Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ihmemaan Liisa

Ihmemaan Liisan esikuva on Alice Liddell.
Englantilainen matemaatikko Charles Lutwidge Dodgson alias Lewis Carroll kirjoitti lastenromaanin, joka ilmestyi vuonna 1865.
Dodgson kertoi souturetkellä Thamesjoella tuttavaperheensä Liddellien kolmelle tyttärelle heinäkuussa vuonna 1862 tarinaa. Yksi heistä oli tuolloin kymmenvuotias Alice. Hänestä tuli tarinan nimihenkilö.
Toistuvien kehotuksien jälkeen kirjailija suostui kirjoittamaan tarinan talteen. Suostuttelija Alice sai lahjoituksena Charlesin laatiman käsin kirjoitetun, kuvitetun kappaleen nimellä Alice’s Adventures Under Ground.
Lopulta kirjailija julkaisi laajennetun version Alice’s Adventures in Wonderland vuonna 1865 salanimellään Lewis Carroll.
Liisan seikkailujen jatko-osa on Liisan seikkailut peilimaailmassa. Alice’s Adventures in Wonderland- kirjan ensimmäinen painos on keräilyarvoltaan suuri.
Kuvittaja John Tenniel ei ollut tyytyväinen painojälkeen, joten ensimmäinen painos tuhottiin. Vain 23 kappaletta jäi jäljelle. Toinen painos julkaistiin joulukuussa 1865, joskin nimiösivulla on merkintänä 1866.
Näyttämöllä, valkokankaalla, sekä televisiossa tarina on nähty lukuisina eri versioina. John Tenniel ei selvästikään tehnyt Alicesta esikuvansa näköistä. Myöhemmin lukuisat taiteilijat ovat kuvittaneet teoksen.
Liisan seikkailut ihmemaassa on käännetty ainakin 174 kielelle, suomeksikin useita kertoja. Karjalankielinen käännös on nimeltään Alisan šeikkailut kummanmuas. Karjalan Kielen Seura ry on kustantanut kirjan. Kääntäjä on Aleksi Ruuskanen.
Jos kuulee jonkun sanovan, kuin Liisa ihmemaassa, niin se tarkoittaa ihmettelevää, kummastelevaa, ihastelevaa suhtautumista.

Janne Kousa

Alice Liddell, ikä 7, valokuvannut Charles Dodgson (Lewis Carroll) vuonna 1860.

Jaa artikkeli: