Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Iltatähdessä juhlittiin Kalevalaa

Perjantaina 28.2. vietettiin Kalevalan päivää. Iltatähdessä aihe nostettiin erityisesti esiin.

Kahdelta iltapäivällä väki kerääntyi Iltatähden ruokasaliin kansalliseeposta juhlimaan. Pääosuus juhlassa oli kalevalaisilla runoilla, joko suoraan Kalevalasta tai ainakin perisuomalaista runoutta.

Tilaisuuden järjesti Iltatähden asukas, runoilija ja runonlausuja Anja Talo-Lehto. Hän kertoi seurakunnan runoryhmästä ja toivotti yleisön tervetulleeksi. Hän itse esitti vain otteen runosta Viekää te vävy tupahan.

Samaan juhla-aiheeseen viittasi Maija Taimisen lausuma Pane nyt päällesi parasta. Kyllikki Lipsanen lausui runon Viljelyn alku ja Liisa Pakarinen Oi emoni, kantajani. Marja-Liisa Kontula oli valinnut Kalevalan varmasti tunnetuinta aihetta Sammon taonta. Soile Kola lausui V.E. Törmäsen runon Laululle, joka on tullut tunnetuksi Yrjö Kilpisen säveltämänä lauluna.

Ryhmän vetäjä Anne Gardemeister esitteli Kalevalan perusjuonen kansantajuisesti ja sujuvasti.

Juhlassa myös yhdessä laulettiin Heli Taipaluksen säestyksellä. Tilaisuus aloitettiin laululla Kamanat kohottukohot. Kalevalaista laulettiin lisäksi Lemminkäisen äiti ja Varjele vakainen Luoja.

Salissa kaikui vielä lopussa kiitosvirsi 581: ”Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan, annoit jylhät metsät, loit vedet virtaamaan. Kiitos sisukkaasta työstä isien, kiitos isänmaasta ja kohtaloista sen.”

Arja Kaitainen oli tilannut kahvit ja perisuomalaiset korvapuustit, jotka juhlan lopuksi nautittiin vapaan keskustelun kera.

• AK, kuva Iltatähti

Heli Taipalus, Anja Talo-Lehto, Kyllikki Lipsanen, Marja-Liisa Kontula, Soile Kola, Liisa Pakarinen, Maija Taiminen ja Anne Gardemeister tarjosivat Iltatähden asukkaille, työntekijöille ja vieraille kauniin kalevalaisen hetken.

Oli paikkana Valkeala,

josta vääntyikin Valekala.

Pääsi ukolta kalavale,

kun oli akalla suuntana ale.

Sieltä löytyikin Kalevala.

ask

Jaa artikkeli: