Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hurmaava Helena

Helena Törmälän maalauksia nähtävänä Taidepolulla tammikuun 2021 loppuun asti.

Helena Törmälän mielestä Taidepolku Into on todella hieno tapahtuma.
– Me olemme kaikki heränneet Annika Salmen myötä. Hän on aivan hämmästyttävä visionääri. Toivottavasti hänelle annetaan tilaa ja mahdollisuuksia kehittää ja piristää toimillaan Kouvolaa. Ai, että hän on ihana! Toivon, että Annika ei saa päähänsä muuttaa muualle, sillä hän on aarre Kouvolalle. Hän on innostava ja täynnä ideoita, Helena kiittelee Taidepolun ideanikkaria.

Helena lähti mukaan aika kalkkiviivoilla, juuri ennen Taidepolun avaamista. Onneksi vapaana oli vielä pari yrityksen ikkunaa, joihin Helena toi näytille taulujaan. Helena on asunut Kouvolassa 56 vuotta. Hän teki päivätyönsä opettajana, joista 27 vuotta hän toimi Valkealan Yläasteen opettajana.
– Kun muutin Kouvolaan, tämä oli valtavan kukoistava kaupunki. Eino Brofeldt oli todella hyvä kaupunginjohtaja ja mahdollisti kaupungin kehittymistä omilla toimillaan.


Kouvola taidemaailman kartalle
Ravi-ihmiset, muusikot, taitelijat ja monet osaajat tekevät omalla tavallaan Kouvolaa tunnetuksi. Helena kannustaa miettimään, mitä jokainen voi itse tehdä, eikä jäädä vain odottamaan, että muut tekevät jotain. Helena kauhistui tauluja viedessään, kuinka paljon tiloja on tyhjillään Kouvolan keskustassa. Hänen mielestään Kouvolasta voisi tulla tunnettu taidekaupunki. Kouvolassa on monipuolisesti erilaisia taiteen tekijöitä. Helena murehtii Moision kartanon sulkemista. Hän harmittelee monen kymmenen vuoden taidekeräilyn työntuloksen hajoamista.
– Se on suuri häpeä Kouvolalle, Helena toteaa.


Taiteen tekeminen on kallista, näyttelytilojen vuokrat suuria ja taulujen kehystäminen ei ole halpaa lystiä. Helena kiittelee, että Kymin 100-vuotissäätiö tukee myös taitelijoita. Hänen mielestään Kouvolassa olisi edelleen tilaa taidegallerioille, jos vuokrat eivät olisi taiteilijoille liian kalliita. Taiteella voitaisiin koristella tyhjät tilat ja tarjota ihmisille elämyksiä. Keskustan elämä on köyhtynyt. Näin saataisiin väriä tyhjiin liiketiloihin ja koko keskustan alueelle.
– Viihdyn Kouvolassa todella hyvin. Haluaisin omalta osaltani piristää Kouvolaa. Tämä on hieno kaupunki. Yhteen hiileen puhaltamista pitäisi vielä kehittää, Helena sanoo.

Ikoneita ja naivistisia maalauksia
Päivätyön ohessa Helena maalasi ikoneita. Hän kävi usein maalaamassa Valamon luostarissa.
-Minulla on ortodoksiset perinteet molemmilta vanhemmilta. Olen aina rakastanut piirtämistä ja maalaamista. Karjalaisten sukulaisten ikonit jäivät Karjalaan, joten olen tehnyt heille uusia, Helena kertoo.

Helena Törmälä on ihanan värikäs henkilönä, sekä töidensä puolesta.


Helena maalaa myös naivistisia töitä. Hänen töitään on ollut esillä monissa paikoissa. Naivistit Iittalassa- näyttelyssä Helenan töitä oli esillä ensimmäisen kerran vuonna 2014. Hän on tehnyt lappilaiseen matkailukohteeseen, Jussi Eiramon Kakslauttaseen, tilaustöitä. Helenan töitä on ollut mukana ulkomaisissakin näyttelyissä. Hänen maalauksiaan on ollut nähtävänä ainakin Italiassa ja Puolassa.´Taidepolulla Helenan taulut löytyvät Nissenin ja Ompeluliike O&J Niemelän ikkunoissa.
– Toivon, että koronaunen jälkeen aloitetaan uudelta lehdeltä ja herätetään Kouvola henkiin, Helena toteaa.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: