Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ilmaista oopperaa ja balettia

Kansallisoopperan ja -baletin esitykset on peruttu tältä keväältä. Oopperatalo on suljettu. Oopperan ja baletin ystävät pääsevät kuitenkin seuraamaan ilmaiseksi baletteja ja oopperoita Stage24-palvelusta. Palvelu on omiaan sen kokeilemiseen, syttyisikö kipinä oopperaan, balettiin tai molempiin. Esitykset -osiosta löytyy selkeimmin esitysten tallenteet.

Maaliskuun lopulla julkaistusta Pienestä merenneidosta, sekä aiemmin palveluun tulleesta Lumikuningattaresta on ollut jutut lehdessämme. Bajadeerin toivottavaa ilmestymistä kannattaa seurata.
Ikäsuositukset löytyvät teosten esittelysivuilta. Esimerkiksi La Bohèmea suositellaan yli 9-vuotiaille katsojille. Don Giovanni, jossa käytetään voimakkaita ja välkkyviä valoja, on suositeltu yli 12-vuotiaille katsojille. Nuoremmille katsojille on erityisesti suunnattu Peppi Pitkätossu -baletti.
Palvelussa on aiempien kausien taltiointien lisäksi myös tämän päättyvän kauden ohjelmistoa, kuten Ring-sarjan aloittanut Reininkulta. Palvelulle on tullut jo huomattavasti uusia käyttäjiä viime viikkoina. Helpoiten tiedon uusista lisäyksistä saa Oopperan ja Baletin uutiskirjeessä.

Sabina Cvilak Thaïs-klassikossa. Kuva: Heikki Tuuli/Kansallisooppera.
Ryhmäkuvassa Tove Åman, Sabina Cvilak, Luc Robert, Ann-Marie Heino C Heikki Tuuli/Kansallisooppera.
Zach Borichevsky, Stefanna Kybalova läheisissä tunnelmissa. Kuva: Stefan Bremer/Kansallisooppera
Markus Nykänen, Matti Turunen, Ari Hosio ja Josef Wagner La Bohèmen tunnelmissa. Kuva: Heikki Tuuli/Kansallisooppera.


Kansallisoopperan esittämä Wagnerin Ring siirtyy. Valkyyrian esitykset nähdään syksyllä Siegfriedin tilalla. Ring-tetralogian kolmas osa, Siegfried, ja Viimeinen osa, Jumalten tuho, siirtyvät myös.
Suoratoistot ja tallenteet ovat olennainen osa Kansallisoopperan ja -baletin verkkopalvelua. Niiden päämääränä on palvella yhä laajempaa yleisöä aikatauluista ja maantieteellisistä rajoituksista riippumatta. Esitys on helppo keskeyttää, tai voi hypätä haluttuun kohtaan. Kotona tuskin kukaan päätä pidempi istuu eteen tai joutuu huomaamaan, ettei saadusta paikasta näe mitään. Sellaisten asioiden takia kannattaakin paikka miettiä tarkkaan ja varata ajoissa liput, oopperaan tai balettiin lähtiessään. Ainakin toistaiseksi on myöhäinen lähijuna kulkenut normaalioloissa Helsingistä Kouvolaan, joten aivan pakko ei täällä asuvan ole etsiä yöpaikkaa, kun syksyllä taas esitysten pitäisi jatkua.
Kansallisooppera ja -baletti on mukana myös eurooppalaisten oopperatalojen OperaVision-suoratoistopalvelussa. Kansainvälisesti esityksiä eri maista löytyy myös kulttuurikanava ARTEn Opera Season -verkkopalvelussa. Näissä ei kuitenkaan löydy suomenkielisiä tekstityksiä.

JK

Tamuna Gochashvili, Tuomas Katajala, Markus Suihkonen, Henri Uusitalo, Olga Heikkilä venyvät Don Giovannissa. Kuva: Stefan Bremer/Kansallisooppera
Tamuna Gochashvili, Markus Suihkonen, Tuomas Pursio vehreissä tunnelmissa. Kuva: Stefan Bremer/Kansallisooppera
Mirka Kleemolan kuvassa Linda Haakana ja Kento Jacobs Kansallisbaletin Peppi Pitkätossussa.
Roosa Oksaharjun/Kansallisbaletin kuvassa Peppi Pitkätossuna hyppää Abigail Sheppard. Pikku-Ukkona piilossa Linas Kavaliauskas ja Maksim Tšukarjov.
Mirka Kleemolan kuvassa Jun Xia ilmassa ja Linda Haakana Peppinä Kansallisbaletin Peppi Pitkätossussa.
Jyrki Korhonen, Tuomas Pursio, Tommi Hakala, Koit Soasepp ja Lilli Paasikivi Wagnerin mittavan teossarjan ensimmäisessä osassa Reininkulta. Kuva: Ralph Larmann//Kansallisooppera.
Stefan Bremerin/Kansallisoopperan kuvassa Marjukka Tepponen, Mari Palo, Jeni Packalen ja Jukka Rasilainen.

Kuvat eivät välttämättä ole taltioidun version esittäjistä.

Artikkelikuva: Jaakko Kortekangas ja Sabina Cvilak Thaïs-klassikossa. Kuva: Heikki Tuuli/Kansallisooppera.

Jaa artikkeli: