Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hevosten ja musiikin ystäville

Hevoskirja aikuiseen makuun

Essi Pajun Koskenniskan naapurissa on tarina, joka loppuu ikävästi kesken. Loppuratkaisusta tulee mieleen Tuulen viemää. Jää avoimeksi, saavatko rakastavaiset toisensa vai eivät. Kirjassa on paikoitellen aikuisten välisiä touhuja kuvailtuna. Niihin ei jäädä piehtaroimaan, mutta ei tämä kuitenkaan mikään lastenkirja ole. Nuorison, hevosten ja romantiikan ystävät löytänevät kirjan äärelle aikuisten lisäksi. Mukana on jännitystä ja ihmissuhdekoukeroita. Kaikkiaan Kariston julkaisema kirja oli myönteinen yllätys. Avoimen loppuratkaisun myötä odotan, tuleeko kirjalle jatko-osaa.
JK

Tuhti paketti kamarimusiikkijuhlista

Juhani Koiviston Kamarimusiikkia Kuhmosta – viisikymmentä kesää on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema. Kuvat ovat Stefan Bremerin. Kuhmossa on sattunut ja tapahtunut. Useita soittimia on vuosikymmenten varrella mennyt hajalle, jopa maailmanmaineeseen noussut stradivarius.
Kuvista selviää jo, että tunnelma soittajien ja yleisön kesken on hyvin ainutlaatuinen. Kirja lähentelee kaikkine luetteloineen jo neljääsataa sivua, joten kokonaan lukeminen veisi useita tunteja. Pelkästään luettelo esiintyjistä vie jo toistakymmentä sivua, mikä kertoo osaltaan tapahtuman laajuudesta. Samalla voikin testata tietämystään klassisen musiikin soittajista ja laulajista. Muutaman tietämisen voi katsoa kuuluvan yleissivistykseen. Mutta kymmenien tietäminen vaatii paljon tietoa ja hyvää muistia. Tapahtumassa on ollut myös esimerkiksi näyttelijöitä, kuten Lasse Pöysti.
JK

Tangon tunnelmaa

Tango del norten Solos & Duos yhdistelee Sami Pirttilahden bandoneonin ja Ville Westergårdin pianonsoittoa. En päässyt ensimmäiseen kolmeen kappaleeseen kiinni. Kenties ne vaatisivat paikan päällä kuulemista ja kuvia tangon syntysijoilta. Taustalla en niitä jaksanut kuunnella. Meillä Sataman tangona tunnettu El choclo Ángel Villoldo’lta edustaa monille tuttuja kappaleita ja se nousee levyltä suosikiksi. Carlos Aguirre’n Milonga Gris on vauhdikkaan lyyrinen. Miellän tangon pyörteisiin kuulumaan tanssin ja laulun niin vahvana osana, että jäin levyltä niitä kaipaamaan.
JK

Jaa artikkeli: