Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ilon ja surun levy – Rocking Rolling Living Loving Band

Rocking Rolling Living Loving Band, eli tutuille RRLLB, julkaisi vuoden alussa uuden levyn. Jari Rinne perustelee niin levyn nimen kuin tekstin kielen kansainvälisellä kiinnostuksella.

Ride Rider Ride (myöhemmin RRR) on Jari Rinteelle, kuten koko bändille, ilon sekä surun levy. Ilo tulee tekemisestä ja onnistumisesta sekä sinänsä musiikista. Suru tulee siitä, että basisti ei ole enää juhlimassa uutta levyä.

Ilkka Kuittinen menehtyi veneonnettomuudessa syksyllä 2018. Sitä ennen hän oli ehtinyt tehdä osaltaan pohjat kaikkiin levyn kappaleisiin. Jari uskoo, että hän kuin aavisti tarpeen. Soitto oli niin täydellistä, että kaikki pystyttiin käyttämään.

Levy valmistuu

Jari Rinne kertoo, että he tekevät levyn kerroksittain. Aina ei bassoja tehdä pohjalle, mutta onneksi tähän tehtiin. Jesse Rinne soittaa rytmipohjan rummuilla. Äänitykset tehtiin Deep Noice -studioilla. Niistä vastasi Saku Moilanen, joka soittaa koskettimia joissakin levyn kappaleissa.

RRR on bändin kahdeksas englanninkielinen levy. Suomenkielisiä on kertynyt viisi. Kotimaista kieltä moni nytkin kyseli, mutta englanti voitti. Taustalla on edellisen levyn arvostelu- ja latausmenestys myös maan rajojen ulkopuolella.

Erityisesti Jari itse oli otettu vertaamisesta rock-maailman klassikoihin ja arvostetuimpien julkaisujen kehuista. Levy on soinut keskieurooppalaisilla radioasemilla, ja sitä on kuunneltu ympäri maailman muun muassa Spotify striimaus-palvelun kautta.

RRR on tyypillistä RRLLB:ä, mahdollisimman monipuolisia musiikkilajeja. Mukana on perinteistä nopeaa rockia, balladeja, reggeitä, countryrockia ja keskinopeita rock-kappaleita.

Yhteistä matkaa

Ilkan kanssa yhteinen tie kesti 20 vuotta. Muutenkin kokoonpano on pysynyt pitkään samana. RRLLB aloitti Utin upseerikerhon vappukeikalla, kun Jarin pojat Jesse ja Joona Rinne olivat vielä nuoria, Jesse 14 ja Joona 10. Ilkan muistohetki vietettiin yhteistä matkaa muistellen samaisella upseerikerholla.

Jesse on vuosia lentänyt Finnairilla ja asuu Tikkurilassa. Työ vaatii, että bändin aikataulut on hyvin suunniteltu, jotta niihin saa vapaata. Kitaraa soittava Joona asuu Kouvolassa. Kolmas kitaristi Lassi Ukkonen on Kuusankoskelta. Lähellä asuu myös basisti, jonka kanssa on keskusteltu tulevasta yhteistyöstä.

Jari on tehnyt demot kaikista kappaleista, ja rummut saadaan tietokoneella, joten ilman rumpaliakin pystytään harjoittelemaan. Jesse tarvitaan välttämättä mukaan vasta viimeistelyyn.

Omat suosikit

Jari Rinne on tehnyt sanat sekä sävelet kaikkiin levyn kappaleisiin. Hän kertoo ensin syntyvän sävel-män ja ajatuksen sanoista. Tekstin muotoa hän työstää yleensä pitkään. Voi mennä useita kuukausia, ettei yhtään kappaletta synny. Joskus taas syntyy muutaman päivän sisällä useita luonnoksia, joista Jari tietää kasvavan levyttämisen arvoisia kappaleita. Paljon pitää silti tehdä työtä ennen kuin kappale on valmis.

Jari nostaa 12 kappaleen levyltä esiin kaksi itselleen erityisen tärkeää kappaletta.

The Seeker kertoo siitä, että ihminen on ikuinen rakkauden etsijä. Rakkaus kantaa yli synkimmän yön. Kappale on jo 25 vuotta vanha. Tähän levylle yhtye sai sen muokattua sopivaan malliin.

Anna Notaras Love perustuu osin Mika Waltarin kirjaan Johannes Angelos. Anna oli oikeasti ole-massa, Johanneksen rakastettu vuonna 1453, kun muslimit piirittivät Konstantinnopolia. Jari haluaa sillä kuvata, miten rakkaus kykenee elämään suurimmankin uhan ja ahdingon alla.

Uusi levy

Ride Rider Ride -levyn aloituskappale Rainbow imaisee heti mukaan RRLLB:n maailmaan. Tunnelma on vahva, rytmikäs ja pääosin valoisa. Sateenkaari antaa lupauksen, jota aurinko vahvistaa. Valo voit-taa. Tosin se heti seuraavassa kappaleessa katoaa viidakkoon, jonka läpi paha houkuttaa. Vahvan kau-nis tarina ja keinuva rytmi palaavat kappaleeseen Road To Escondido. Piilomerkitystä on selvästi muussakin.

Tarina matkaavasta kitaristista on jo lähellä levyn nimeä Ride Rider Ride, joka ei sellaisenaan esiinny edes viimeisessä kappaleessa, joka selvimmin on antanut ajatuksen levyn nimeen. Nimi voisi olla myös Ride With Rainbows. Vähintään toivo valosta ja kaaren väreistä on mukana myös yön pimey-dessä.

Valkealan NS-talolla ottamani kansikuvan sävyjä Jussi Tähtinen on vielä vahvistanut. Bändi loi muu-tama vuosi sitten tuon kohteen, jossa sekä ajoitus että tekniikka osuivat kohdilleen. Tunnelmaltaan se sopii täydellisesti levyn sävyyn. Vahvan mielikuvan luo sekin, että Ilkka Kuittinen on yksin syvän sinisessä.

Koska Jarin englanti on käheän liukuvaa, saattaa yksittäisten sanojen erottaminen olla haasteellista. Kansivihkon painetut sanat varmistavat ymmärtämisen. Tosin jopa otsikoissa tarvitaan hyvin tarkat silmät. Näkyvämmille olisi ollut tilaa.

Levy on tosiaan täynnä rockia ja rollia. Jos mennäänkin välillä hevosrattailla tai kevyttä ravia, kohta on vauhdissa suuri juna. Viidakko on työläs läpäistä, mutta siinäkin mennään eteenpäin. Jos ei muuten päästä, lähdetään lentoon.

Kaikkineen levy on edellistä keveämpi. Erityisesti pidän aitoudesta. Rytmi ja vauhti tuntuvat olevan joka kappaleeseen juuri oikeat. Säkeiden loppujen liuku-feidaukset ovat hienoja, ja nekin pysyvät luontevan puolella.

Vaikka lajityyppien kirjo on laaja, yhtenäisyys syntyy viimeistään Jarin Rinteen äänellä. Käheä ääni on iän myötä hienosti pehmentynyt. Kappaleet sulautuvat toisiinsa muutenkin hyvin, eikä mukana ole edes sitä monen muun levylle eksynyttä yhtä kappaletta, joka rikkoisi kokonaisuuden.

Korvamatoja ei ensimmäisellä kuuntelukerralla synny, mutta huomaan laulavani muutamassa kerrossa heti mukana.

Harkituista sanoista voi kukin löytää omat merkityksensä, jotka saattavat avautua vasta monella kuuntelukerralla. Kielikuvat ovat kauniita ja moni-ilmeisiä. Soitto on osaavaa ja ainakin minun korviini täydellistä.

Levy on saatavilla Levykauppa Äx:n kautta ympäri maailman. Kappaleista tehdään, kun ehditään, vi-deot RRLLB:n omille nettisivuille. Kappaleita on myös ladattavissa yleisimmiltä striimaus-kanavilta.

• A&SK

Jaa artikkeli: