Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ilmavaa liikuntaa

Kouvolan liikunta- ja voimisteluseura Tempo ry:llä on lähes kaksikymmentä eri ryhmää lasten liikuttamiseen. Yksi näistä on Akrobatiavoimistelun kilparyhmä.
Elokuun kolmantena Sarkolan koulun väistötiloissa, entisessä Tornionmäen koulussa, järjestettiin akrobatiavoimistelun kilparyhmän testiharjoitukset. Kati Sailion ohjattavaksi saapui kolme uutta ehdokasta, joista eräällä on taustalla ainakin cheerleadingiä ja taitoluistelua.
Ryhmään saattoivat hakea yli 7-vuotiaat, joilla on voimistelutaustaa tai joiden taidot muuten sopivat kilparyhmään. Ryhmään pääsyyn vaikutti erityisesti se, osasiko käsilläseisonnan tukea vasten, sillan lattialta, haarakulmapidon ja etuspagaatin.

ilmassa on Enna Sailio (top)
heittämässä on Sara Lehti (base)
Suvi Mikkola (top), Miia Karppinen (middle), Inka Leino (base), Lili Kemppi (base),
Yllä on Enna Sailio (top), lattialla on Sara Lehti (base)

Liikunnan ilon juhlavuosi

Tempolla on ainoa kouvolalainen voimistelun kilparyhmä. Kaupunki tukee vain muutamaa suurta seuraa, joten edes menestys ei ole tuonut seuralle tukea kilpailemiseen. Tila ei ole paras mahdollinen, eikä siihenkään saada riittävästi harjoitteluvuoroja. Oman vuoronsa parhaaseen ilta-aikaan Tornionmäen koulun korkeasta salista ottaa muun muassa kansalaisopiston aikuisten tanssiryhmä.
Tornionmäen koulun salia on ehdotettu ja anottu usean vuoden ajan pyhitettäväksi vain temppuilulajeille.
Tällä hetkellä kilparyhmä harjoittelee jopa vain 1/3 siitä, minkä verran kilpakumppanit muissa Suomen kaupungeissa.

Akrobatiavoimistelun kilparyhmällä on viikoittain kahdet harjoitukset. Kerrallaan on useampi tunti. Voimistelulajiin kuuluu erilaisia nostoja, kiinniottoja, heittoja ja yksilöliikkeitä. Akrobatiavoimistelussa yhdistyy osia telinevoimistelun akrobatiasta, tanssillisesta voimistelusta, cheerleadingista ja sirkuksesta. Kati Sailio kertoo itse harrastaneensa näiden lisäksi vielä akrojoogaa.
Akrobatiavoimistelun kilpailujärjestelmän mukaisesti voimistelijat kilpailevat kokoonpanoissa pareina, triona ja nelikkona sekä yksilöinä akropuilla. Tavoitteena on kansallinen menestys.
Akrobatiavoimistelulla edistää muun muassa liikkuvuutta, ketteryyttä, vartalon hallintaa, lihasvoimaa sekä tasapaino- ja koordinaatiokykyä.
Kouvolan liikunta- ja voimisteluseura Tempo ry perustettiin jo vuonna 1900. Kouvolan Naisvoimistelijoina seura jatkoi aina vuoteen 2000. Silloin nimi vaihdettiin Kouvolan Jumppaseuraksi. Nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 2010. Seurassa on viime vuosina ollut noin 150 aikuis- ja 300 lapsijäsentä. Heidän lisäkseen Tempon pyörittämissä kaupungin terveyden edistämisen ryhmissä on liikkunut noin 260 jäsentä. Liikuntaryhmillä on yli kolmekymmentä ohjaajaa.
Janne Kousa

Ilmassa on Enna Sailio (top) ja heittämässä Sara Lehti (base).
Nostettuna Suvi Mikkola (top), vasemmalla Inka Leino (base), oikealla Lili Kemppi (base).
Alisa Pasi (top), Vilma Parviainen (middle), Anni Suoraniemi (base), Aino Kivistö (base)
Lili Kemppi kävelee käsillään, katsomassa Inka Leino.

Artikkelikuva: Jalkojen varassa on Miia Karppinen (middle), käsien varassa on Suvi Mikkola (top), selällään ovat ikkunan puolella Inka Leino (base) ja Lili Kemppi (base).

Jaa artikkeli: