Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Iloisia senioreita

Iloisia senioreita

Orvokki ja Tuula

janne
Su, 17.02.2019 – 15:50

Orvokki Granberg ja Tuula Honni istuvat lounaalla rinnakkain. Jatkamme juttua hetken ruokailun jälkeen. Molemmat kertovat asuvansa vuokralla senioritalojen puolella ja viihtyvänsä hyvin. 

Nämä naiset eivät tarvitse ainakaan vielä mitään palveluja. Syömässä ja tilaisuuksissa he mielen virkistykseksi käyvät päätalon puolella.
Iloista, pientä sanailua he kertovat talossa vaihtavansa. Isossa porukassa on kaikenlaista. Tuula toteaa, että mitään oikeasti negatiivista hän ei ainakaan ole kuullut. Välit on lämpöiset kaikkiin.
-Tai kaikki ovat hyviä näyttelemään, Tuula virnistää ja antaa samalla näytteen sanailusta.

Orvokki tuli taloon syyskuussa 2012 ja Tuula helmikuussa 2013. Hänellä tuli siis kuun alussa kuusi vuotta täyteen. 

Naiset toteavat, että eivät he osastoilla vieraile, mutta muuten liikkuvat talossa paljon. Tuula uskoo, että tunnistaisi, jos jokin talossa pahalla tavalla säkenöisi.

Orvokki toteaa, että kaikillahan on joskus huonoja päiviä. Niillekin on tilaa. Joskus on kiire, ja jotakin voi sattua. Työkin on välillä samaa aamusta iltaan.

-Hyvin meitä kohdellaan. Apua tarjotaan, vaikka sitä ei ole edes tilattu, Orvokki hymyilee. 

Monen asian he haluavatkin tehdä itse niin pitkään kuin suinkin pystyvät.

-Sietää kurkistaa peiliin, jos huonosti kohdellaan, he tuumaavat. Niinhän se on, että useimmiten saa hyvää palvelua, jos kohtelee palvelua antavia hyvin.

Keittiön väkikin saa naisilta kiitokset palvelusta.

 

Viihtymistä

Jo varhain iltapäivällä talo normaalisti rauhoittuu, jos ei ole tulossa laulajia tai muuta ohjelmaa. Haastatteluiltana oli tiedossa elokuva. Se oli toinen sen jälkeen, kun saatiin laitteet, joilla näkyy hyvin koko suureen saliin. Ensimmäinen oli Metsän tarina. Tällä kertaa oli vuorossa todellinen klassikko eli Juhani Ahon alun perin kirjoittama Rautatie.

Laulajista on Orvokin mieleen jäänyt erityisesti Veteraanien poikien harjoitukset Heli Taipaluksen johdolla. Varsinkin ensimmäisellä kerralla yleisö sai nauttia vanhoista tutuista lauluista.

Jos lievät laulut vanhoja, ihmiset eivät ole. Orvokki ja Tuula ovat noin 70 ikäisinä talon nuorimmasta päästä. Eipä satasta lähestyvienkään ikää tule sen kummemmin ajateltua. Ikä jotenkin katoaa, kun yhdessä viihdytään. Tämä koskee myös henkilökuntaa, jossa on hyvinkin nuoria. Pelkkä ikä ei lisää myöskään kunnioitusta. Tasa-arvoisuus on selvästi yksi hyvän hengen kivijaloista. Juttu luistaa yhtä lailla nuorempien kuin vanhempien kanssa.

AK

Jaa artikkeli: