Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hyvää palvelua äänestäjille EU-vaaleissa

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys käynnistyi keskiviikkona, 15. päivänä toukokuuta.

Äänestäjiä helpottamaan on järjestetty lähialueille kaksi kiertävää äänestysbussia, joista toisen reitti kulkee halki Valkealan kylien. Kirjastoautona tunnettu ”Oravan Matti” ajeli toista vaalipäiväänsä torstaina 16.5. viiden kylän läpi pysähtyen aina tunniksi kansalaisten käytettäväksi ennakkoäänestyspaikkana.

Päivän reitti alkoi klo 10 Tuohikotista, kirkon edustalta. Seuraavaksi matka jatkui Tirvalle, osoitteeseen  Tirvantie 762. Reitin kolmas etappi oli Utin koulu, josta tunnin pysähdyksen jälkeen jatkettiin kohti Aitomäen nuorisoseurantaloa. Viides ja samalla viimeinen äänestyspaikka oli Kiehuvan entinen päiväkoti, jossa äänioikeutta sai käyttää klo 17-18. 

Äänestysbussin kuljettaja Janne Dufva oli kääntänyt auton Kiehuvan entisen päiväkodin ja koulun pihaan jo hyvissä ajoin ennen viittä. Bussi on hänelle varsin tuttu, sillä hän kuljettaa sitä säännöllisesti myös kirjastoauton ominaisuudessa. Toisena vaalivirkailijana bussissa toimi Leila Munne. Vaalityöstä heillä molemmilla on kokemusta jo viiden vuoden ajalta.

Kiehuvan ensimmäiset äänestäjät saapuivat paikalle heti viiden jälkeen. Esa Hämäläisen autossa oli mukana hänen puolisonsa lisäksi Väkevän Seija naapurista. Kysyttäessä, löytyikö ehdokas helposti, myönteli koko kolmikko, että helposti löytyi.

Samaa mieltä oli polkupyörällä paikalle saapunut nuori nainen. Hän halusi tulla äänestämään nimenomaan tähän bussiin, koska oli kokenut tietojärjestelmän takkuamista eduskuntavaalien yhteydessä ja pelkäsi palvelunestohyökkäyksen mahdollisuutta.

  
Kellon lähestyessä kuutta Janne Dufva laittoi bussin tyhjäkäynnille ja kävi hakemassa tienvarsikyltin auton kyytiin. Samalla pihaan kaarsi vielä yksi auto, jonka mieskuljettaja huikkasi Jannelle: –  Vieläkö ehtii äänestää? 
– Kyllä vain, vastasi Janne, ja näin päivän viimeinenkin ääni tässä bussissa saatiin mukaan. Se nosti äänimäärän yli 50:n. Eniten ennakkoäänestäjiä oli ollut sinä päivänä liikkeellä Tuohikotissa. Muut kylät olivat keskenään tasaisia, kertoi vaalivirkailija Leila Munne.

Äänestysbussin reitti kulkee sunnuntaina 19.5. vielä Selänpään, Vuohijärven, Anttilan ja Tuohikotin kautta.  

EU-vaalit oudoksuttavat
 

Joka viides vuosi järjestettävät europarlamenttivaalit ovat vieläkin hieman outo ja siten kaukainen tapahtuma suomalaisille. Niiden äänestysaktiivisuus jää meillä yleensä alle 40 prosentin. Vaaleissa äänestetään Suomen edustajat europarlamenttiin, jossa on kaikkiaan 751 paikkaa. Suomen osuus näistä on tällä hetkellä 13 paikkaa. Suurimmat paikkamäärät ovat Saksalla (96), Ranskalla (74), Italialla (73) ja vielä toistaiseksi Britannialla (73). Lähinaapureistamme Ruotsilla on 20, Tanskalla 13 ja Virolla 6 paikkaa.

Suomesta EU-ehdokkaita on näissä vaaleissa kaikkiaan 269. Kouvolan alueelta on heistä kaksi; Juha Huhtala (vihr.) ja Sari Melkko (sd.). Oman ehdokkaansa voi valita ympäri Suomen. Varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta. 


Tienvarsikyltti opastaa äänestyspaikalle.


Jari Sahala

Jaa artikkeli: