Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Hyvää vappua!


Huhtikuun lopussa saadaan viettää vappuaattoa ja toukokuun vierähtäessä käyntiin, päästään varsinaisiin vapputunnelmiin.
Perinteiset munkit, tippaleivät ja rosetit ovat saaneet rinnalleen donitseja ja churroja. Perinteinen juoma on tietysti sima, joka ei enää ehdi tekeytyä vapuksi. Juomana voi toki olla myös esimerkiksi alkoholittomia mocktaileja.
Sään suosiessa on mukavaa lähteä piknikille juhlimaan suomalaista työtä, sekä tietenkin kevättä. Vappupalloin ja serpentiinein saa kotiin värikkyyttä.

Maailmalla
Kilroyn sivustolla kerrotaan, miten vappua on perinteisesti vietetty eri maissa. Nämä ajat tietysti vaikuttavat perinteiden viettoon. Tarttossa, Virossa, kevätpäiviä juhlitaan kokonainen viikko. Valtaisat opiskelijajoukot pääsevät vauhtiin ja yliopistokaupunkiin virtaa porukkaa ympäri maata juhlimaan talven loppumista. Tapahtumiin kuuluu esimerkiksi tanssimaraton.
Saksalaiset viettävät Walpurgisnachtia. Siitä meidänkin sana ”vappu” on aikoinaan väännetty. Walpuriniltana noitien uskottiin kokoontuvan Brockenilla. Kyseessä on Harz-vuoriston korkein huippu. Sen takia perinteisiin kuuluu kokkojen polttaminen pahojen henkien karkoittamiseksi.
Myös Tšekissä juhlitaan vappua häätämällä pahoja henkiä. Poltettaviin kokkoihin heitetään perinteisesti luutia. Kaupungeissa järjestetään hauskoja tapahtumia, ja väki nauttii ulkoilmakonserteista.
Havaijilla onkin Lei Day. Perinne sai alkunsa Yhdysvaltoihin kuuluvalla alueella 1920-luvun lopulla kun haluttiin juhlistaa leitä, ja siten havaijilaisten kulttuuria. Päivään kuuluu erilaisia lei-tapahtumia, hulatanssia ja havaijilaisuudesta nauttimista.
Alankomaissa kevät otetaan vastaan Kuninkaan päivän juhlinnan merkeissä. Pukukoodina on haalareiden ja valkolakkien sijaan mitä tahansa oranssia, joka on Alankomaiden kansallisväri. Kadut täyttyvät mahtavista ohjelmanumeroista, dj:t soittavat musiikkia ja ihmiset juhlivat kaduilla ja nauttivat ilmapiiristä ja toistensa seurasta. Kuninkaan päivänä kaikki saavat kaupustella tavaroitaan ilman viranomaisten lupia. Katukuvassa näkyykin paljon kirppiksiä.
Italiassa juhlitaan vappua nimellä ”La festa dei lavoratori”. Kyseessä on siis perinteinen työväenpäivä. Silloin käydään suurkaupungeissa konserteissa tai pikkukylien markkinoilla. Markkinoilta löytää paikallisia tuotteita kuten käsitöitä, ruokaa ja kukkia. Suurkaupungeissa kannattaa varautua liikenteen erikoisjärjestelyihin, koska päivän historian takia mielenosoituksia tykätään järjestää vappupäivänä.
Ranskalaisten vappujuhlinta on tyylikästä ja hillittyä. Toukokuun ensimmäisenä päivänä jaetaan kieloja. Perinne sai alkunsa 1500-luvun lopulla kuningas Kaarle IX:n saatua kimpun kieloja tuomaan onnea. Siitä lähtien kuningas alkoi jakaa kieloja hovin daameille. Perinne kukkii edelleen. Kuten Alankomaissa, vappuna ranskalaisetkin saavat kaupustella ilman lupia. Se näkyykin kielokimppujen myyntinä.

Janne Kousa
Kuvat: Pixabay

Jaa artikkeli: