Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hyvää tekeviä lähiherkkuja

Lähetysleipurit aloittivat toimintansa Valkealan seurakuntakeskuksella 11. lokakuuta. S-Marketin myymäläpäällikkö Arto Nieminen antoi luvan kaupan edustalla tai eteisessä myymiseen.

Lähetysleipureille kehitettiin logo. Se näkyy tarrassa, jolla ainesosa-luettelo kiinnitetään mukaan. Logossa on kaksi isoa L-kirjainta lomittain. Niiden risteyskohtaan muodostuu risti.

Tekijöitä oli enimmillään ollut yhdeksän. Mukana voi olla ihan sen aikaa, kuin itse ehtii, jaksaa ja haluaa, vaikka tunnin.

Seurakuntalaiset miettivät uusia rahanhankintakeinoja. Minna Nikki tiesi entuudestaan, että taitavia keittiöihmisiä olisi varmasti käytettävissä.

Ryhmää vetämään tarvittiin kokenut keittiöosaaja. Siihen tehtävään löytyi ”Sissi” eli Anna-Kaarina Äikää. Hän hallitsee määrät. Sissi oli työurastaan 36 vuotta Valkealan seurakunnalla emäntänä. Eläkkeelle hän on laskeutunut pehmeästi ja teki vapaaehtoistyötä seurakuntakeskuksella. Hänestä on mukava nähdä, millaisen vastaanoton tuotteet saavat ja mitä menee.

Valmiit leipomukset olivat jäähtymässä.

Leipomuksia kaupan

Nuoret pitävät myymisestä, joten aikataulu myymiselle sovitettiin koulun mukaan iltapäivästä iltaan. Lähetysnuoretkin ovat seurakunnan uutta toimintaa. Enimmillään heitä on kaupalla seitsemän. Heidän mukanaan on nuorisotyönohjaaja, lähetyssihteeri Minna Nikki.

Puolet tuotosta menee Viron kehitysvammatyölle ja toinen puolet Angolan tyttö- ja orpokotiin. Ajatuksena on, että kun lähetysnuoret keräävät rahaa Viroon, he pääsevät katsomaan sen käyttämistä. Viron matka on hinnaltaan ja etäisyydeltään kohtuullinen. Vierailu voi vaikuttaa nuorten tuleviin suunnitelmiin.

Jos ei iltapäivästä pääse kaupalle tarjontaa katsomaan, kannattaa pistäytyä seurakuntakeskuksella. Käsinleivottua tuskin halvemmalla löytää. Kurpitsaiset kuivakakut olivat kalleimpia. Koko oli sen verran kohtuullinen, että pienimmästä setelistä sai takaisinkin. Perunapiirakoissa on sen verran paljon työtä, että niistä pyydettiin enemmän kuin juustoisista kauralepuskoista ja puolukkarahkapullista. Sämpylöitä oli myös luvassa myyntiin. Tarkoituksena on saada tuotteita myyntiin myös lähetyspuotiin ja joulumyyjäisiin.

Kaupalle lähti myytäviksi leivonnaisten lisäksi myös villasukkia ja lapasia. Kahvin kanssa sai tuoretta pullaa. Arpamyynnissä kaikille oli luvassa voitto.

Minna ja Viivi tarttuivat yhteistuumin toimeen.

Kurpitsoiden kimpussa

Minna Nikki sai lennossa idean tuoda kellaristaan monta kurpitsaa. Niistä tehtiin säilykkeitä. Tarvikkeita saatiin muutenkin lahjoituksina, joten vain osa täytyi ostaa. Kurpitsan aaltoileva muoto tuo leikkaajille haastetta, mutta hyvää vauhtia täyttyivät biojätepussit kurpitsankuorista.

Syksyllä leivontapäiviä on kolme. Toinen ajoitettiin syyslomaviikolle. Sen myötä nuoria saattaa tulla mukaan jo päivällä. Viimeinen on itsenäisyyspäivän aattona, joten sieltä saa herkkuja juhlaksi. Toiveita otetaan vastaan. Joka tapauksessa joka kerta tehdään vähän erilaisia leivonnaisia.

Minna Nikki mainitsi, että yhdessä touhuaminen on terapeuttista. Puolilta päivin oli tarjolla leipojille soppaa. Aamulla kuultiin sanaa.

Viivi Lamberg tutustui seurakunnalla työelämään. Hän osallistui esikoululaisten ja päiväkotilasten kanssa metsäkirkkoon. Lahjojakin Viivi pääsi jo paketoimaan. Käytännön järjestelyihin hän pääsi monipuolisesti mukaan. Parhaillaan hän oli useiden muiden kanssa kurpitsaoperaatiossa.

• JK

Tuula ja Irmeli pienivät kurpitsaa.

Artikkelikuva: Kurpitsasäilykkeiden tekemisessä riitti hyvin työtä monelle. Kurpitsojen kimpussa häärivät Minna, Viivi, Tuula ja Irmeli.

Jaa artikkeli: