Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Iltatähdessä juhlittiin

Iltatähdessä juhlittiin itsenäisyyspäivän aattona. Juhlapuheen piti Margetta Ala-Krekola. Musiikkiesityksestä vastasi Veteraanien pojat. Ennen juhlaherkkuja laulettiin vielä yhdessä virsi 30 Maa on niin kaunis.

Satuin olemaan ohikulkumatkalla huomatessani Iltatähden ruokasaliin menevän väkeä. Selvästi jotakin oli tapahtumassa. Varmistin asian ja kiiruhdin hakemaan kotoa kameran.

Veteraanien poikien esityksestä heräsi heti pientä keskustelua riehuvimman kohtauksen mentyä. Eikä syyttä, olihan se kirjastossakin herättänyt huomiota. Kuoron johtajana Heli Taipalus toi kansallispukuhenkeä.

Veteraanien pojat esiintyivät Heli Taipaluksen johdolla sekä säestyksellä.

Sotilaskotihistoriaa

Margetta Ala-Krekola on Valkealan Sotilaskotiyhdistyksen sotilaskotisisar ja sotilaskotipiiripäällikkö. Hän oli viimeiset kaksi viikkoa Pahkajärvellä Kaakko 2019-harjoituksessa.

Margetan isoisä syntyi 1902. Hän oli siis rippikouluikäinen Suomen itsenäistyessä. Margetan isä oli sen verran nuori, ettei hän ensimmäisessä sodassa ollut. Isoisä ei koskaan puhunut sanallakaan itsenäisyyden hankalista kysymyksistä. Isä ohjasi sisarussarjansa tänne Koti-Suomeen turvaan Viipurin maalaiskunnasta.

Suomen itsenäisyyspäivä 6.12.1917 tarkoitti kansallemme itsemääräämisoikeutta. Suomen Puolustusvoimat aloitti toimintansa 1918, ja samana vuonna perustettiin myös sotilaskotiyhdistyksiä. Margetta mainitsi Sotilaskotijärjestön olevan Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö.

Saksasta kotiutuneet upseerit yllyttivät vaimojaan ja siskojaan perustamaan sotilaskodin myös Suomeen. Edelleen vihreä väri viittaa jääkärien vihreään ja tavallaan Saksaankin.

NMKY:n tiloihin Helsinkiin perustettiin ensimmäinen sotilaskotiyhdistys huhtikuussa 1918. Toukokuussa pääsivät ensimmäiset asevelvolliset niin sanottuun sotapesään, nauttimaan sotilaskodin antimista.

-Sotilaskoti luo asevelvollisille ja reserviläisille kodinomaisen levähdyspaikan. Siellä ei tunneta johtohierarkiaa, vaan kaikki ovat samanarvoisia. Kaikki jonottavat vuoroaan samanarvoisena, Margetta Ala-Krekola mainitsi.

Sotilaskotiliitto perustettiin vuonna 1921. Yhdistyksiä oli tuolloin jo 23. Sotilaskotisisariin voi luottaa, he ovat aina paikalla silloin kun tilataan. He pyrkivät iloisuuteen ja palvelualttiuteen. Tämän vuoden teema onkin Hymyllä ja sydämellä. Jäsenjärjestössä on noin viitisentuhatta sotilaskotisisarta. Valkealassa sisaria on noin 230. Toimipaikkoja on yhteensä 55 ympäri Suomea.

-Itsenäisyyspäivä on vakavamielinen juhlapäivä, jolloin sotilaskotisisaret muistelevat sankarivainajia muiden suomalaisten kanssa, Margetta mainitsi.

Ilman uhreja ei sotilaskotijärjestökään ole päässyt. Margetta kertoi kansakuntaa järkyttäneestä tapahtumasta. 5.7.1942 aamuvarhaisella tarkastuskäynnillä olleet sotilaskotisisaret joutuivat partisaanien iskun kohteeksi. Greta Palojärvi, Toini Jännes ja Faini Aflecht kuolivat Kuusamossa. Autossa olleet kuljettajamiehet, Rossinen ja Moilanen kuolivat myös.

Aamulla siniristilipun vetäminen salkoon saa juhlamielen kohoamaan. Kirkossa käynti ja sankarihaudalle kynttilöiden sytyttäminen kuuluvat itsenäisyyspäivän viettoon. Margetta kertoi sotilaskotisisarten osallistuvan Puolustusvoimien jokavuotiseen paraatiin. Tampereen paraatissakin oli vahvistuksia täältä päin, vaikka lähinnä tietysti oli paikallisia sotilaskotisisaria.

JK

Artikkelikuva: Kunhan esiintyjätkin pääsivät istumaan, täyttyivät pöydät juhlijoista.

Tarjolla oli raikkaan juhlallista kakkua ja karjalanpiirakkaa lohella.
Jaa artikkeli: