Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Houkuttava Saunamaailma

Saunamaailma klubin takana pysäytti meidät pitkäksi ajaksi ihastelemaan, haistelemaan ja keskustelemaan.

Keskustelun aikana paljastui, että Saunamaailman omistajat asuvat Valkealassa. Mari ja Tommi Lusenius ovat rakentamisessa keskittyneet täysin saunoihin. Raaka-aine tulee pääosin rajan takaa, Petroskoista, sillä he käyttävät paljon kelopuuta.

Messujen alla varmistui, että Luseniukset saavat käyttöönsä pitkään turhaan varattuna olleen nimen Saunamaailma. Nimi on messuillakin ansaittu, sillä he ovat rakentaneet saunat myös useisiin messutaloihin. Kaikkiaan alueella on kahdeksan heidän saunaansa, kun myös esittelyyn pystytetyt huomioidaan. Muut saunat ovat Aito ja Korea -nimisissä taloissa ja Virkkulan kylässä.

Mieleen jäävä tuoksu

Leena Raussi oli tässä vaiheessa vielä samassa matkassa. Hän kävi lauteilla kokeilemassa tätä komeinta kelosaunaa, joka on myös Marin oma suosikki.

Leena uskalsi kehua löylyjä, vaikka kiuas ei ollutkaan lämmin. Varmaa nimittäin on, että löylytkin maistuvat tilassa, josta ei tee mieli lähteä pois edes silloin, kun seuraavat pyrkivät sisään. Kelosaunassa on ihan varmasti koko messualueen paras ilma. Jo eteisestä tulvahtaa vastaan terveyttä uhkuva tuoksu.

Mari on itse herkistynyt kemikaaleille, joten hän osaa arvostaa puhtautta ja luonnonmukaisuutta. Aidon suositteleminen muillekin tulee omasta kokemuksesta ja sydämestä.

Mari kertoo opiskelevansa parhaillaan perinnesaunottajaksi. Samalla hän opiskelee tuotekehittelyä.

Viimeistelyä

Tommi ylistää terveellisyyden lisäksi kelon kauneutta. Sitä ei tarvitse käsitellä mitenkään, sillä se vain harmaantuu kauniisti lisää vanhetessaan.

Saunan sisätiloihin hän neuvoi yleisesti käyttämään parafiinia. Se on pääraaka-aine myös laudesuojassa. Hän varoitti, ettei lauteisiin pidä ainakaan saunasuojaa käyttää. Laudesuojaakin kannattaa levittää vain yksi kerros, jotta lauteet eivät kuumene.

Kiviksi Saunamaailman työntekijä suositteli kerkesiä, jossa on paras kokolajitelma ja hyvät ohjeet mukana. Lassi A. Liikkasen saunakirja nostaa tutkimuksen perusteella sen rinnalle yhtä kestävinä myös kotimaiset oliviinin ja peridotiitin. Käytetyin on oliviinidiabaasi.

Vähän modernimpi ja silti yksinkertainen sauna voi näyttää tältä.

Aitoa kokonaan

Pyörökelosta valmistettu sauna peittoaa aidolla kauneudellaan kaikki messualueen sisustuksetkin. Saunamaailma tarjoaa pienimmillään 220 millimetrin pyöröhirttä. Höylähirressä voi pienen saunan tehdä 150 millimetrin paksuudella. Ohuempiin käytetään kelolautaa.

Saunan ilmanvaihto varmistuu luonnollisesti, kun hirsien väliin ei laiteta pellavaa ollenkaan. Muista materiaaleista ei edes puhuta, sillä epäaitoja ei huolita ja villa on aika kallista. Jos asiakas haluaa saunaan eristyksen, se toki tehdään, mutta erillisessä ulkosaunassa se on tarpeeton.

Kaunis on myös pilkakirveellä veistetty sauna, jonka kulmat on tehty suoriksi norjalaisin lohenpyrstöin. Pilkakirves nostaa hienosti esiin puun vuosirenkaat myös hirren keskellä.

Luseniuksilla on itsellään käytössä messuille pystytettyä pyöröhirsistä vastaava mutta savusauna. Tommi ei pysty sanoin kuvailemaan auvoa, joka siinä saunassa syntyy.

• A&SK

Artikkelikuva: Kelosauna on myös Mari ja Tommi Luseniuksen oma suosikki. Heillä itsellään on messuille pystytettyä vastaava savusaunaversiona.

Hyvien löylyjen salaisuuksia

Lassi A. Liikkanen on koonnut Rakennustieto Oy:n julkaistavaksi kattavan opuksen saunan rakentamisesta ja saunomisesta. Monin tavoin, niin tunteellisesti kuin tieteellisesti, hän analysoi, miten syntyy hyvä sauna.

Hyvien löylyjen salaisuus – saunan muotoilu ja suunnittelu kattaa niin puu- ja sähkökiukaiden vertailua kuin ilmanvaihdon saamista toimivaksi tai kiukaan ulkonäköä. Myytin sähkökiukaan huonommuudesta kirjoittaja tieteellisesti kumoaa, mutta tunnustaa samaan hengenvetoon, että elävä tuli on saunomiselementti sinänsä. Itse löylyn toimivuuteen se vain ei vaikuta.

Hyvän vinkin sain esimerkiksi kiuaskivien valintaan. Vaikka tutkimusta on vähän, pienikin opastus puhtaampiin löylyihin ja kivien sopivaan kokoon tai kestoaikaan on hyväksi.

Kirja on selvästi kriittinen. Arvostelua saa esimerkiksi rakennusmääräysten väljyys. Ne eivät rakentajasta todellakaan tunnu väljiltä. Kirjoittaja tarkoittaakin lähinnä sitä, että kunnissa voidaan tulkita lakia melko vapaasti. Esimerkiksi hän nostaa, että eräässä kunnassa ei saanut ollenkaan rakentaa savusaunaa ennen kuin rakennustarkastaja vaihtui.

Sopivasti kuvitettu kirja sopii niin saunoja suunnittelevien, rakentavien kuin käyttävien käsiin. En vielä ehtinyt kirjaan kovin syvällisesti perehtyä, mutta vakuuttavaa tekstiä oli se, mitä luin. Kirja sopii vaikka lahjaksi rakennusprojektia suunnittelevalle.

Kirjan alku perehdyttää saunomiselämyksen perusteisiin ja suomalaiseen saunaan suunnittelukohteena. Kirjan varsinainen ydin jakautuu saunomiskokemuksen neljään elementtiin. Ensimmäinen niistä on saunomisen tärkein elementti eli lämpö. Toinen luku keskittyy ilmanvaihtoon, kolmas löylyhuoneen muotoiluun ja neljäs saunakulttuuriin. Savusaunan erityispiirteisiin tutustutaan kirjan loppupuolella. Lopuksi käydään vielä yksityiskohtaisesti läpi saunan rakentamis- tai rakennuttamisprosessi eri vaihtoehtoineen ja vaiheineen.

• AK

Jaa artikkeli: