Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Jäätävän ainutlaatuinen kokonaisuus WHD Gårdilla

Superkylmä saa elimistön omat puolustusmekanismit toimimaan. Woikoski Feeling tarjoaa Nurmaalla ainutlaatuisesti mahdollisuuden yli sadan asteen pakkaseen niin ihmisille, hevosille kuin koirille.

Poikkeuksellista WHD Gårdin kylmätarjonnassa on eri lajien hoitomahdollisuuksien lisäksi jäähdytystapa. Yleensä superkylmälaitteissa käytetään jäähdyttämiseen typpeä. Ilma on tunnetusti turvallisempaa.

Woikoski Feelingillä on yksi etu, jota ei millään muulla matkailuyrityksellä maailmassa ole: Sillä on oma kaasutehdas. Clas Palmberg naurahtaa ajatukselle, mutta hyväksyy sen välittömästi. Vakavoituen hän toteaa, että muitakin syitä oli kehittää nestemäisen ilman tuotantoa. Yksi merkittävistä syistä liittyy kuitenkin superkylmä- eli cryo-laitteisiin.

Typen käyttäminen cryo-laitteissa on turvajärjestelmistä huolimatta kielletty ainakin Italiassa, koska pelkkä typpi syrjäyttää hengitettynä hapen keuhkoista. Typpeä käytettäessä täytyy tilan ilmastoinnin olla erittäin tehokas.

Woikoski Feelingin tilaus hevosten cryo-laitteista oli yksi ensimmäisistä maailmassa. Myyjän edustajat kertovat, että myynti on nopeasti lisääntynyt.

Johanna Krakau ja Satu Halinen varmistivat Ruotsissa menestyneen lämminveriruunan turvallisen olon kylmähoidon aikana. Suomeen palanneen hevosen valmentajana toimii nykyisin Veijo Pulkka.
Mirva Paasonen toi mallikoiransa Tikrun virkistävään kylmähoitoon.

Kokonaisuus täydentyy

Woikoski Feelingin asiakasvastaava Iida Kekkonen aloitti esittelyn kertomalla yleisesti Feelingin tarjonnasta. WHD Gårdin lisäksi hän kertoi Kirjokivestä ja tehdasmuseosta, joka kertoo tehtaan historiaa vuodesta 1882 aina tähän päivään.

2014 aloittanut automuseo täydentyy sitä mukaa kun autot löytävät tiensä Clas Palmbergin huomaan. Seuraavaksi taidetaan näytille saada Paasikiven käyttämä Cadillac, joka löytyi Italiasta.

WHD Gårdin automuseo on saamassa taas uuden historiallisesti merkittävän auton. Etualalla levittäytyvä puutarha tuottaa herkkuja palvelukeskuksen ravintoloihin.

Ilma puhtaaksi

Ruokailun yhteydessä Clas Palmberg jo innostuneesti selitti ilman olomuotoja. Hengittämässämme ilmassa on happea, typpeä, argonia, hiilidioksidia ja pieniä määriä muita kaasuja, likaa ja saasteita. Se nestemäinen ilma, jota Woikoski valmistaa, on puhdasta hapen ja typen seosta.

R&D kehityspäällikkö Aki Hämäläinen täsmensi tietoja. Jotta nestemäinen ilma toimisi jäähdyttäjänä, seossuhteen pitää olla oikea. Normaalisti ilmassa on noin 21 prosenttia happea ja 78 prosenttia typpeä.

Kemiallinen erottelu eli tislaaminen ja uudelleen yhdistäminen täytyy käydä läpi muiden aineiden erottamiseksi. Uudelleen, sopivassa suhteessa sekoitettu nestemäinen ilma jäähdytetään yli -190 asteeseen.

Aki kertoi, että nestemäistä ilmaa myydään cryo-laitteiden lisäksi lääketeollisuuteen ja elintarviketeollisuuteen. Nopea jäädytys saa aikaan erinomaisia tuotteita.

Säilyvyys voidaan huonoimmissa olosuhteissa taata vain kaksi viikkoa, sillä paine karkaa aina hieman varoventtiilin kautta. Nestemäisen ilman lämpötila normaalipaineessa on -194,3°C. Typen kiehumispiste on -195,8 astetta ja hapen -183 astetta. Siten varoventtiilin kautta karkaa ensisijaisesti typpeä. Tuotteen seossuhteen pitää pysyä määritellyissä rajoissa. Typen karkaamisen vuoksi eli turvallisuussyistä kaasusäiliö tulee myös asentaa ulkotilaan.

Jäädyttäminen suurissa tuotantolaitoksissa on ainakin vielä kannattavampaa kuin kotitaloustasolla, joten kotitalouskokoja nestemäisestä ilmasta ei ole tarjolla.

Lääketieteessä käytetään puhdistettua kaasumaista ilmaa päivittäin. Nestemäistä ilmaa tarvitaan lähinnä turvalliseen jäädyttämiseen.

Nestemäisen ilman testauksiin päästiin tämän vuoden keväällä. Woikoski Feelingin työntekijät ovat mieluusti testanneet ihmisille sopivaa laitetta.

Kaikkein innokkain on ollut muun muassa kehitysjohtajan tehtäviä tekevä Sari Palmberg. Hän toteaa, että virkistävä ja samalla rauhoittava vaikutus on niin selkeä, että hän kävisi cryo-hoidossa vaikka joka päivä.

Mia Degerholm tarjosi mahdollisuuden kokeilla kylmähoitoa. Kädessään hänellä on paikallishoitomaski. Ennen
ensimmäistä hoitokertaa täytyy täyttää terveyskysely, sillä kaikkien sairauksien kanssa hoito ei sovi yhteen.
Clas Palmberg (vas.) ja Sari Palmberg esittelivät ylpeinä usean yrityksen yhteistä kehityshanketta. Myyntipäällikkö Mare Oravainen ja tekninen johtaja Juha Yläollitervo Cryotech Nordicilta kertoivat superkylmälaitteista. Esittelyä seuraavat talon väestä myös Heli Pulkka ja Iida Kekkonen.

Elollisten kylmentämiseen

Tekninen johtaja Juha Yläollitervo ja myyntipäällikkö Mare Oravainen Cryotech Nordicilta esittelivät omia tuotteitaan ja niiden terveysvaikutuksia.

Typpeä laitteilla käytettäessä joudutaan järjestämään monia turvatoimintoja siltä varalta, että pää sukeltaa laitteen sisään.

Woikosken tilauksen jälkeen yritys sai ison tilauksen hevosille Lähi-Itään. Kameleille sopivaakin on kyselty. Osa tilauksista on ollut salaisia.

Ihmisille sopivan cryo-laitteen saa yhden hyvän henkilöauton hinnalla. Hevoskaappiin tarvitaan 6-numeroinen summa euroja.

Cryotech Nordicilla on oma patentti kiehautusjärjestelmään, jolla ulos tulevan ilman lämpötilaa kontrolloidaan.

Suomalaista teknologiaa maailmankartalle vievä yritys perustettiin vuonna 2013. Yli neljä vuotta se on keskittynyt kylmähoitolaitteisiin. Niitä on toimitettu pian 40 maahan. USA:han on juuri saatu iso jakelusopimus.

Näytön pakkasessa saattaa näin alkusyksystä viluttaa, mutta -130 asteen pakkasessa ei enää ole kylmä, koska se puuduttaa hoidon ajaksi tuntosolut.
Mare Oravainen esittelee paikallishoitoon tarkoitettua cryo-laitetta.

Parantavaa

Vanhimmat tiedot kylmän parantavasta vaikutuksesta erityisesti reumasairauksiin ovat löytyneet 2 500 vuoden takaa. Superkylmälaitteiden käyttö lähti Japanista vuonna 1978. Vuonna 2011 laitteet alkoivat yleistyä.

Huippu-urheilijat ovat ottaneet superkylmähoidon käyttöön. Sen on todettu nopeuttavan palautumista sekä paranemista esimerkiksi lihasmurtumista.

Reuman lisäksi superkylmän on todettu auttavan erityisesti nivelrikkoon ja kihtiin.

Superkylmä puuduttaa kipureseptorit, joten se voi sopia sellaisellekin, joka kokee avantouinnin epämiellyttävänä nilkkojen ja ranteiden kipuna. Rentouttava vaikutus on sama kuin avantouinnissa. Avannossa pitäisi pystyä uimaan muutama minuutti, jotta vastaavia terveysvaikutuksia syntyisi.

Kolme minuuttia -130 asteessa saa elimistössä aikaan ”taistele tai pakene” -reaktion. Se avaa oman sisäisen apteekin käyttöön. Verenkiertojärjestelmä tehostuu. Elimistö itse hoitaa ja palauttaa, ei kylmä sinänsä.

Reuma on tulehdussairaus. Kylmä laittaa elimistöön vauhtia, joka alentaa tulehduksia. Tähän perustuu myös loukkaantuneiden kohtien paranemisen nopeutuminen. Tähän tarkoitukseen riittävät paikallishoidotkin. Myös sellaisia on Woikoski Feelingin valikoimissa, niin ihmisille kuin eläimille.

Superkylmä käynnistää muutenkin elimistön puolustusjärjestelmän. Koska se kiihdyttää muun muassa endorfiinin tuotantoa, se voi auttaa muun muassa masennukseen.

Superkylmää voidaan käyttää myös kauneudenhoidossa. Se saa kasvojen ihon kollageenituotannon lisääntymään ja oman puhdistusjärjestelmän toimimaan.

Eläimillä käytetään karvapeitteen takia hivenen pidempiä aikoja. Tarkoitus on saada ihon pintalämpötila lähelle nollaa. Hevosilla käytetään -140 astetta ja kuutta minuuttia.

Yleensä hevoset tai koirat eivät ole millänsäkään laitteeseen menosta. Kaikkein arimmat ovat saattaneet vierastaa laitteesta nousevaa höyryä.

Laitteita käytetään niin ihmisillä kuin eläimillä myös ennaltaehkäisyyn. Esimerkiksi ravihevosen hyvään huolenpitoon voi liittää kylmähoidot. Kun elimistön puolustus on valppaana ja kunto hyvä, voi myös loukkaantumisen paremmin välttää.

Juha Yläollitervo ja Mare Oravainen Cryotech Nordicilta kertoivat kysynnän erityisesti eläinten laitteista kasvaneen voimakkaasti. Terveysvaikutukset niin eläimille kuin ihmisille ovat kiistattomat, mutta varsinaisesta parantamisesta he puhuivat varoen, lähinnä urheilijoiden lihasvammojen yhteydessä.

• A&SK

Artikkelikuva: Kuntoutusvastaava Heli Pulkka ohjasi Mr. Hot Shotin kylmään karsinaan.

Jaa artikkeli: