Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Historiallista markkinatunnelmaa

Wiipurintien markkinoilla Kasarminmäki täyttyi monenlaisista esityksistä. Ohjelmaa oli päällekkäin moneen otteeseen. Aikaa kannattikin varata runsaasti, jotta olisi kokenut mahdollisimman paljon.
Elokuun ensimmäisen viikonlopun kaksipäiväisessä tapahtumassa oli päiväkohtaisia eroja. Vain sunnuntaina pääsi näkemään kasarmiravintolassa kymmenittäin kansallispukuista markkinaväkeä ja kuulemaan vuonna 2017 perustettua neofolk-yhtye Vetten Runotarta.

Neofolk-yhtye Vetten Runottaressa on useampi jäsen kuin kuvassa näkyy.

Historiallisia ruokapaikkoja

Upseerikerhon ja kasarmiravintolan ohella syötävää sai kojuista. Taverna Jakob Teit henki keskiaikaista tunnelmaa. Lauantaina oli tarjolla kokonaisena palvattua possua. Tavernan nimi juontaa juurensa satojen vuosien takaa. Jakob Teit oli kuninkaallinen sihteeri, Turun kaupunginkirjuri. Hän tutki etenkin aatelin väärinkäytöksiä. Jotkut arvelevat suvun muuttaneen keskiajalla Skotlannista Suomeen.
Jakob Teitin Venäjän-sodan aikana, 1550-luvulla laatimassa valitusluettelossa lueteltiin suomalaisen yhteiskunnan ongelmakohtia. Näihin kuuluivat esimerkiksi aatelin laittomat maanhankintatavat, köyhän rahvaan huonot mahdollisuudet oikeuden saamiseen ja rälssisäädyn keräämät laittomat rasitukset.
Jakob laati suuren joukon itärajan rajaoloista kertovia karttoja Venäjän sodan aikana. Hänen katsotaan väärentäneen Pähkinäsaaren rauhansopimuksen rajalinjaukset Ruotsille suotuisammiksi.

Rakentamista

Hirrenveistäjät Jani Kuisma ja Jarmo Hiltunen veistivät pelkin käsityökaluin viikonlopun aikana lisää hirsiä pienen rakennuksen alun päälle.
Entisaikaan rakennettiin niin, että talot, aitat ja saunat tehtiin lähialueella saatavilla olleista tarvikkeista. Muinoin rautakaupan aseman ajoi täällä Pohjolan perukoilla metsä ja muu luonto. Hirsirakentamisen suosiota jatkoi naulojen kallis hinta. Työkalut ja taitava työvoima riittivät.
Teollinen rakentaminen ja sahojen yleistyminen saivat käsityöläistaidon hiljalleen hiipumaan. 1940-luvulla tarvittiin sota-aikana raunioituneiden rakennusten tilalle paljon nopeasti ja helposti tehtäviä rakennuksia. Käsityö ei enää riittänyt.
Wiipurintien markkinoilla jo kadonnut rakentamiskulttuuri heräsi henkiin. Hiljalleen työ eteni, ja pohja sai kohtuullisesti lisäkorkeutta. Voi vain kuvitella, miten valtava työ oli silloin, kun rakentaminen alkoi puiden kaatamisesta ja työstämisestä.

Hirsi pääsi muotoonsa käsityökalujen taitavalla käytöllä.

JK

Jaa artikkeli: