Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hetki kansanmusiikin parissa

Talvivalkeat kantaa pitkiä perinteitä. Monipuolista sisältöä ja taitavia esityksiä on ohjelmassa ollut jo vuosien ajan. Ymmärrettävistä syistä tämän vuoden esityksissä luovuutta käytettiin myös esitystekniikoissa ja esitysväylissä. Osa ohjelmista on toteutettu verkkotapahtumina.

Lauantaina 13.2.2021 Kouvolan YouTube-kanavalla julkaistiin Kansantanssikonsertti – Hetkessä, jossa lavalla on vahva valkealalainen edustus.

Lohtutorttu. Kuva: Nana Matikkala

Esiintyjinä toimivat Aitomäen nuorisoseuran kansantanssiporukka yhdessä kouvolalaisen Lohtutorttu-yhtyeen kanssa. Lohtutorttu -yhtye on neljän naisen kokoonpano, joka soittaa kansanmusiikkia, ja kappaleissa on sekä omia, että lainakappaleita. Lohtutorttu antaa lainalauluihinkin oman jälkensä.

Yhtyeen jäseniä ovat Anna Kuurne (kitara), Piia Pellikainen (viulu), Maiju Laurila (harmonikka) ja Henna Mäkelin (nokkahuilut). Kaikki naiset myös laulavat. Ilahduttavasti nimetty yhtye soittaa myös ilahduttavan kaunista musiikkia.

Hetki YouTubessa

Kansantanssikortti on nähtävissä helmikuun loppuun asti. Esityksen kokonaisuus on Maiju Laurilan käsialaa.

-Helpotti esityksen suunnittelua, kun tanssiryhmät ovat minun ohjauksessani, ja itse kuulun bändiin, Maiju sanoo.

Esitykset olivat alun perin suunniteltu liveyleisöä ja -esitystä varten. Tammikuussa koko konsertti jouduttiin suunnittelemaan uudestaan. Aikuistenryhmissä ovat kokoontumiskiellot päällä. Kaikkia kokoontumisia ohjaavat tiukat rajoitukset. Maiju kokee myös ihmisten turvallisuuden tunteen erittäin merkittäväksi asiaksi.

-Oli kiinnostava opin paikka, kun esityksiä lähdettiin miettimään uudestaan siitä näkökulmasta, että lavalla esiintyjinä olivat mahdollisimman paljon avioparit, tai saman perheen jäsenet.

Videolle tekemisessä toimivat eri lainalaisuudet, kuin live-esiintymisissä. Kameralla kuvatessa voi itse rajata ja päättää sen, mitä kuvassa näkyy. Toisaalta Maiju toteaa, että sykli mielenkiinnon vangitsemissa videokuvaa katsoessa on lyhyempi, kuin livetilanteissa.

Maiju kävi etukäteen kuvauspaikalla miettimässä esityksen toteutusta. SameEyesin henkilökunta auttoi Maijun vision toteutuksessa.

-On tärkeää vaihtaa tarpeeksi usein kuvakulmaa, jotta esitys näyttää mielenkiintoiselta, Maiju toteaa.

Kello käy

Lavalla oli rekvisiittana muun muassa valokuvia ja kelloja. Maiju halusi, että esitys on selkeä kokonaisuus.

–Pallottelin pitkään mielessäni, miten hetki-teeman saa tuotua esille. Kellot ja ajankuvaaminen oli minulla alusta asti mukana. Se oli tärkeä osa teemaa, mutta en halunnut kellojen tuovan liian lopullista hetken, tai kiireen tuntua. Lohtutortun viulisti Piia ehdotti valokuvia, jotka pehmensivät mukavasti hetken merkitystä, Maiju kertoo.

Maiju kertoo, että yleisön puuttumiseen alkaa jo jotenkin tottua, vaikkei se mieluisaa välttämättä olekaan. Sen lisäksi, että hän suunnitteli esityksen ja esiintyy siinä itse, toimi Maiju myös juontajana. Hän on hyvin luonteva kameran edessä, sekä hoitaa ihailtavan varmalla äänellä juontotehtävät. -Yritän olla siinä mahdollisimman paljon vaan oma itseni. Sen kyllä heti näkee, jos on alkaa esittämään jotain, mitä en ole, Maiju toteaa.

Konsertin voi katsoa ja kuunnella täältä: Kansantanssikonsertti

  • Teksti: Laura Parkko
  • Kuvat: Nana Matikkala
Jaa artikkeli: