Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ilta saapuu kaupunkiin

Syksyn myötä iltojen pimetessä avautuu tunnelmallisia mahdollisuuksia valokuvaamiseen. Samalla muodostuu haasteeksi löytää valonlähteitä ja sopiva asetus, jotta kuviin saisi tarkkuutta. Valojuovat toimivat joskus taiteellisen vaikutelman antajina. Vaan jatkuvalla syötöllä ne muodostavat arvoituskokoelman, jossa ei erota kaupunkia toisesta.
Loka-marraskuussa otetuissa kuvissa esittäytyvät Kouvola, Helsinki, Järvenpää ja Vantaa.

Illalla saa kuvaan dramatiikkaa.
Moni rakennus on edukseen eri vuorokaudenaikoina.
Tikkurilan asema on varmasti yksi Suomen vilkkaimmista.

Etelän matkoilta

Joutsenten ihastelun jälkeen oli hyvin aikaa kierrellä Helsingin Kaupunginteatterin lähistöllä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton keskustoimiston rakennus on näkyvä maamerkki. Niilo Kokon 1963 suunnittelema rakennus otettiin käyttöön 1965.

MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi.

Tuulta oli sen verran, että osaksi irralleen päässyt mainos oli tuulen riepoteltavana. Ylös, alas, ympäriinsä se kiemurteli. Vierellä ollut Pieni merenneito -mainos oli siihen nähden niin liikkumaton, että mieleen tulee jo Kööpenhaminan nähtävyys. Vuoden 1913 patsaan mallina oli taiteilija Edvard Eriksenin vaimo Eline Eriksen. Ilkivaltaa patsas on kokenut useaan otteeseen, eikä se ole enää täysin alkuperäinen. Patsas oli vuonna 2010 Shanghain maailmannäyttelyssä.

Mainos kieppui kuin väkkärä iltatuulessa.

Muraali Helsingin Kalliossa, Toisella linjalla, on verrattain uusi tulokas. Syyskuussa 2018 valmistunut ”Polka” nimeä kantava teos toteutettiin osana UPEA18-taidefestivaalia. Puolalainen taiteilija Sainer maalaa vuosittain vain muutaman muraalin. Teoksen toteuttamisessa olivat mukana Helsingin kaupunki, Helsingin kaupungin asunnot Oy, Tikkurila ja Pintaväri. Taidefestivaalin aikana toteutettiin 20 pysyvää julkista taideteosta 12 kaupunkiin ympäri maan.

Edessä olevan rakennuksen takaa huomasin pilkottavan jotakin.
Seinän kokoinen taideteos vaatii avaruudellista hahmottamista.


Jos matkaa Tuusulaan ja haluaa kulkea junalla, täytyy vaihtaa bussiin Järvenpäässä. Järvenpään asemalta pääsee nopeasti Vantaalle, joten yhdistäminen on helppoa. Suosittelen uimahallia. Löytyy hierovia suihkuja, kylmävesiallas, pienten allas ja muita altaita. Vesiliukumäki kestää tämän kokoisenkin. Kovin nuorille ei liukumäki edes käy. Sen verran kovaan vauhtiin liukumäki vei, että suosittelen varovaisuutta.
Järvenpään asema on oma nähtävyys sinänsä. Mosaiikkikoristelu tuo mieleen kylpylän. Etäältä katsottuna voivat mieleen tulla myös pikselit. Värien vaihtelu ruokkii mielikuvitusta etsimään erilaisia hahmoja kuvioinnin seasta. Asemarakennus on tunnelmallisen näköinen. Hyvä että puisia asemarakennuksia on vielä jäljellä.
JK

Järvenpään asemalla jotkut kokevat saavansa hupia juomatölkkien heittelystä katontasaan.
Järvenpään aseman käytävistä tulee helposti mieleen kylpylä.
Järvenpään asemarakennus on pikkiriikkinen verrattuna Pasilaan, päärautatieasemaan ja Tikkurilaan.

Artikkelikuva: Sumulaaksonkatu on toisinaan nimensä mukainen.

Jaa artikkeli: