Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hyvää sanomaa

Valkealasta lähtöisin oleva gospelmuusikko Pietari Savolainen pääsi viimein bändinsä kanssa esiintymään synnyinseutunsa kirkkoon. Alkujaan maaliskuulle suunniteltu konsertti järjestettiin 26. marraskuuta.
Keväällä julkaistun Kynttilä-levyn kappaleita kuultiin myös kirkossa. Levyllä on kappaleet Jeriko, Temppeli, Lapsi, Löydä mut uudestaan, Sattumaa, Kuuntele mua, Tee, Tartu käteen, Milloin viimeksi ja Kynttilä. Konsertin yllätysnumerona oli vielä lisärohkeutta antava Tulkoon joulu Pekka Simojoelta. Muuten konsertin ohjelmisto oli Pietari Savolaisen säveltämää, sanoittamaa ja sovittamaa ja pitkälti samaa kuin levyllä.
Kynttilä-levy on Pietari Savolaisen omakustanne. Esityspuolella hän taitaa laulun ohella pianon ja kosketinsoittimet sekä akustisen kitaran. Muuten levyllä soivat rummut, viulu, basso, sähkökitara ja sello.

Pietari Savolainen toi bändeineen valoa syystalveen.

Rohkeutta ja valoa

Levy soi konsertin lailla letkeän rohkaisevana. Jumalan suuruus, läsnäolo ja sydämessä asuminen, hiljentyminen sekä pysähtyminen tulevat lauluissa esille. Jumalan asuminen sydämessä on niin ihmeellinen asia, että Pietarin oli pakko tehdä aiheesta laulu. Pietari kertoi heidän olleen kolme tuntia bändin kanssa soittamassa ennen konserttia. Hyvin ääni kesti ja oli tuntien käytön jälkeen avoin ja vahva.
Pietari Savolainen tykkää tehdä projekteja innostuessaan jostakin asiasta. Levy oli yksi sellainen asia. Hän kertoi Raamatun psalmeja sävelletyn sieltä täältä. Iso projekti olisi säveltää kaikki psalmit, mutta Pietari ajattelee, että haastetta pitää olla. Psalmin 88 pohjalta hän oli tehnyt kappaleen jo aiemmin.
Ensimmäisen psalmin pohjalta Pietari loi laulun edeltävänä sunnuntaina, joten se tuli bändillekin hyvin tuoreena. Julkisesti paljastetusta projektista ei voi enää peräytyä, joten lisää psalmien pohjalta tehtyjä kappaleita on Pietarilta luvassa.
Bändinesittelyhumpassa selvisi, että Lauri ”Late” Heimonen soittaa bassoa, Markus Malin rumpuja, Rami Hakoniemi kitaraa, viulussa ja stemmassa on Matleena Kinnanen. Monesti bändit jatkavat esittelymusiikista, mutta tällä kertaa se toimi välimusiikkina.
Ensimmäisen kappaleensa Pietari Savolainen teki suunnilleen kymmenvuotiaana. Viidentoista tietämillä hän alkoi tehdä kappaleita säännöllisemmin. Kappaleitaan hän ajattelee päiväkirjan tapaisena. Myöhemmin niihin voi palata ja nähdä, millaisia ajatuksia päässä on milloinkin liikkunut.
Tähän elämään, tähän syksyyn, tähän vuoteen haluaa Pietari Savolainen bändeineen toivottaa rohkeutta ja taistelutahtoa. Ainakin Pietarin näkökulmasta eletään monella tapaa murrosaikaa ja vaikeaa aikaa.
-Se saattaa aiheuttaa meissä pelkoa, mutta meitä ei ole kutsuttu pelkäämään, vaan meidät on kutsuttu elämään, hän painottaa.
Ensimmäisenä esitetty kappale Kynttilä kertoo siitä, että meidän tulisi olla valoa tässä maailmassa. Ei laiteta sitä kynttilää vakan alle tai jemmata, vaan annetaan sen loistaa ja näkyä.
-Ollaan rohkeita ja taistellaan. Rukoillaan ja ollaan yhteydessä Jumalaan, Pietari Savolainen kehottaa. Tällä hän johdatteli kappaleen Jeriko, jossa Jerikon muurit murretaan ja yhdessä voitetaan.
Kahvin- ja teenjuojien määrä oli melko tasainen. Asian tiedustelu johdatteli rytmikkääseen kappaleeseen Tee.
Janne Kousa

Pietari Savolainen lauloi ja soitti koskettimia. Matleena Kinnanen säesti viululla ja lauloi stemmoja.
Rummuissa taiteili Markus Malin ja bassossa Lauri ”Late” Heimonen.


Artikkelikuva: Pietari Savolainen kertoi kappaleiden synnystä ja viestistä. Viulussa Matleena Kinnanen ja sähkökitarassa Rami Hakoniemi.

Jaa artikkeli: