Yhdistyneiden Kansakuntien julistamaa kansainvälistä naistenpäivää juhlittiin ensimmäisen kerran maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Juuret päivän vietolla ovat kuitenkin jo yli sadan vuoden takana.

Erään tarinan mukaan päivän viettoon kytkeytyisi jo 1857 New Yorkissa tapahtunut naisten tekstiilitehtaassa toteuttama lakko. Kansainvälisyyttä päivä sai vuonna 1910, kun Kööpenhaminassa kokoontui sosialistinen internationaali ja päätti naistenpäivän vietosta.
Kokouksessa yli sata naista 17 maasta hyväksyi yksimielisesti kansainvälisen naistenpäivän. Kokouksessa läsnä olleista viidestä suomalaisnaisesta tunnetuin lienee Miina Sillanpää.
Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran 19. maaliskuuta 1911. Silloin Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Tanskassa järjestettyihin kokoontumisiin osallistui yli miljoona naista ja miestä.
Vaatimuksina oli ääni- ja työoikeus naisille. He halusivat naisille myös oikeutta ammattikoulutukseen ja työsyrjinnän lopettamista.
Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate vahvistettiin YK:n peruskirjassa vuonna 1945. Vuonna 1979 hyväksyttiin kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus YK:ssa. Vuonna 1986 Suomi ratifioi sopimuksen.
Perinteen mukaan miehet kunnioittavat äitejään, vaimojaan, tyttöystäviään, työtovereitaan ja muita läheisiä naisia kukilla, tai muilla pienillä lahjoilla naistenpäivänä. Paikoitellen maailmalla päivän asema on yhtä vankka, kuin äitienpäivän.
Naiset Suomessa
Vuoden 2018 tietojen mukaisesta Suomen väestöstä lähes 2,8 miljoonaa (50,6 %) oli naisia. Suomalainen, 30 vuotta täyttänyt keskivertonainen painaa 73 kiloa ja on 163 senttiä pitkä.
Niin ikään 2018 tietojen mukaan naiset solmivat avioliiton ensimmäisen kerran keskimäärin 31,7 vuoden iässä. Lähes 1,6 miljoonalla naisella Suomessa on biologisia lapsia, tai ottolapsia. Vuonna 2018 syntyneiden 22 900 tytön elinajanodote on 84,3 vuotta.
15-vuotiaiden suomalaistyttöjen lukutaito ja luonnontieteiden osaaminen ovat maailman huippua Pisa 2018 -tutkimuksen mukaan. OECD-maiden välisessä tarkastelussa he sijoittuivat molemmissa kärkeen.
Vuonna 2018 74,5 prosentilla yli 15-vuotiaista naisista oli suoritettuna jokin peruskoulun jälkeinen tutkinto. Peräti 87,1 prosenttia terveys- ja hyvinvointialalla tutkinnon suoritta-neista oli naisia.
Koulutusaloilla selkeä nais-enemmistö oli esimerkiksi kasvatusaloilla eli 78,2 %. Erityisen vähän naisia työskentelee rakentamisen toimialalla, jossa heitä on vajaa kymmenes.
Maailmalla
Monessa maassa on erilaisia keskustelutilaisuuksia ja muuta ohjelmaa. Chilessä etenkin pääkaupunki Santiagossa on järjestetty marsseja. Ohjelmaan kuuluu esimerkiksi rummutusta ja lauluja.
Italiassa maaliskuun 8. päivänä naisille annetaan perinteisesti pienistä keltaisista mimosan kukista koottuja kimppuja. Mimosa edustaa naisten vahvuutta. Moni nainen antaa toisilleen mimosan oksia merkkinä naisten välisestä solidaarisuudesta.
Naistenpäivän tienoilla näkee paljon pastaa ja kakkuja, joista on tehty iloisen keltaisia naistenpäivän tunnuskukkaa mukaillen.
Kiinassa maaliskuun 8. päivänä työnantajia kannustetaan antamaan naistyöntekijöille puoli päivää vapaaksi.
- Janne Kousa