Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ilmojen halki käyvät lentäjien tiet

Utin jääkärirykmentin toimintanäytöstapahtuma järjestettiin tänä vuonna torstaina 9. toukokuuta.

Neljän tunnin aikana yleisöä tuli ja meni runsaasti. Päivän päätteeksi parkkipaikoille vieville busseille oli pitkä jono.

Hyvin kävi hernekeitto tapahtumassa kaupaksi. Pienimmän kahisevan antamalla sai hernekeiton oheen myös pannukakkua. Hernekeittoa jaettiin valmiiksi lautasille. Näin joudutettiin jakelua, varmistettiin riittävyys ja ehkäistiin ruokahävikkiä. Kun löysin pöydän, jonka äärellä oli vielä useita paikkoja, ei jakkaroita ollutkaan riittävästi. Maastopukuinen herrasmies huomasi tilanteen ja toi muillekin pöytään tuleville istuimet. 

Aurinko paistoi ja päivän edetessä ei ainakaan takki päällä tarvinnut palella. Taivas oli lähes pilvetön, joten ainoa, mikä näytösten seuraamista haittasi, oli aurinko, johon katsomista täytyi varoa. 

Kun tapahtuman kohderyhmänä olivat kansalaiset, onnistuttiin jo siltä osin hienosti. Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin syntyneitä oli sankoin joukoin paikalla. Ilmailun ystäviä saapui Kouvolaa kauempaakin. 

Liikkumiseen tarkoitettujen koneiden ohella esitettiin pukuja ja muuta tarpeistoa. Melkoinen iskunkestävyys oli suojapuvussa. Siihen pukeutunut ei näyttänyt minkäänlaista merkkiä perääntymiseen kun lapset mäiskivät häntä putkilla.  

Yleisöä
Alue vetää paljon väkeä. Käynnissä taistelunäytös.

Häikäiseviä näytöksiä

Finlandia oli tunnetuimmasta päästä näytösten taustamusiikista. Kuulon suojaaminen oli erityisen tärkeää esimerkiksi Hornetin kanssa. Yleisölle jaettiin korvatulppia. Varsinkin monilla lapsilla oli mukana kuulonsuojaimet, mitä suosittelen myös aikuisille.

Kalustonäyttelyn ja myyntipisteiden myötä oli koko ajalle tekemistä. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan show band esiintyi kahteen otteeseen. Näytökset alkoivat laskuvarjohypyllä NH90-helikopterista T-11 -joukkojenpudotusvarjoilla. 
Laskuvarjojääkärikomppanian tukkijumpassa tärkeää on voiman lisäksi esimerkiksi ryhmän yhteen toimiminen. 

Taistelunäytöksessä mukana olivat Helikopteripataljoona, Erikoisjoukkokurssi ja Laskuvarjojääkärikomppania. Ohjelma eteni melko tiiviisti, joten moni odotteli paikoillaan seuraavia ohjelmia. MD500-Helikopterin esittelylennon jälkeen esittelyyn pääsi NH90-helikopteri.  

Ilmavoimien Midnight Hawks –taitolentoryhmän esityslennossa oli vaaran viehätystä. Keskittymisen on oltava herpaantumatonta. Midnight Hawks’in koneilla on alimmillaan etäisyyttä toisistaan vain kaksi metriä. Lentoasetelmista aamuyön usva ja viuhka kertoivat, että runollisuus on saanut lentäjien parissa siivet alleen.

Ilmavoimien F/A-18 C/D Hornet-esityslento oli meluisimpia. Jyrisevän Hornetin kuuli jo kaukaa. Näytökset päätettiin juhlallisesti liitovarjohypyllä. Hyppäjien mukana nähtiin Utin jääkärirykmentin sekä Suomen lippu.  

• Janne Kousa

Jaa artikkeli: