Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hikinen Utti Action Run

Konttaus, kahlaus, motivaatiomonttu ja uraputki – ihmiselämän vaiheet tiivistettynä? Ehkä niinkin, mutta näihin ja moneen muuhun haasteeseen saivat tutustua 9. Utti Action Runin osanottajat Tyrrin ja Utin varuskunta-alueen maastoissa. Heinäkuun lopulla 28 asteen helteessä järjestetty kilpailu ennakkoluulottomille kuntoilijoille tarjosi mainioita suorituksia kaikissa sarjoissa.

Utti Action Run on pohjimmiltaan maastojuoksukilpailu, jossa reitin varrelle on sijoitettu niin sanottuja tehtävärasteja, jotka vaativat osanottajilta notkeutta, voimaa ja kestävyyttä.
Kun kilpailupäiväksi sattui vielä melkoinen hellesää, ohjeisti kisan järjestäjiin kuuluva Jorma Laukkanen kilpailijoita olemaan varovaisia.
– Jos tuntuu pahalta, niin suorituksen voi myös keskeyttää.
Osanottajat kilpailivat kaikkiaan neljässä eri sarjassa: kilpasarja miehet, kilpasarja naiset, kuntosarja sekä juniorit. Juniorit kisailivat kolmen kilometrin pituisen lenkin, kun muissa sarjoissa matkana oli 10 kilometriä. Kouvolan Varuskunnan Urheilijat järjestivät koko kisan sekä tärkeän juomahuollon. Kilpailukeskuksena toimi Uttihalli, ja säännöt olivat yksinkertaiset: ensimmäisenä maaliin ehtinyt voittaa kilpailun.

Haukkajärven vesiesteen raikkautta helteisenä päivänä.

Matkaan!

Lähtö tapahtui auton äänimerkistä Tyrrin ampumakeskukselle vievän tien varrelta. Kilpasarjalaiset olivat ryhmittyneet eturiviin ja muut heidän taakseen. Melkein 60 osanottajan ryhmä hävisi äkkiä mutkan taakse hölkäten. Sain hyvän vihjeen kisaa seuranneelta Esa Honkaniemeltä, jonka poika Elmo, 12, oli mukana kuntosarjassa.
– Kannattaa siirtyä äkkiä motivaatiomontulle, sieltä saa hyviä kuvia.
Hyppäsin reippaasti autooni, ja ajoin Uttihallilta 6-tien kautta Tyrrintielle, jonka varteen olikin pysäköity muutamia autoja. Kilpailun melske kuului pian läheisen hiekkamontun suunnalta, kun osallistujat kiipesivät köyttä pitkin pitkää ja jyrkkää hiekkarinnettä ylös. Pölyä oli ilmassa melkoisesti, mutta sinnikkäästi naiset, miehet ja nuoret suorituksiaan tekivät.
Rinnenousun joutui tekemään kaikkiaan kolme kertaa, ennen kuin matka jatkui sieltä eteenpäin. Motivaatiomonttu, todella!
Esan seuraava vihje johti rastille numero 7, nimeltään vesieste. Se oli Haukkajärven rantaveteen rakennettu reitti, jossa piti sekä alittaa että ylittää esteitä. Tästä ei kukaan selvinnyt kuivin jaloin, mikä ei varmaankaan kilpailijoita vallitsevassa hellesäässä haitannut. Kärjessä oli tässä vaiheessa tasainen kolmikko: Liisa Peltonen (kilpa N), Simo Mänttäri (kilpa M) ja Anni Toiviainen (kilpa N). Muutaman sekunnin eroin he jatkoivat rannalta kohti Uttihallia ja viimeisiä rasteja.

Motivaatiomontulla vedettiin osanottajien kesken yhtä köyttä.

Loppuratkaisu esteradalla

Kilpailijoiden kiirehtiessä omaa urakkaansa maastossa, käytti allekirjoittanut taas hyväkseen tekniikkaa, ja ajeli autolla Haukkajärven rannalta kohti Uttihallia ja sen tuntumassa olevaa esterataa. Se olisi Utti Action Runin viimeinen etappi, ja siten koko kilpailun ratkaisu. Esteradalle saapui ensimmäisenä tuttu kolmikko, ja loppuratkaisusta tuli todella jännittävä. Ehkäpä sitten miehinen fyysisyys oli se tekijä, jolla Sippolan Kuntoa edustava 36-vuotias Simo Mänttäri ratkaisi kilpailun esteradalla edukseen. Hän juoksi maaliin 12 sekuntia ennen Hirvelän 17-vuotiasta Liisa Peltosta, joka toki voitti naisten kilpasarjan. Kisan kolmanneksi, ja naisten sarjan kakkoseksi, saapui maaliin Anni Toiviainen vain 4 sekuntia Liisa Peltosen jälkeen.
Kysyttäessä miesten kilpasarjan voittajalta, Simo Mänttäriltä, missä kohtaa oli kaikkein vaikeinta, tyytyi hän vain toteamaan: -Ei tehnyt tiukkaa oikeastaan missään vaiheessa. Simo onkin harrastanut pitkän matkan kuntosuorituksia, sekä hiihtoa että juoksua, jo usean vuoden ajan, joten kokemusta ja kuntoa hänellä tämäntyyppisestä rasituksesta on.
Naisten sarjan voittaja, Liisa Peltonen, on Euroopan mestari suunnistuksen alle 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Bulgariassa vuodelta 2018. Lisäksi hän sai tyttöjen hiihtosuunnistuksesta tämän vuoden maaliskuussa Ruotsin Piitimessä pidetyissä viestikisoissa EM-hopeaa.

Miesten kilpasarjassa toiseksi sijoittui numerolla 1 matkaan lähtenyt Markus Harju.
– Tuohan tämä numero vähän paineita, tuumi Vekaranjärven varuskunnassa sähköpuolella työskentelevä Harju ennen starttia. Mutta ihan hyvinhän se kisa meni.
Kisaan lähdettiin mukaan erilaisilla motiiveilla. Korialla asuvan 12-vuotiaan Elmo Honkaniemen tärkein tavoite oli haastaa kummisetänsä Iiro Mäkelä tiukkaan kilpaan. Ja kuinkas kävikään: monipuolista liikuntaa harrastava Elmo selvitti 10 km matkan ajassa 80,32, jolla hän sijoittui kuntosarjassa 37 kilpailijan joukossa hienosti sijalle 10. Tämä sijoitus yllätti iloisesti myös Esa-isän, ja se kummisedän haasto toi myös mieluisan tuloksen: Iiro Mäkelä hävisi kummipojalleen 34 sekuntia.

Jari Sahala

Artikkelikuva: Utti Action Runin lähtö on tapahtunut. Jutussa mainitaan: Simo Mänttäri (3), Markus Harju (1), Elmo Honkaniemi (51), jonka takaa rynnistää Liisa Peltonen, ja Anni Toiviainen (valk.paita oik.).

Esteradan alussa Simo Mänttäri ja Liisa Peltonen olivat aivan tasoissa.

Jaa artikkeli: