjalla.

Jaa artikkeli: