Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ilmastohuolta

Näin koronarajoitusten aikana on tullut esille monia positiivisia asioita ilmastonmuutoksen kannalta. Kun lentokoneet eivät lennä, laivat eivät seilaa, julkinen liikenne on vähentynyt, niin ilma on kuulas ja kirkas, saastepilvet ovat haihtuneet miljoonakaupunkien päältä ja Suomessakin meri-ilma on niin kirkasta, että näkyy jopa Tallinnaan asti. Autolla ajelu on vähentynyt ja sekin edistää ilman puhtautta.
Mökeille tekee meidän jokaisen mieli. Suomi on harvaan asuttu maa ja keskimäärin mökit sijaitsevat alle 200 kilometrin päässä kotipaikasta. Siirtyminen mökeille lisää kuitenkin liikennettä, mutta tänä kesänä perille päästyään mökkiläiset pysyvät enemmän mökkiympäristöissä, koska kesältä 2020 kaikki suuret tapahtumat on peruttu Kymenlaaksossa ja myös koko Suomessa. Teatterit, konsertit, kyläjuhlat, festarit ym. odottavat aikoja tulevia.
Ikävä ennuste on, että kun elämä palautuu normaaliksi ympäri maapallon, niin ilmastohaitatkin palaavat.
Tilastokeskuksen viime vuoden lukujen mukaan Suomessa oli vuonna 2018 noin 500.000 kesämökkiä. Mökkibarometrin mukaan lähes puolet suomalaisista, 2,4 miljoonaa, mökkeilee säännöllisesti. Joissain kunnissa mökkien omistajia on enemmän kuin vakiasukkaita. Eli me mökkiläiset olemme omalta osaltamme vaikuttamassa vähän kaikkeen ilmastonmuutoksenkin kannalta.
Netistä esim. löytyy erilaisia Ilmastodieetti-laskureita, joilla voi testata oman perheensä toimintatapojen hiilijalanjälkeä.
Miten me mökkiläiset sitten voimme puolestamme vähentää potemaamme ilmastoahdistusta?
Mökillä siirrytään yleensä alkukantaisempaan elämäntapaan kuin kaupunkiasunnoissa, eli meillä on yleensä puilla lämpiävät saunat, takat, grillit, makkaranuotiot ym., jotka vievät osaksi meidän mökkielämämme lähelle esi-isiemme elämäntapaa.
Suomalaiseen mökkielämään puut kuuluvat ihan olennaisesti. Onko puita tarpeeksi vai täytyykö ryhtyä täyttämään puuliiteriä tulevan kesän tarpeisiin.
Kaikki jo tietävät, mikä on hyvä puiden polttotapa, on siitä niin paljon kirjoitettu viime vuosina. Kun poltamme puita oikein, vähennämme osaltamme päästöjä. Polttopuiden perinteinen kirveellä pilkkominen ja samalla kunnon kohottaminen alkaa kuitenkin olla monella mökillä historiaa, kun koneita on keksitty sitä varten.
Tämä kesä on myös ”Pelasta pörriäinen” –kesä eli tänä kesänä annetaan kaikkien kukkien kukkia. Jätetään vaikkapa osa nurmikkoa kukkaniityksi.
Mökkiläisen kannalta kesästä tulee hyvin rauhallinen. Oma pihapiiri on se kaikista tärkein asia. Retkeillä voi useissa Kouvolan upeissa luontokohteissa, mm. Repoveden eri kolkilla. Jokaiselle jotakin riittää sillä saralla. Osoitteeseen kouvola.fi/mokkilaiset on kerätty paljon tarpeellista Kouvola-tietoutta mökkiläiselle.

Hyvää mökkikesää!
Kouvolan vapaa-ajan asukkaat ry
omakotiliitto.fi/kouvolanvaa
FB-ryhmä Kouvolan vapaa-ajan asukkaat ry on avattu, liity jäseneksi ryhmään ja osallistu.

Kuvassa on täpläperhosiin kuuluva päiväperhonen, keisarinviitta, joka viihtyy erityisesti Kaakkois-Suomessa.

Jaa artikkeli: