Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Iltatähti huolehtii omistaan

Iltatähti huolehtii omistaan

Arja

janne
Su, 17.02.2019 – 19:35

Keskustelu vanhusten hoidosta on käynyt kuumana. Samalla monen on tullut lyötyä leimakirveellä sinnekin, mistä ei puita ole syytä kaataa. Valkealan kirkonkylällä sijaitsee oiva esimerkki siitä, miten yksityinen vanhustenhoito voi toimia.

 

Moni on sinnitellyt väliaikaishoidoissa tai kotona sinä aikana, kun on joutunut jonottamaan paikkaa Valkealan Iltatähden palvelupuolelle. He ovat tienneet, että paikkaa kannattaa odottaa ennemmin kuin tyytyä niihin, joita olisi tarjolla.
Ne, jotka pystyvät maksamaan vuokraa senioritaloissa, nauttivat Iltatähden yhteisöstä ja laittavat samalla jalkansa jo ovenrakoon. Iltatähdessä hoidetaan mielellään asukkaat loppuun asti. Tarvittaessa vain vaihdetaan asuntoa.

 

Riittävästi käsiä

Kohun jälkimainingit vaikuttavat Iltatähteenkin. Talon tuntevat tietävät, että hoidon taso on hyvä. Sijaistamiseen hoitajamitoituksen nostaminen esille vaikuttaa. Sijaisia on nyt vaikea löytää, kun yritykset ovat täyttäneet miehityksiään suositusten tasolle. 
Toiminnanjohtaja Arja Kaitainen ei ole tilanteesta kovin huolissaan. Heillä on aiemminkin saatu eläkeläisiä töihin. Myös opiskelijoille on maksettu palkkaa, jos heitä on todella tarvittu hoitajia tuuraamaan. Lisäksi oma henkilökunta joustaa hyvin. Moni on valmis tulemaan vapaalta töihin, jos tilanne vaatii.

Sekä vanhan että uuden Iltatähden puolelle ylitetään hoitajamitoituksen suositukset. Mitoitukseen ei lasketa fysioterapeuttia, laitoshuoltajaa, virikeohjaajaa eikä hoiva-avustajia ja kodinhoitajia. Lisäksi on teknistä apua.

Vanha Iltatähti toimii itsenäisenä yksikkönä, omine työntekijöineen, samoin ryhmäkoti. Uuden Iltatähden palvelupuolen ihmiset hoitavat tarpeen mukaan senioriasuntojen palvelut. Periaatteessa senioritalojen palvelut kuuluvat suoraan kaupungin vastuulle. Iltatähti hoitaa joitain asukkaiden omia tilauksia.

Työvuoron sisällä jaetaan työt sopivasti. Suurin osa hoitajista menee auttamaan toista, jos näyttää, että tällä kestää poikkeuksellisen pitkään. Aamukahville mennään yhdessä, kun kaikilla apua tarvitsevilla asukkailla on aamutoimet hoidettu.
Johtajalla ei ole yleensä syytä puuttua käytännön työhön. Työryhmän sisällä porukalla päätetään, miten tehdään. Joskus käydään linjanvetoa lähiesimiesten kanssa. 

Useimmat ovat tarttuneet Arjan tarjoamaan ja suosittelemaan mahdollisuuteen vaihtaa välillä yksikköä. Eri yksikössä oppii aina jotakin uutta ja tutustuu uusiin ihmisiin. Tyypillisin vaihtoaika on kaksi kuukautta.

Joka yksikössä on oma sairaanhoitaja ja he vuorottelevat viikonloppuna työssä. Eli yleensä viikonloppuna on sairaanhoitaja jossakin yksikössä aamuvuorossa. Sairaanhoitajan ollessa arkena vapaalla  toisen yksikön hoitaja hoitaa sairaanhoitajalle kuuluvat tehtävät.
Miehiä on hoitajina jo viisi. Yksi heistä vasta aloitti.

Iltatähdellä on kotihoidon luvat. Jotta henkilökuntaa kannattaa palkata, asiakaskuntaa pitäisi saada myös talon ulkopuolelta. Kaupunki on kiinnostuksesta kysellyt. Omat ovat etusijalla, joten asia ainakin valmistellaan huolella ennen kuin mahdollisesti laajennetaan. 

 

Kotoista eloa

Arja vakuuttaa, että Iltatähden oma henki oli jo valmiina, kun hän tuli taloon. Lämpö ja huolenpito huokuivat tosiaan talosta myös Maria Elorannan aikana. Arja jatkaa talon hengen ylläpitoa omalla pirteän iloisella olemuksellaan. Hän toteaa, että jokainen vaikuttaa ilmapiiriin.
-Maalla ollaan vähän niin kuin yhtä porukkaa. Surut ja ilot ovat yhteisiä. Asukkaat ja henkilökunta surevat, kun joku poistuu joukosta. Erityisesti arjessa huomaa suurten persoonallisuuksien puuttumisen. 

Arja mainitsee heistä muutamia ja naurahtaa erityisesti Erkki Ukkolan tempauksille. Saattoi joku luulla, että talossa pistetään vanhukset töihin, kun tämä kitki rikkaruohoja naapuritontinkin puolelta, kun ei kaupungin tai tiehallinnon väki ollut tarpeeksi tarkkaa tai nopeaa.
Senioripuolella asuu monta ihmistä, joita henkilökunta tapaa vain satunnaisesti. He elävät omissa ympyröissään oman näköistä elämää. Heille Iltatähti on turvallinen ja esteetön vuokrataloympäristö.

Kaikilla turvallisuutta lisää tieto, että tarvittaessa saa läheltä apua.
Moni tulee senioripuoleltakin mielellään yhteisiin tapahtumiin. Niiden lisäksi yhteisöllisyys näkyy vaikkapa ristisanatehtävien täyttämisenä porukalla.

Yksilöllisyyttä arvostetaan palvelupuolellakin yhtä lailla kuin yhteisöllisyyttä. Iltaisin pitkään televisiota katsovat auttaa yövuorolainen vuoteeseen. Aamulla taas pitkään nukkuvat saavat aamukierrosten viimeiset ajat.

Moni tulee senioritaloon sillä ajatuksella, että ei tarvitse enää muualle lähteä. Siirto palveluasumisen puolelle tai vielä ryhmäkotiin ei ole pitkä. Palveluasumisen puolellakin paljon hoidetaan viimeiseen asti. Jos muisti ei pelaa ja jalat toimii, ryhmäkoti on ainoa. Hälytykset pystyy tosin laittamaan myös palveluasumisen puolelle, jos ryhmäkodissa ei ole tilaa. 

Palveluasumisen puoli poikkeaa monista hoivataloista siinä, että siellä on hoitaja myös yöllä. Monella muulla hälytykset menevät vartiointiliikkeeseen. 

 

Tyytyväistä väkeä
 

Kouvolan kaupunki tekee säännöllisesti asiakastyytyväisyyskyselyitä. Yksityiset hoivapaikat saavat niissä joka kerta keskimäärin parempaa palautetta kuin kunnalliset.

Iltatähti haluaa myös pitää omistaan huolta. Palveluita laajennetaan väliaikaisesti niin, että asukas ei joudu lähtemään paikkaan, jossa on tilaa, koska palvelu ei ole yhtä hyvää. 

Iltatähden senioriasunnoissa asukkaat vastaavat vielä suurelta osin omista menoistaan, vuokraa ja palveluja myöten. Jos he tarvitsevat hoivapalveluja, ne tulevat siis kunnan kotihoidolta. Palvelupuolelle kaupunki tukee asumista ja hoivaa. Arja Kaitainen on laskenut, että kaikki jotenkin tukien avulla pärjäävät, vaikka maksut sinänsä voivat tuntua suurilta. Tavoite on pikemmin nostaa palvelusetelin summaa kuin siirtää asukas toimeentulotuen puolelle.

Alkuvuonna voi joillakin tehdä tiukkaa, jos lääkkeiden omavastuut ovat suuret, mutta sama koskee kotona asuvia. Eräs asukas halusi varmistaa Iltatähteen pääsyn ja maksoi vähän aikaa itse kaikki kulunsa.

Kulut ovat todellisia, sillä Iltatähden tilinpäätöksen viimeiselle riville jää vuosittain vain jokunen euro. Sitä ennen on maksettu palkat, sosiaalikulut ja rakennuslainat, vähintään sovittu määrä, sekä pidetty kiinteistöt kunnossa.
Voitontavoittelusta ei siis ainakaan Iltatähteä voi syyttää. 

Jos jotakin valittamista ilmenee, sen voi osoittaa sosiaaliasiamiehelle tai potilasasiamiehelle. Todellisia valituksia ei Iltatähdestä ole lähtenyt. Harvinaiset tapaukset on palautettu saatteella, ettei kuulu toimialaan.

Jos siis tuvassa on vaikka kylmä tai jokin laite ei toimi, kannattaa Arjalle tai muulle henkilökunnalle kertoa, niin asia voidaan järjestää kuntoon.

Arja toteaa, että aina on asioita, jotka eivät mene kuten asiakas tai hoitaja haluaa. Joustavuuttakin siis tarvitaan. Tyytyväisiä ihmiset ovat yleisesti ottaen hoitoon olleet.

AK

 

Jaa artikkeli: