Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Historian havinaa joen äärellä

Mustion Linnan historia ulottuu yli 200 vuoden taakse. Linna sijaitsee pienen Mustion kylän vieressä, Länsi-Uusimaalla. Linnan rakennutti 1783–1792 Magnus Linder II.
Mustion linnan maisemiin järjestäytyi tilaisuus tutustua isovanhempien timanttihääpäivän yhteydessä. Valitettavasti itse rakennuksiin ei tullut tutustuttua ravintolaa lukuun ottamatta. Annokset olivat hienoja ja maukkaita. Erityisruokavalioita noudattavatkin pitivät pienehköistä annoksistaan. Voi tuli hienosti kivellä. Pienet sämpylät vaikuttivat siltä, että ne oli paistettu leivinuunissa.

Voi tuotiin kauniisti kivelle asetettuna.

Päärakennus edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassisismiin. Jos haluaa nähdä suuremman puurakennuksen Suomessa, on suunnattava kirkkokierrokselle. Sisustus on kokonaan kustavilainen. Päärakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevassa vierashuoneessa ovat levänneet yksi kuningas (Kustaa III) ja kaksi tsaaria (Aleksanteri I ja Aleksanteri II).
Eräs Mustion Linnan loistokkaimmista aikakausista oli Hjalmar Linderin aikana. Maata hän omisti yhteensä 64 000 hehtaaria. Hjalmar osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista vuonna 1902. Hjalmarin vieraisiin lukeutui kansallissäveltäjä Jean Sibelius.
Yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista ympäröi päärakennusta. Puisto rakennettiin alun perin barokkityyliin vuonna 1787. Fridolf Linder uudisti puiston 1800-luvun lopulla englantilaistyyliseksi puistoksi.
Fridolf Linder istutti puistoon monia eksoottisia, Suomessa epätavallisia puita eri puolilta maailmaa. Puistossa on esimerkiksi kiemurtelevia polkuja ja patsaita. Krokotiili on yllättävä valinta muuten niin seesteisessä maisemassa.
Alueella on useita rakennuksia ja kesäteatteri. Sunnuntaina 9.6. sattui vieläpä sen verran tuuria, että nähtiin useita autoklassikoita.

Raamatullinen tyttö on yksi patsaskujan kaunottarista.


JK
Lähde: linnan oma nettisivusto

Jaa artikkeli: