Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Historiaa Utissa

Utin taistelun muistomerkin lähellä kerrotaan kyltein Utin taistelusta ja Tykkimäestä. Erityisesti pyöräilijän tai kävelijän on helppo pysähtyä muistomerkkiä katsomaan.
”V. 1789 mainehikkaan Utin taistelun sankarien muistolle 3. divisioonan leirijoukot v. 1931”, lukee muistomerkissä. Teksti on laatassa, jota ympäröivät kuulat. Muistomerkki on muurattu luonnonkivistä.
Kustaan sotaan liittyvä Utin taistelu käytiin 28.6.1789. Vastakkain olivat Ruotsin ja Venäjän sotajoukot. Venäjän sotajoukkoon kuului tässä taistelussa 4200 sotilasta. Heistä 700 kerrotaan olleen kasakoita. Johtajina olivat Venäjän puolella kenraali Denisov. Ruotsin valtakunnan joukkoja johti vanha tuttu Kustaa III. Hänen puolellaan mittelöi 2500 miestä. Kolmen tunnin taistelun myötä venäläisten pakenivat joukolla kohti Kaipiaista. Venäjän tappiona oli 700 kaatunutta. Ruotsalaisia kuoli 100 ja haavoittui 50 miestä.
Nimi Tykkimäki syntyi Utin taistelun aikana mäen itärinteen tykkiasemista. Ruotsin sotajoukot vähän myöhemmin joutuivat perääntymään. Perääntyessään miehet ja hevoset ponnistelivat vetäessään tykkejä ja muuta sotakalustoa mäkeä ylös. Siten nimi iskostui ihmisten mieliin. Kaipiaisten taistelu käytiin 15.7.1789.
”Ja taistoss’ eestä Kustavin, taas vaari vaipui Uttihin, mainitaan Tykkimäki-kulttuuritaulussa. Otto Mannisen suomentama pätkä on ote Johan Ludvig Runebergin Sotilaspoika-runosta Vänrikki Stoolin tarinoissa. Vierellä on kuva Albert Edelfeltin Sotilaspojasta, joka on tehty tussilla ja guassilla.
Ruotsin ja Venäjän välisissä sodissa 1700-luvun alkupuolella Ruotsi oli kadottanut suurvalta-asemansa. Turun rauhassa 1743 Kymijoki tuli valtakuntien rajalinjaksi. Koko Valkealan pitäjä jäi osaksi Venäjän keisarikuntaa.
Kustaa III:lla ei voi väittää olleen parhaat mahdolliset suhteet sukulaisiinsa. Vähintäänkin serkkuun, keisarinna Katariina II:een, välit olivat niin surkeat, että sotahan siinä syntyi. Kustaa III aloitti 1788 sodan serkkunsa johtamaa Venäjää vastaan palauttaakseen Ruotsin suurvalta-aseman ja menetetyt alueet.
Janne Kousa
Muistomerkki on painava.

Utin taistelusta kertovaa kulttuuritaulua kelpaa näyttää. Tykkimäen vastaava kaipaa puhdistusta.
Jaa artikkeli: