Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Huijareiden hurmaa

Kouvolan Teatterin talven musikaali Herrasmieshuijarit tarjoaa elämyksiä eniten silmien kautta. Tarinaan on parasta olla samastumatta, vaikka juonikuviot hurmaavat.

Jeffrey Lanen kirjaan perustuva ja David Yazbekin laulullistama Herrasmieshuijarit lähtee liikkeelle joukkokohtauksella, joka ilmentää hyvin tarinaa. Visuaalisesti kohtaus on yksi parhaista. Muutenkin Sanna Halme (lavastus), Niina Pasanen (pukusuunnittelu) ja Esa Kurri (valosuunnittelu) ovat tehneet näyttämölle komeaa jälkeä.
Kuka voittaakaan mestarihuijarin tittelin? Herää vain kysymys, onko Herrasmieshuijarit kovin osuva nimi sen enempää sanana yleensä kuin varsinkaan tasa-arvon näkökulmasta. Sitä saa, mitä tilaa, itse kukin. Tunnustan juonen yllättävän, kun on jo hieman ehtinyt asennoitua.
Tyypillisestä kolmiodraamasta ei ole kyse, vaikka triangelin piirteet hahmottuvatkin. Draamaa piirtyy hetkittäin, mutta se sulaa huumoriin.
Kolmiokomedian päähenkilöt ovat Sami Kosola, joka istuu muutenkin vanhana tuttuna päärooliin kuin se olisi hänelle tehty, vieraileva viihdyttäjä Tuukka Raitala ja uusi joukkueeseen kiinnitetty Satu Lemola.
Satu Taalikainen loistaa kaikin puolin. Tanssikohtauksissa huomio kääntyi häneen, vaikka arvioin joillakin muilla olevan enemmän tanssitaustaa. Loppupuolella huikeimmat hetket niin huumorin kuin herkkyyden puolella tarjoavat Satu Taalikainen ja Veli-Matti Karén yhdessä. Veli-Matilla ei ihan ole äänensä arvoista laulettavaa, mutta Satu saa vetää tunteella. Tämä pari jättää rooleinakin parhaan olon.

JK Satu Lemola ja Tuukka Raitala duettoivat näytäntökauden avajaisissa.

Kouvolaan uusina kiinnitetyt Annina Rubinstein ja Juha Hippi sekä Tanja Varha, Tiina Winter, Petteri Hautala, Panu Poutanen ja vuorotellen Heidi Viiru ja Henry Holopainen hoitavat runsaan määrän sivurooleja.
Hetkittäin hypätään näytelmästä yleisön keskelle, kuvainnollisesti. Minua hyppäykset ainakin huvittavat. Tanssi toivottavasti hieman vielä sujuvoituu niilläkin, jotka eivät olleet parhaimmillaan ensi-illassa. Osku Heiskasen koreografiat sinänsä toimivat erinomaisesti. Samoin ohjaaja Mika Nuojua on saanut kaikki kohtaukset toimimaan täydellisesti.
Ainoa häiritsevä tekijä oli se, että näytelmä ei pysähdy odottamaan yleisöä, joka ei osaa reagoida nopeasti. Näin osa tekstistä jäi kuulematta. Välitaputukset ovat ansaittuja, mutta ainakin tämä esitys toimisi paremmin ilman niitä.
Aikuiselle esitys sopii syksyn kevennykseksi tai jopa ensimmäiseksi teatterielämykseksi. Lapsia en ehkä ottaisi mukaan. Sen verran suoraa puhetta kuullaan, eikä joka kerta edes kahdessa merkityksessä. Moraali täytyy muutenkin jättää kotiin, jos aikoo esityksestä nauttia täysin siemauksin. Voi näytelmästä ottaa toki opikseenkin, mutta hauskuus saattaa kärsiä ajattelusta.

• AK

Artikkelikuva JK: Sami Kosola ja Tuukka Raitala vetävät roolinsa innolla.

Kuva: TAVATON media. Sami Kosola ja Tuukka Raitala
Kuva: TAVATON media. Herrasmieshuijarit
Kuva: TAVATON media. Annina Rubinstein, Satu Lemola ja Satu Taalikainen.
Kuva: TAVATON media. Satu Lemola ja Sami Kosola
Kuva: TAVATON media Tuukka Raitala ja Satu Lemola
Jaa artikkeli: